Surf the healthy way've

Saffranskaka – utan gluten och vitt socker!

Adventstider innebär fikastunder och tända ljus. Det innebär saffran och söta bakverk. Idag testade jag ett recept på en glutenfri och ”sockerfri” saffranskaka som jag sett exempel på i mitt instagramflöde @familygod.se. Jag gjorde den på kokosgrädde då det var det jag hade hemma i skåpet. Den blev riktigt saftig och god. Passade dessutom perfekt till en kopp te framför handbollen på TV nu ikväll!!

Här är receptet:

6 dadlar
1 dl kokosgrädde (funkar säkert bra med vanlig kokosmjölk också)
1/2 msk flytande honung
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1-2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 pkt saffran
1 tsk bakpulver
kokosolja till formen
kokosflingor till dekoration

Hacka dadlar och blanda med kokosgrädden i en kastrull. Värm på medelhög värme och mosa dadlarna så fint det går. Tillsätt honungen och rör ner saffran när du tar av kastrullen från värmen. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen och blanda sen med de torra ingredienserna. Sist rör du i dadel/saffransblandningen. Smörj en mindre form med kokosolja och bred ut smeten. Jag toppade med lite kokosflingor. Grädda på 150 grader i ca 30 minuter.

 

 


Mer tips till julfrukosten – enkla bröd med fikon & aprikos!

Nu väntar lite lediga dagar för de flesta och förhoppningsvis ett något lugnare tempo. Kanske har du tid att njuta av lite längre frukostar tillsammans med familj eller vänner och varför då inte passa på att baka lite eget bröd..

Jag gör det ganska ofta på helgerna och det behöver inte alls ta speciellt lång tid. Speciellt eftersom jag ofta bakar utan vetemjöl och jäst vilket innebär att man ”slipper” lång väntan när brödet jäser.

Passar på att tipsa om dessa små frukostbröd som passar perfekt i juletider med sin smak av brödkryddor, fikon och aprikoser. Ett bröd som går fort att fixa ihop och det blir lite sådär ”hård/mjukt” men de är väldigt goda med smör och ost oavsett om de är varma eller har svalnat lite.

image

Receptet är från Paleoskafferiet och för en gång skull följer jag det till punkt och pricka ?

Kanske något att testa för morgondagens julaftonsfrukost?


Saffransgranola – recept till julfrukosten!!

Denna helg har det bland annat blivit lite bak och fix i köket. Har under den senaste veckan sett lite olika bilder på saffransgranola i sociala medier och i tidningar och eftersom burken med granola skulle fyllas på så var det passande att testa något nytt. Det blev en variant där jag (som ofta) inspirerats från olika håll och där jag anpassat receptet till det jag hade hemma (och det jag gillar).

Resultatet? God, färgglad och hur snygg som helst som topping på en blåbärssmoothie.. (hann tyvärr inte ta bild på den kombon idag..)

  • 3 dl havregryn (glutenfria)
  • 100 g sötmandel (hacka grovt)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 dl linfrö
  •  1/2 dl kokosflingor
  • saften från en pressad apelsin
  • ca 1 dl vatten
  • 1-2 msk kokosolja
  • 0,5 g saffran
  • ev lite kanel
  • 1-2 msk honung
  • 4 st fikon (inget måste)
  • 1 dl tranbär

Blanda alla torra ingredienser först. Gör sedan en blandning av vatten, smält kokosolja och apelsinsaften tillsammans med honung, saffran och kanel. Häll över det torra och rör om så att allt blir ”blött”. Lägg på ett bakplåtspapper i en långpanna och sätt in i ugnen på ca 175 grader. Rosta i ca 20 minuter men rör om i långpannan då och då så att det inte bränns. Hacka till sist fikon och blanda ner dessa tillsammans med tranbär när granolan är klar och har svalnat.

IMG_0833


Gillar du mjuk pepparkaka? Då måste du testa det här receptet!

Mjuk pepparkaka..
Visst smakar det jul i munnen bara man läser det. Testade att baka den ”paleostyle” i helgen och bjöd på som efterrätt efter en tredje adventsmiddag. Receptet hittade jag i Paleoskafferiet som jag ofta inspireras av. Den är självklart god som den är men eftersom jag kom på att jag skulle ha den som en efterrätt så ville jag ha något till… Lingon.. Grädde… Kanske en mix? Nu fanns det inte lingon på min ICA och det kanske var tur för det fick mig att använda det som fanns hemma 🙂

Turkisk yoghurt, philiadelphiaost och lite rårörda lingon. Blanda ihop till en creme och smeta på skivorna!! Väldigt gott…

FullSizeRender

…farligt gott. Så gott att resterna försvann snabbt idag efter min BodyPump klass på gymmet. Jag inser att jag måste baka en till innan jul.. och mixa ihop ny ”philadelphiayoghurtlingonklet” 🙂