Surf the healthy way've

Veggomåndag eller kärleksröd soppa för alla hjärtans dag!!

Jag har snöat in lite på soppa.. för att det är så himla enkelt, gott och värmande till lunch eller kvällsmat under vintern och dessutom ett bra alternativt om man vill äta vegetariskt.

Här kommer receptet på en riktigt kärleksfull och lite het 😉 rödbetssoppa att kanske bjuda någon du tycker om på imorgon..? Eller äta idag på en helt vanlig ”veggo-måndag”.

6 rödbetor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 chili eller sambal olek efter smak
1 msk ingefära
ca 6-7dl vatten
1-2 msk grönsaksbuljong
1 citron saften och lite rivet skal (lime funkar också)
salt & peppar

Skär rödbetorna i tärningar och hacka löken. Fräs i smör tillsammans med vitlök, chili och ingefära. Slå på kokande vatten och tillsätt buljongen. Låt koka tills rödbetorna är mjuka. Mixa med stavmixer, blir en tjockare soppa och vill du ha den mer flytande så tillsätt mer vatten. Pressa i citronen tillsammans med det det rivna skalet och koka upp.

Serveringstips – smula fetaost på soppan och baka något gott bröd 😊


Kikärtsbiffar på en kvart!

Känner ni som jag, att allt liksom dragit igång med full fart igen efter sommaren?! De senaste två-tre veckorna har liksom bara rusat förbi för min del. Det är så lätt att bara hänga med i hjulet som snurrar fort men väldigt viktigt att kunna dra i handbromsen också. Har påbörjat ett blogginlägg om mina bästa tips för att bromsa upp lite och hoppas kunna dela med mig av det senare i veckan. Till dess tänker jag att ni kan få ett middagstips som går fort och mättar bra när man kommer hem och är sådär hungrig så att man helst skulle velat ha mat för en timme sen.. (händer mig ganska ofta..)

Kryddiga kikärtsbiffar med chili, vitlök och koriander

* En tetra med ekologiska kikärtor
* 2 ägg
* 1-2 msk sesamfrön
* 1/2 liten gul lök
* 1/3 röd chilifrukt
* 1 pressad vitlöksklyfta
* färsk eller fryst koriander efter smak (typ mycket..)
* en nypa salt

Mixa allt i en blender eller med en stark stavmixer och stek sen biffarna i olivolja. Smaka inte för mycket på smeten för då får du inte ihop några biffar… 😉 Jag gjorde en vitkålssallad med röd paprika och äpple till biffarna och fixade en sås på gräddfil och lite majonäs.

Bra måndagsmiddag och dessutom ”meat-free”
IMG_3964

 

 


Grönsaksbiffar med halloumi

Ikväll improviserade jag lite med de grönsaker som fanns hemma i kylen och fick ihop riktigt goda vegetariska biffar. Superenkla och snabba att fixa till så delar med mig av receptet. Funkar toppen enligt devisen ”ta vad du har hemma” och du.. mina mått i receptet är väldigt cirka… men ger dig ett hum om mängden 🙂 Testa dig fram, det är kul att experimentera!!

1,5 dl grovriven halloumi
2,5 dl grovriven zucchini 
1 dl grovrivna morötter
1/2 riven rödlök
1,5 msk sesamfrön
2 ägg
salt, peppar och ev chili efter tycke och smak.

Klicka ut lagom stora biffar i en stekpanna och stek dem gyllenbruna i olivolja.

IMG_3798

 

 


Bönsalsa med Halloumi

Hade några vänner över på middag igår och gjorde det rätt enkelt för mig med en ugnsbakad laxsida. Fixade en marinad på sesamolja, risvinäger, chili, vitlök och salt som jag penslade laxen med innan jag satte in den i ugnen. Sen återstod ju bara frågan om vad jag skulle servera till.. Kikade i skåpet och där stod ett par små tetran med svarta bönor från Zeta. Kom på att jag sneglat på baksidan på dem när de inhandlades och att det fanns ett recept på en bönsalsa där, så bestämde mig för att testa den.

Nu kan jag som vanligt inte hålla mig helt och hållet till ett recept så jag gjorde en variant.. Himla gott blev det i alla fall och jag kan varmt rekommendera att göra denna bönsalsa och antingen äta som den är till en enklare vegetarisk lunch/middag eller så kör du den som ett tillbehör till lax eller kyckling.

Till 4 personer:
* 2 små pkt svarta bönor
* Olivolja
* 1 pkt Halloumi
* 5-6 stjälkar grön sparris
* 1/2 rödlök
* 2 klyftor vitlök
* 1/2 chili
* 12 cocktailtomater
* basilika efter smak
* citron
* salt

Tärna halloumin och stek den i lite olivolja så att den får lite färg. Ta ur den ur pannan och stek sen rödlök, sparris, vitlök, chili i lite mer olivolja. Dela tomaterna och ha i dem tillsammans med bönorna. Tillsätt citron, basilika och lite salt innan du rör ner halloumin igen. Servera den ljummen!!

IMG_2515

 


Vegetariskt är gott!

Jag har länge tänkt att jag ska bli bättre på att laga mer vegetariskt..
Gillar ju alla typer av grönsaker och har blivit lite nyförälskad i linser. De är perfekta att byta köttfärsen mot i en gryta eller soppa. Eller som bas i en sallad. Gör man en gryta eller soppa kan man dessutom göra ett storkok och blanda ner i stort sett det som finns hemma 🙂 Då är matlådan fixad för några dagar. Precis så gjorde jag igår. Broccoli, morötter, blomkål, lök, chili, röda linser, vitlök och spiskummin fick puttra ihop på spisen tillsammans med lite krossade tomater. På toppen innan servering smulade jag fetaost. Hur enkelt som helst och väldigt gott, speciellt efter en grå och ganska ruggig måndag.

Och det bästa med grytor är ju att de smakar ännu bättre dagen efter…

IMG_2389


Pumpasoppa med knaperstekt bacon

Halloween och pumpatider..
Det kryllar av olika pumpor i affärerna nu och det är vackra att använda som höstdekorering men också goda och nyttiga att laga mat eller baka med.

Jag älskar att äta soppa på hösten och i helgen som var så gjorde jag en god soppa av en butternut pumpa som jag köpt hem. Googlade runt på lite recept och som vanligt blev det en mix från några olika.. Resultatet blev riktigt bra så passa på att testa nu när det finns ett stort utbud av pumpor i butikerna 🙂

Recept för ca 3 personer:

600 gram pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 grönsaksbuljong
1,5 dl creme fraiche
en halv citron (rivet skal och saft)
1 tsk sambal oelek
smör till stekning

Hacka lök, vitlök och tärna pumpan. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt grönsaksbuljong och pumpan och låt sen koka i ca 12 min. Mixa därefter soppan med stavmixer eller i en blender. Häll tillbaka i grytan och blanda ner crème fraîche, citron och sambal oelek. Krydda eventuellt med lite mer chili och salt och låt soppan koka upp. Servera med knaperstekt bacon och några basilikablad.

IMG_0361


Mandelbiffar

Jag har blivit smått beroende av att göra egen mandelmjölk. Sjukt mycket godare än den man köper och så enkelt. Passar perfekt när man gör smoothies, chiapudding eller bara är sugen på något gott att dricka. Speciellt om den är sötad med ett par dadlar, då är det lite som milkshake 🙂

Har tidigare bloggat om hur man gör mandelmjölken och vad man kan göra på ”resterna” av mandeln (se detta inlägg).

Tänkte att jag skulle testa något nytt igår och har sett lite olika recept på mandelbiffar som jag blivit nyfiken på.. Som vanligt mixade jag lite från olika recept och slutresultatet blev enligt nedan:

* ca 1 dl mandelrester
* 1 morot
* 1 rödlök
* 2 ägg
* 1dl bovetemjöl
* 1 msk mandelmjölk
* en nypa salt och peppar

Riv moroten, hacka rödlöken och blanda ihop alla ingredienser. Stek i smör tills biffarna fått fin färg på båda sidor. Servera med en klick crème fraîche blandat med sambal olek och en god sallad. Vegetariskt och gott middagsalternativ!

IMG_0139


Äta mer vegetariskt!

Jag äter mycket grönsaker men äter sällan helt vegetariskt. Gillar kött och fågel för mycket för att välja bort det.

Men en vecka har ju sju dagar och jag tänker att en dag kanske jag kan försöka välja alternativ som är vegetariska. För min del gör jag valet mest för att jag tycker det är spännande att hitta nya alternativa maträtter och för att jag ju faktiskt älskar grönsaker i alla dess former. Och så gillar jag att äta färgglatt vilket det ofta blir när man blandar en massa grönsaker!

Proteinkällorna som många tror blir begränsade, är ändå många när man tänker efter lite.. Bl.a fisk och skaldjur, ägg, ost, bönor, linser m.m.

Ikväll blev det lite varma grönsaker;

  • aubergine
  • morötter
  • broccoli
  • rödlök
  • körsbärstomater

Fräste dessa i lite olivolja, chili, vitlök och flingsalt. Serverade med några skivor stekt halloumi som har hyfsat bra proteinhalt.

Väldigt gott. Väldigt enkelt. Och för mig helt vegetariskt.

Att jag sen dessutom åt en mezetallrik med räkor till lunch idag innebär ju att jag klarat min vegetariska dag 🙂 Det enda jag glömde var att fota beviset…


Grönkåls & Ruccolapesto

Jag har sen en tid tillbaka en ny blender hemma som är helt fantastisk! Den heter Oster Versa och kommer snart att släppas till försäljning på svenska marknaden. (läs mer på http://www.acreto.se/Oster) Den mixar allt, verkligen ALLT riktigt jäkla bra och snabbt. Ett litet monster i köket skulle man kunna säga 🙂 Rekommenderar den varmt.

Älskar ju smoothies och hemmamixade juicer av olika slag, det är ofta min frukost eller en del av den i alla fall. Även det man kallar ”smoothie-bowls” dvs en krämigare variant som man kan äta med sked har blivit en favorit och ännu roligare att göra nu. Man behöver inte bränna ut någon trött och slö stavmixer längre och den här blendern är dessutom grym på att diska sig själv.. Bara fylla kannan med hett vatten och några droppar diskmedel, mixa på full fräs en liten stund, så är den ren!! (Ja du måste så klart skölja kannan sen.. men diskad och klar är den)

Nu har jag testat att göra en variant på en pesto eller kanske mer en kall ”stuvning”.. med grönkål, ruccola och färskost som blev riktigt god till ugnsgrillad lax. Är ganska dålig på att följa recept och notera exakta mängder.. men gör som jag testa dig fram lite med ingredienserna nedan:

  • ett par/tre nävar ruccola
  • ett par/tre nävar grönkål (inte stjälken)
  • färskost (jag tog en halv burk av en crème bonjour)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • flingsalt och lite grovmalen peppar

Mixa allt till en grov röra och servera som tillbehör!IMG_0844


Stekt vitkål – gott, nyttigt och snabbt tillbehör!!

Stekt vitkål, det låter kanske inte så fantastiskt som det faktiskt är..
Testa och jag kan nästan lova att du kommer blir lika beroende som jag 🙂 Gott till fläsk kött, kyckling, lax.. ja till det mesta faktiskt. Det är lätt att variera smaken med bl.a färska örter eller starka kryddor (varför inte både och) och går väldigt snabbt att laga. Att vitkålen sedan är billig supermat som innehåller mycket C-vitamin, sägs vara cancerförbyggande samt gynnar nyttiga tarmbakterier är ju bara ytterligare plus.

Mina favoritvarianter hittills är att steka vitkålen lite lagom mjuk i kokosolja med:

  • Salt, hackad chili, pressad vitlök och lite persilja.
  • Med en klick jordnötssmör, salt och peppar.

Ikväll blev det första alternativet med MASSA vitlök.. MUMS!!
IMG_0701