Surf the healthy way've

Grönsaksbiffar med halloumi

Ikväll improviserade jag lite med de grönsaker som fanns hemma i kylen och fick ihop riktigt goda vegetariska biffar. Superenkla och snabba att fixa till så delar med mig av receptet. Funkar toppen enligt devisen ”ta vad du har hemma” och du.. mina mått i receptet är väldigt cirka… men ger dig ett hum om mängden 🙂 Testa dig fram, det är kul att experimentera!!

1,5 dl grovriven halloumi
2,5 dl grovriven zucchini 
1 dl grovrivna morötter
1/2 riven rödlök
1,5 msk sesamfrön
2 ägg
salt, peppar och ev chili efter tycke och smak.

Klicka ut lagom stora biffar i en stekpanna och stek dem gyllenbruna i olivolja.

IMG_3798

 

 


Kall blåbärsgröt – en bra sommargröt!!

Jag älskar gröt. Under vinterhalvåret gör jag en massa varianter och kryper upp i soffan med min grötskål för en riktig långfrukost på helgen. På sommaren blir det sällan något varmt till frukost man är ju mest sugen på kalla smoothies och yoghurt med färska bär. MEN jag har hittat en ny favorit av ”overnightoats” som blir som en kall gröt och den är perfekt även för sommarfrukosten. Speciellt när man fått en skön löprunda i benen först.

Här kommer receptet. Servera den gärna med lite nyplockade blåbär, hallon eller andra bär du kommer åt…

1/2 mosad banan
drygt 1dl havremjölk
1/2 dl havregryn
1/2 dl blandade frön (solros, pumpa, sesam, chia)
1 msk kokosflingor

Låt allt stå i en burk med lock i kylen över natten. Toppa med bär och kanel innan servering. Njut av en härlig och snabbfixad semesterfrukost!!

image


Bönsalsa med Halloumi

Hade några vänner över på middag igår och gjorde det rätt enkelt för mig med en ugnsbakad laxsida. Fixade en marinad på sesamolja, risvinäger, chili, vitlök och salt som jag penslade laxen med innan jag satte in den i ugnen. Sen återstod ju bara frågan om vad jag skulle servera till.. Kikade i skåpet och där stod ett par små tetran med svarta bönor från Zeta. Kom på att jag sneglat på baksidan på dem när de inhandlades och att det fanns ett recept på en bönsalsa där, så bestämde mig för att testa den.

Nu kan jag som vanligt inte hålla mig helt och hållet till ett recept så jag gjorde en variant.. Himla gott blev det i alla fall och jag kan varmt rekommendera att göra denna bönsalsa och antingen äta som den är till en enklare vegetarisk lunch/middag eller så kör du den som ett tillbehör till lax eller kyckling.

Till 4 personer:
* 2 små pkt svarta bönor
* Olivolja
* 1 pkt Halloumi
* 5-6 stjälkar grön sparris
* 1/2 rödlök
* 2 klyftor vitlök
* 1/2 chili
* 12 cocktailtomater
* basilika efter smak
* citron
* salt

Tärna halloumin och stek den i lite olivolja så att den får lite färg. Ta ur den ur pannan och stek sen rödlök, sparris, vitlök, chili i lite mer olivolja. Dela tomaterna och ha i dem tillsammans med bönorna. Tillsätt citron, basilika och lite salt innan du rör ner halloumin igen. Servera den ljummen!!

IMG_2515

 


Vegetariskt är gott!

Jag har länge tänkt att jag ska bli bättre på att laga mer vegetariskt..
Gillar ju alla typer av grönsaker och har blivit lite nyförälskad i linser. De är perfekta att byta köttfärsen mot i en gryta eller soppa. Eller som bas i en sallad. Gör man en gryta eller soppa kan man dessutom göra ett storkok och blanda ner i stort sett det som finns hemma 🙂 Då är matlådan fixad för några dagar. Precis så gjorde jag igår. Broccoli, morötter, blomkål, lök, chili, röda linser, vitlök och spiskummin fick puttra ihop på spisen tillsammans med lite krossade tomater. På toppen innan servering smulade jag fetaost. Hur enkelt som helst och väldigt gott, speciellt efter en grå och ganska ruggig måndag.

Och det bästa med grytor är ju att de smakar ännu bättre dagen efter…

IMG_2389


Paleougnspannkaka & hemkokt lingonsylt till middag!

Lever ju ett liv som student, timanställd och egenföretagare för tillfället. Det innebär att jag har lite mer tid på hemmaplan än vad jag är van vid. Idag har jag faktiskt spenderat större delen av dagen hemma och då krävs det ju att man lagar lite mat.. ett par gånger till och med.

Jag trivs mer och mer med att få dona i köket (ni som kände mig i ett annat liv, vet att jag var en katastrof vid spisen..) och har förstått hur viktigt det vi stoppar i oss faktiskt är.
Shit in – shit out. Det är inte svårare än så egentligen.

Våra kroppar byggs upp av det vi äter. Vi ska fungera aktivt och i vardagen på det vi stoppar i oss. Hur vi mår och känner oss påverkas till stor del av energin i kroppen.

Därför väljer jag att äta så ”ren” mat som möjligt. ”Eatclean” som det ofta pratas om och som handlar om att laga mat från grunden så man har koll på innehållet. Inget dolt socker. Inga onödiga tillsatser. Bara massa bra saker så långt som möjligt 🙂 För jag vill gärna tillägga att man inte dör av det som är mindre bra någon gång i bland. Det är vanorna som räknas inte ovanorna.. (förutsatt att ovanorna sker sällan förstås)

Till middag idag blev det ugnspannkaka och så kom jag plötsligt på att jag kunde testa att koka ihop lite egen lingonsylt på de lingon jag hade i frysen.

Receptet på ugnspannkakan är från Paleoskafferiet som jag ofta inspireras av. Superenkel, snabblagad och god.
IMG_2649

Lingonsylten gjorde jag på:

  • ca 2,5 dl lingon
  • ett finrivet äpple
  • en skvätt vatten (1-2msk)
  • 2 msk honung

Koka ihop allt under omrörning i ca 10 min.

Håller säkert inte så länge i kylen.. men den kommer snart och vara slut för jag tror den passar perfekt till gröten imorgon bitti också..

IMG_2648


Smoothie freak

Jag erkänner.. jag är ett riktigt smoothie freak!
Smoothies har en massa fördelar – det är enkelt, snabbt, gott, mättande. Man kan fylla dem med massa nyttigheter och framför allt gör jag dem många gånger under uttrycket.. ”man tager vad man haver”..

Jag blandar ofta ner det som finns hemma i kyl och frys. Experimenterar med grönsaker, frukt och bär. Använder olika ”vätskor” som bas, mixar och testar nytt. Ibland blir det bra, ibland riktigt bra och någon gång mindre bra. Men ganska sällan mindre bra faktiskt.. eftersom jag alltid ser till att blanda ner saker jag gillar och då tänker jag att de också smakar bra ihop 🙂

Vissa gånger kan det bli lite trista i färgen, typ färglösa. Men det har ju egentligen inget med smaken att göra. Som med så mycket annat så är det väl ”insidan” (i det här fallet smaken) som räknas…

Några av mina smoothie tips:
* Använd frukter som banan eller mango i om du vill ha sötma
* Variera basen med exempelvis mandel/havre/cashewmjölk alternativt turkisk yoghurt
Kokosmjölk bidrar med bra fett och ger en krämig och söt smak i smoothien
* Avokado, nötter eller olika nötsmör är grymt i alla typer av smoothies och ger dig bra fetter och mättnadskänsla
* Rått ägg ger massa bra vitaminer, en krämig konsistens och mättar bra
* Kör grönt – spenat, ruccola och grönkål är perfekt för en grön boost
* Frysta bär (eller färska när det är säsong) i alla dess former ger fin färg, smakar gott och berikar med massa nyttigheter samt gör smoothien kall och fräsch
* Ingefära, citron och basilika är riktigt bra smaksättare
* Boosta med Superfruit’s olika pulver och proteinpulver från Holistic om du vill ha extra allt…
* Sist men inte minst.. toppa med frön, nötter, kokoschips, kakaonibs eller din favoritmüsli/granola

Och har du inte redan en bra blender hemma så tycker jag att du ska skaffa en Oster Versa  Den är helt fantastisk och är givetvis grym att använda till så mycket mer än att göra smoothies!! Jag tror faktiskt det är den som gjort mig lite smått smoothie-beroende…

Imorse fick denna goding ge mig energi för sista långpasset innan Stockholm Marathon!!
IMG_1440


Äta mer vegetariskt!

Jag äter mycket grönsaker men äter sällan helt vegetariskt. Gillar kött och fågel för mycket för att välja bort det.

Men en vecka har ju sju dagar och jag tänker att en dag kanske jag kan försöka välja alternativ som är vegetariska. För min del gör jag valet mest för att jag tycker det är spännande att hitta nya alternativa maträtter och för att jag ju faktiskt älskar grönsaker i alla dess former. Och så gillar jag att äta färgglatt vilket det ofta blir när man blandar en massa grönsaker!

Proteinkällorna som många tror blir begränsade, är ändå många när man tänker efter lite.. Bl.a fisk och skaldjur, ägg, ost, bönor, linser m.m.

Ikväll blev det lite varma grönsaker;

  • aubergine
  • morötter
  • broccoli
  • rödlök
  • körsbärstomater

Fräste dessa i lite olivolja, chili, vitlök och flingsalt. Serverade med några skivor stekt halloumi som har hyfsat bra proteinhalt.

Väldigt gott. Väldigt enkelt. Och för mig helt vegetariskt.

Att jag sen dessutom åt en mezetallrik med räkor till lunch idag innebär ju att jag klarat min vegetariska dag 🙂 Det enda jag glömde var att fota beviset…


Energin är tillbaka – firar med hemmamixad yoghurtglass!!

Alltså jag har sagt det förut.. Jag är sjukt dålig på att vara sjuk!! Och vem är inte det tänker ni då. Så klart, ingen gillar att vara sjuk, det fattar jag också. Kanske är mitt största problem att jag sällan anser mig sjuk även om jag faktiskt är det..

Vi lämnar det och fokuserar istället på hur härligt det är när man känner att energin är tillbaka. Kroppen börjar bli pigg igen, huvudet klart och humöret känns bra. Glädjen kommer och solen skiner!

Så har det känts idag och det gör mig så tacksam för att jag är fullt frisk de flesta dagarna om året. Tacksam för att jag har en fungerande kropp. Att jag kan använda min kropp till en massa fysiskt krävande aktiviteter. Att min kropp också klarar mer psykiska utmaningar.

Den säger stopp i bland och det innebär att jag ska ”lyssna”. Det har jag blivit bättre på, men här kan jag bli ännu bättre. Det har jag förstått de senaste dagarna.

Tack kroppen – nu samarbetar vi framöver för utan dig är jag inget!!

Här är recept på en smarrig yoghurtglass som jag firat med idag 🙂

  • 1 fryst skivad banan
  • 1 halv avoakdo
  • ca 1 dl tärnad mango
  • 1 dl frysta hallon
  • lite pressad citron
  • ett par matskedar grekisk yoghurt

Mixa allt till i en blender alternativt med en kraftig stavmixer. Toppa med lite kokoschips till serveringen… (kokoschips funkar på ALLT)

IMG_0797