Surf the healthy way've

Två enkla frukostar (mellanmål) med svenska äpplen!!

Äpple, det är nog en av de frukter jag faktiskt gillar allra mest..
Nu älskar jag nästan all frukt och det är svårt att utse en riktig favorit men ett äpple är så enkelt att ha med sig i väskan. Att skiva på gröten. Att smeta jordnöt/mandelsmör på. Att hacka ner i salladen. Att ha i paj eller kaka med massa kanel.. En frukt som är sådär lagom söt och syrlig på samma gång och som det är lite tuggmotstånd i. Sitter faktiskt och smaskar på ett just nu, ett svenskt, för de är såklart allra godast.

IMG_0219

Och speciellt om det plockats direkt från trädet.. Just detta är köpt i affären men jag hade lite ”hemplockade” äpplen från syrrans trädgård kvar i helgen som var. Fick en påse för ett par veckor sen och nu hängde de lite på sista versen.. Tänkte att jag skulle sätta igång och baka äppelpaj men så kom jag att jag sett ett väldigt enkelt recept på äppelkräm i mina flöden på sociala medier. De var egentligen mer passande eftersom äppelkrämen passar perfekt som ett bra mellanmål eller till frukost.

Receptet är hur enkelt som helst och är från Paleoskafferiet som så mycket annat jag lagar.. 🙂

  • 4 äpplen
  • 5 dl kokosmjölk
  • kanel efter smak

Skala äpplena och skär i småbitar. Låt koka i kokosmjölk och kanel på svag värme i ca 45min. Du kan sen välja att mixa krämen med stavmixer alternativt låta den vara som den är vilket jag gjorde. Blir ca 2-3 portioner.

Toppade min frukostkräm med lite hackad mandel och kokosflarn..

IMG_0204

Gjorde även en grötfrukost med mina äpplen i helgen och den gjorde jag så här:

  • 1/2 dl vardera av fiberhavregryn & boveteflingor
  • 2 dl vatten (drygt.. behövs ofta lite mer..)
  • 1 msk linfrö
  • 1 finhackat eller rivet äpple
  • 1 msk jordnötssmör

Kokas ihop under omrörning och serveras med valfri topping och mjölk!!

IMG_0166

Så ut och palla lite äpplen nu och använd dem till frukost, lunch, mellis och middag… 😉

 


Gör egna Energibars!

Energibars.. marknaden har fullkomligt exploderat med olika alternativ på dessa och de marknadsförs ofta som ”nyttiga”.. och ja det beror ju lite på.. Vissa är okej ”nyttiga”, andra innehåller mer kalorier än en Snickers, om man nu ska hålla koll på kalorierna.. Vissa är goda (typ som Snickers ;-)), andra mindre.. Men hur som helst – tanken är att de ska ge dig energi och då vill i alla fall jag fylla på med bra energi utan konstigheter. Så lika bra att göra dem själv 🙂

Har testat att göra lite olika varianter på energibars eller energibollar och igår blev det en ny som jag gillar. Inspirerades av ett recept i senaste Runner’s men som vanligt kan jag inte riktigt följa ett recept… Så här gjorde jag:

  • 1,5 dl cashewnötter
  • 2 dl torkade aprikoser
  • 6 dadlar
  • 3 msk kokosflingor
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk linfrön
  • 2 msk kokosolja
  • lite honung (smaka av så det inte blir för sött.. dadlarna gör sitt..)

Mixa nötterna lite grovt i mixern, tillsätt den torkade frukten samt kokosoljan och mixa till allt är finfördelat. Häll i övriga ingredienser och kör allt till en bra blandning. Pressa ut massan i en form klädd med plastfolie och täck över med mer folie innan du ställer den i frysen ca en timme. Skär sen i bitar och förvara i kyl eller frys.

Jag hoppas att dessa ger både mig och systeryster massa spring i benen idag när vi springer Tjejmilen!

IMG_2779

 


Smoothie freak

Jag erkänner.. jag är ett riktigt smoothie freak!
Smoothies har en massa fördelar – det är enkelt, snabbt, gott, mättande. Man kan fylla dem med massa nyttigheter och framför allt gör jag dem många gånger under uttrycket.. ”man tager vad man haver”..

Jag blandar ofta ner det som finns hemma i kyl och frys. Experimenterar med grönsaker, frukt och bär. Använder olika ”vätskor” som bas, mixar och testar nytt. Ibland blir det bra, ibland riktigt bra och någon gång mindre bra. Men ganska sällan mindre bra faktiskt.. eftersom jag alltid ser till att blanda ner saker jag gillar och då tänker jag att de också smakar bra ihop 🙂

Vissa gånger kan det bli lite trista i färgen, typ färglösa. Men det har ju egentligen inget med smaken att göra. Som med så mycket annat så är det väl ”insidan” (i det här fallet smaken) som räknas…

Några av mina smoothie tips:
* Använd frukter som banan eller mango i om du vill ha sötma
* Variera basen med exempelvis mandel/havre/cashewmjölk alternativt turkisk yoghurt
Kokosmjölk bidrar med bra fett och ger en krämig och söt smak i smoothien
* Avokado, nötter eller olika nötsmör är grymt i alla typer av smoothies och ger dig bra fetter och mättnadskänsla
* Rått ägg ger massa bra vitaminer, en krämig konsistens och mättar bra
* Kör grönt – spenat, ruccola och grönkål är perfekt för en grön boost
* Frysta bär (eller färska när det är säsong) i alla dess former ger fin färg, smakar gott och berikar med massa nyttigheter samt gör smoothien kall och fräsch
* Ingefära, citron och basilika är riktigt bra smaksättare
* Boosta med Superfruit’s olika pulver och proteinpulver från Holistic om du vill ha extra allt…
* Sist men inte minst.. toppa med frön, nötter, kokoschips, kakaonibs eller din favoritmüsli/granola

Och har du inte redan en bra blender hemma så tycker jag att du ska skaffa en Oster Versa  Den är helt fantastisk och är givetvis grym att använda till så mycket mer än att göra smoothies!! Jag tror faktiskt det är den som gjort mig lite smått smoothie-beroende…

Imorse fick denna goding ge mig energi för sista långpasset innan Stockholm Marathon!!
IMG_1440


Ägg – en fantastisk råvara!!

Här hemma blir det rätt ofta omelett till lunch eller middag..
Går ju att variera en omelett på många sätt med olika ingredienser, kanske därför jag aldrig tröttnar. Det är dessutom snabbt, enkelt, gott, mättande, nyttigt, en bra proteinkälla och du kan jobba med rena råvaror när du fixar till din omelett. Big like på det!!

bild 2

Själva ägget i sig är kanske en av de bästa råvarorna i köket enligt mig.
Det innehåller fullgoda proteiner, viktiga fettsyror och merparten av de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver för att växa och må bra. (källa Svenska Ägg)

bild 3

Ikväll passade jag dessutom på att göra lite omelettmuffins som jag frös in för snabba mellanmål på jobbet eller i språnget innan träning. Perfekta att packa ner direkt ifrån frysen för då håller de sig en stund om man inte ska mumsa på dem direkt 🙂 Grunden till recept finns att hitta på många bloggar på nätet och du kan fylla dem med i stort sett vad du har hemma. Här är receptet på den variant jag gjorde idag:

  • 3 ägg
  • 1 dl krämig kokosmjölk + 0,5 dl vatten
  • 4 skivor rökt kalkon
  • broccoli
  • purjolök
  • körsbärstomater
  • salt, peppar och torkad basilika

Vispa ägg, kokosmjölk och vatten (skippa vattnet om du inte använder den krämiga kokosmjölken) tillsammans med kryddor. Hacka grönsakerna och blanda ner. Grädda i muffinsformar på 200 grader i ca 15-20 min.

bild 1