Surf the healthy way've

Saffranskaka – utan gluten och vitt socker!

Adventstider innebär fikastunder och tända ljus. Det innebär saffran och söta bakverk. Idag testade jag ett recept på en glutenfri och ”sockerfri” saffranskaka som jag sett exempel på i mitt instagramflöde @familygod.se. Jag gjorde den på kokosgrädde då det var det jag hade hemma i skåpet. Den blev riktigt saftig och god. Passade dessutom perfekt till en kopp te framför handbollen på TV nu ikväll!!

Här är receptet:

6 dadlar
1 dl kokosgrädde (funkar säkert bra med vanlig kokosmjölk också)
1/2 msk flytande honung
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1-2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 pkt saffran
1 tsk bakpulver
kokosolja till formen
kokosflingor till dekoration

Hacka dadlar och blanda med kokosgrädden i en kastrull. Värm på medelhög värme och mosa dadlarna så fint det går. Tillsätt honungen och rör ner saffran när du tar av kastrullen från värmen. Blanda alla torra ingredienser. Vispa upp äggen och blanda sen med de torra ingredienserna. Sist rör du i dadel/saffransblandningen. Smörj en mindre form med kokosolja och bred ut smeten. Jag toppade med lite kokosflingor. Grädda på 150 grader i ca 30 minuter.

 

 


Mer tips till julfrukosten – enkla bröd med fikon & aprikos!

Nu väntar lite lediga dagar för de flesta och förhoppningsvis ett något lugnare tempo. Kanske har du tid att njuta av lite längre frukostar tillsammans med familj eller vänner och varför då inte passa på att baka lite eget bröd..

Jag gör det ganska ofta på helgerna och det behöver inte alls ta speciellt lång tid. Speciellt eftersom jag ofta bakar utan vetemjöl och jäst vilket innebär att man ”slipper” lång väntan när brödet jäser.

Passar på att tipsa om dessa små frukostbröd som passar perfekt i juletider med sin smak av brödkryddor, fikon och aprikoser. Ett bröd som går fort att fixa ihop och det blir lite sådär ”hård/mjukt” men de är väldigt goda med smör och ost oavsett om de är varma eller har svalnat lite.

image

Receptet är från Paleoskafferiet och för en gång skull följer jag det till punkt och pricka ?

Kanske något att testa för morgondagens julaftonsfrukost?


Recept – Rawfoodbollar med saffran!

Här kommer ett litet baktips i advents- och luciatider!
Perfekt att ha med sig som en liten trevlig present till lussefikat eller adventsglöggen. Eller varför inte överraska vännerna/kollegorna med något annat ”saffransgott” än lussebullar på lucia?
De är enkla att fixa ihop och mycket goda. Dessutom innehåller de varken gluten, laktos eller raffinerat socker, så perfekt för den som vill undvika detta.

  • 3 dl chasewnötter – mixas till mjöl
  • 1-2 påsar saffran (beror på hur mycket du gillar saffran..)
  • 10 färska dadlar
  • 1-2msk kokosolja
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt

Blanda saffran, vaniljpulver och salt i ”chashewnötsmjölet”. Mixa/mosa i dadlar och tillsätt övriga ingredienser. Rulla små bollar i kokosflingor och förvara i kyl eller frys innan servering.

De passar farligt fint till en kopp te hemma i soffan också…
IMG_0716

Två enkla frukostar (mellanmål) med svenska äpplen!!

Äpple, det är nog en av de frukter jag faktiskt gillar allra mest..
Nu älskar jag nästan all frukt och det är svårt att utse en riktig favorit men ett äpple är så enkelt att ha med sig i väskan. Att skiva på gröten. Att smeta jordnöt/mandelsmör på. Att hacka ner i salladen. Att ha i paj eller kaka med massa kanel.. En frukt som är sådär lagom söt och syrlig på samma gång och som det är lite tuggmotstånd i. Sitter faktiskt och smaskar på ett just nu, ett svenskt, för de är såklart allra godast.

IMG_0219

Och speciellt om det plockats direkt från trädet.. Just detta är köpt i affären men jag hade lite ”hemplockade” äpplen från syrrans trädgård kvar i helgen som var. Fick en påse för ett par veckor sen och nu hängde de lite på sista versen.. Tänkte att jag skulle sätta igång och baka äppelpaj men så kom jag att jag sett ett väldigt enkelt recept på äppelkräm i mina flöden på sociala medier. De var egentligen mer passande eftersom äppelkrämen passar perfekt som ett bra mellanmål eller till frukost.

Receptet är hur enkelt som helst och är från Paleoskafferiet som så mycket annat jag lagar.. 🙂

  • 4 äpplen
  • 5 dl kokosmjölk
  • kanel efter smak

Skala äpplena och skär i småbitar. Låt koka i kokosmjölk och kanel på svag värme i ca 45min. Du kan sen välja att mixa krämen med stavmixer alternativt låta den vara som den är vilket jag gjorde. Blir ca 2-3 portioner.

Toppade min frukostkräm med lite hackad mandel och kokosflarn..

IMG_0204

Gjorde även en grötfrukost med mina äpplen i helgen och den gjorde jag så här:

  • 1/2 dl vardera av fiberhavregryn & boveteflingor
  • 2 dl vatten (drygt.. behövs ofta lite mer..)
  • 1 msk linfrö
  • 1 finhackat eller rivet äpple
  • 1 msk jordnötssmör

Kokas ihop under omrörning och serveras med valfri topping och mjölk!!

IMG_0166

Så ut och palla lite äpplen nu och använd dem till frukost, lunch, mellis och middag… 😉

 


Paleougnspannkaka & hemkokt lingonsylt till middag!

Lever ju ett liv som student, timanställd och egenföretagare för tillfället. Det innebär att jag har lite mer tid på hemmaplan än vad jag är van vid. Idag har jag faktiskt spenderat större delen av dagen hemma och då krävs det ju att man lagar lite mat.. ett par gånger till och med.

Jag trivs mer och mer med att få dona i köket (ni som kände mig i ett annat liv, vet att jag var en katastrof vid spisen..) och har förstått hur viktigt det vi stoppar i oss faktiskt är.
Shit in – shit out. Det är inte svårare än så egentligen.

Våra kroppar byggs upp av det vi äter. Vi ska fungera aktivt och i vardagen på det vi stoppar i oss. Hur vi mår och känner oss påverkas till stor del av energin i kroppen.

Därför väljer jag att äta så ”ren” mat som möjligt. ”Eatclean” som det ofta pratas om och som handlar om att laga mat från grunden så man har koll på innehållet. Inget dolt socker. Inga onödiga tillsatser. Bara massa bra saker så långt som möjligt 🙂 För jag vill gärna tillägga att man inte dör av det som är mindre bra någon gång i bland. Det är vanorna som räknas inte ovanorna.. (förutsatt att ovanorna sker sällan förstås)

Till middag idag blev det ugnspannkaka och så kom jag plötsligt på att jag kunde testa att koka ihop lite egen lingonsylt på de lingon jag hade i frysen.

Receptet på ugnspannkakan är från Paleoskafferiet som jag ofta inspireras av. Superenkel, snabblagad och god.
IMG_2649

Lingonsylten gjorde jag på:

  • ca 2,5 dl lingon
  • ett finrivet äpple
  • en skvätt vatten (1-2msk)
  • 2 msk honung

Koka ihop allt under omrörning i ca 10 min.

Håller säkert inte så länge i kylen.. men den kommer snart och vara slut för jag tror den passar perfekt till gröten imorgon bitti också..

IMG_2648


Nya rutiner & Chiapudding på kokosmjölk

Alltså.. jag har varit riktigt urusel på bloggen i sommar, jag vet!!

Men nu är det nystart som gäller. Nystart på många sätt för min del eftersom min vardag ser lite annorlunda ut med tjänstledighet från ordinarie jobb för studier inom hälsa. Jag ska bli klok på hur man räknar på hälsofrämjande insatser ur ett ekonomiskt perspektiv och utöver det är tanken att arbeta med träningen som PT & löpcoach samt förhoppningsvis med några föreläsningsuppdrag.

En spännande och rolig förändring som jag försöker vänja mig vid och skapa rutiner för just nu. Rutiner och disciplin är något som jag inser är ännu viktigare nu, för att inte bli för splittrad och riskera att inte få något gjort de stunder man inte är bokad med kunder.

En rutin är såkbart att se till att man kommer upp på morgonen och ni som känner mig vet ju att det inte är speciellt svårt för mig.. Älskar att vakna tidigt och att vissa dagar hinna med den egna träningen före frukost. Andra dagar bara njuta av att man har tid att äta frukost i lugn och ro och dricka sitt kaffe i soffan framför Nyhetsmorgon. Imorse blev det det senare alternativet och jag hade förberett en chiapudding som fått stå i kylen över natten så frukostfixet gick fort. Jag brukar göra den på lite olika vätskor men oftast blir det kokosmjölk. Tycker att den blir så krämig och god samtidigt som den får en naturligt söt smak dvs du behöver inget annat än chiafrön och kokosmjölk. Förutom toppingen då.. det ABSOLUT viktigaste om du frågar mig. Bär, frukt, nötter, frön.. ta det du har hemma och mixa gärna med flera. Ju mer desto bättre och godare ju.. ?

Så grunden är ett mycket enkelt recept:

  • 2 dl kokosmjölk (är den av den tjockare varianten brukar jag köra 1,5 dl + 0,5 dl vatten)
  • 2,5 – 3 msk chiafrön (beror på vilken konsistens du föredrar – mer eller mindre pudding..)
  • Eventuellt en liten nypa vaniljpulver men tycker som sagt inte att det behövs..

 

Blanda ihop och häll upp i glasbruk med lock som du ställer i kylen över natten. Servera med din topping. Min blev idag egenplockade hallon och blåbär från frysen tillsammans med kokosflarn!!

image

 


Stekt vitkål – gott, nyttigt och snabbt tillbehör!!

Stekt vitkål, det låter kanske inte så fantastiskt som det faktiskt är..
Testa och jag kan nästan lova att du kommer blir lika beroende som jag 🙂 Gott till fläsk kött, kyckling, lax.. ja till det mesta faktiskt. Det är lätt att variera smaken med bl.a färska örter eller starka kryddor (varför inte både och) och går väldigt snabbt att laga. Att vitkålen sedan är billig supermat som innehåller mycket C-vitamin, sägs vara cancerförbyggande samt gynnar nyttiga tarmbakterier är ju bara ytterligare plus.

Mina favoritvarianter hittills är att steka vitkålen lite lagom mjuk i kokosolja med:

  • Salt, hackad chili, pressad vitlök och lite persilja.
  • Med en klick jordnötssmör, salt och peppar.

Ikväll blev det första alternativet med MASSA vitlök.. MUMS!!
IMG_0701

 


Nötgröt – en ny frukostfavorit!

Jag nämnde det i gårdagens inlägg.. att jag trodde den skulle bli en ny favoritfrukost. Och mycket riktigt det blev den, Nötgröten. Receptet kommer från Paleoskafferiet och jag gjorde nästan som beskrivet (måste ju alltid göra lite på mitt sätt ;-))

  • 0,5 dl mandlar som mixas till ett grovt kross med stavmixer eller i matberedare
  • 1 dl kokosmjölk + 0,5 dl vatten (kan behövas mer vatten beroende på vilken kokosmjölk du använder)
  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl kokosflingor
  • lite vaniljpulver, typ 1/2 tsk
  • 1 dl blåbär (jag använde dessa som tillbehör vid servering)

 

Blanda ihop allt, förutom blåbär, i en bunke och häll sedan upp i en glasburk med lock. Låt den stå i kylen över natten och eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten på morgonen. Speciellt om du använt en krämig kokosmjölk som jag gjorde… Servera med blåbär och kanske någon annan topping. Jag hade lite färsk mango hemma som blev perfekt till. En grym frukost när man har sådär lagom bråttom på morgonen, eftersom man förbereder det mesta kvällen innan!

IMG_0432


Pigg och glad med bra kost – några av mina tips just nu!

Nu har det gått drygt två veckor av min kostutmaning med Paleo. Halvtid. Jag är inte 100% strikt men faktiskt mer strikt än jag trodde.. Hittar så mycket gott att laga och det är många gånger väldigt enkelt.

Frukost utan mejeri kändes som en ren omöjlighet för en yoghurt, fil och ost-älskande person som mig… MEN alternativen är faktiskt många och jag är lite nykär i kokosmjölken som man kan ha i det mesta.

Fruktyoghurt går alldeles utmärkt att göra själv med banan, avokado och lite kokosolja. Vill du sen ”krydda” med något mer så ta valfria bär eller frukt och mixa ner. Servera med nötter, frön och kokoschips eller rosta en egen granola.

Chiapudding på kokosmjölk, mixad med blåbär är en annan favoritfrukost just nu. Skiva gärna lite banan eller mango som topping när du äter den.

IMG_0355
Imorgon bitti blir det test av en ny gröt, Nötgröt, som förbereds kvällen innan. Tjuvsmakade på blandningen innan jag ställde in den i kylen och det kan mycket väl bli ytterligare en ny favorit 🙂

Luncherna och middagarna har jag varierat med mycket inspiration av recepten som finns i paleoskafferiet. Enkla och väldigt goda recept som man kan ”freestyla” lite med om man inte har allt hemma eller vill göra en egen variant.

IMG_0430
Jag har känt mig pigg, glad och fylld med mer energi hittills.. Mår allmänt riktigt bra.. så det finns nog ingen anledning att inte fortsätta äta så här efter 30 dagar.. Får jag bara min ost och någon mejeriprodukt här och där så är det helt klart en hållbar kost för mig. Hållbar i längden och det är det viktigaste!IMG_0414IMG_0357

 


Mental träning och recept på krämig grön smoothie!!

Hälsoutmaningen här på Kurera är igång!
Små hälsosamma förändringar i vardagen på många olika områden. Rekommenderar varmt att kika in på sidan och se på listan med tips på vad man kan göra. Kanske finns det något du kan tänka lite extra på och förändra? Det handlar om allt från bra vanor med t.ex träning och mat som näringsboostar till att välja giftfritt.

Jag har denna första vecka gått in lite extra för den mentala träningen och bl.a bestämt mig för att ge beröm till någon i min omgivning varje dag. Det kan vara en kollega, en vän, en familjemedlem eller kanske någon helt annan person. Vi gör det alldeles för sällan även fast vi säkert tycker att folk omkring oss gör bra saker… Att se någon annan växa och bli glad i och med beröm är riktigt härligt. Och jag lovar… Glädjen smittar av sig tillbaka!!

Jag är dessutom i gång med min variant av ”Paleo 30 dagar” och än så länge klarar jag mig fint även utan mejeriprodukter 🙂 förutom en liten skvätt mjölk i kaffet… Upptäcker massa nya recept på god och enkel mat med rena råvaror som går riktigt snabbt att laga till.

Till frukost har jag sen länge ”freakat” ut helt på smoothies i alla möjliga former och färger. Dels för att det är gott och dels för att man kan proppa i en massa goda, nyttiga och färgglada saker.. Gröna till exempel 🙂

Här kommer en variant på grön frukostsmoothie som mättar riktigt bra. Tror faktiskt det är den godaste jag gjort hittills.. Creamy yummie coco green…

  • en liten banan
  • en kiwi
  • saften från en halv citron
  • 1/2 dl krämig kokosmjölk (garant som finns på hemköp är grym)
  • 1 dl fryst bladspenat

Mixa och späd med vatten till den konsistens du önskar. Toppa med de frön du gillar och kanske lite kokoschips..

IMG_1621