Annons
Annons

Cancer mer ärftligt än man trott

Vissa typer av cancer är sannolikt mer ärtfliga än vad forskare tidigare känt till. Allra störst roll verkar vårt arv spela när det gäller cancer i testiklar, prostata och bröst - samt viss typ av hudcancer. Det visar en ny studie som publicerats i den ansedda medicinska tidskriften JAMA. Samtidigt kommer flera studier som visar att livsstil och kost påverkar mycket.

Redaktionen

15 februari, 2016
Cancer mer ärftligt än man trott
Dela inlägget

Vissa typer av cancer är sannolikt mer ärtfliga än vad forskare tidigare känt till. Allra störst roll verkar vårt arv spela när det gäller cancer i testiklar, prostata och bröst – samt viss typ av hudcancer. Det visar en ny studie som publicerats i den ansedda medicinska tidskriften JAMA.
Samtidigt kommer flera studier som visar att livsstil och kost påverkar mycket.

Våra gener har betydelse. Och det gäller inte bara att vi kanske ser ut som mamma i kroppen, pappa på ögonen, att vi ärvt morfars snabbtänkthet eller mormors småbisarra humor – nej, det gäller även sådant vi helst inte alls skulle vilja ärva. sjukdomar. Och nu har forskarna bakom en ny studie kommit fram till att vårt biologiska arv betyder mer än man tidigare trott när det gäller uppkomsten av vissa cancerformer.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

”Cancer uppstår i ett komplext samspel mellan arv, miljö och slump”
Hans-Olov Adami är professor emeritus vid institutionen för medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet. Han är också en av forskarna bakom en ny studie, publicerad i den medicinska tidskriften JAMA, som tittat närmare på det biologiska arvets betydelse för vissa cancersjukdomar:
– Cancer uppstår i ett väldigt komplext samspel mellan arv, miljö och slump, säger han till Svt Nyheter.

Läs också: Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

Ökar risken att drabbas med över 30 procent – men bara för vissa cancertyper
I över trettio år har forskarna följt över 350 tusen tvillingar från det unika nordiska tvillingregistret.
Genom att jämföra skillnaderna mellan hur enäggstvillingar respektive tvåäggstvillingar drabbats av cancer har forskarna kunnat gradera riskerna när det gäller ärftlighet mellan olika former av cancer. Enligt studien kan genetiska faktorer öka risken att drabbas av cancer med över 30 procent – men bara för vissa former av cancer. För andra former spelar generna mindre roll.

Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln

De mest ärftliga cancerformerna
Den typ som är allra mest ärftlig är testikelcancer, som dock är en relativt ovanlig cancerform, berättar Hans-Olov Adami.
Tyvärr tar det inte stopp där.
– Även prostatacancer, melanom hudcancer och cancer i bröst- äggstockar och livmoder har hög ärftlighet, fortsätter han.
Däremot hittade forskarna ingen statistiskt säkerställd ärftlig risk när det gäller tjocktarms- eller livmoderhalscancer.

Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Hans-Olov Adami säger dock till Svt Nyheter att han är tveksam till om resultatet i studien bör leda till screening, det vill säga att människor med cancer i släkten bör göra täta hälsokontroller. Han säger att han länge ifrågasatt nyttan av sådana undersökningar. Likaså screening av prostatacancer, som han anser kan leda till onödig oro.
– Den som har en ärftlig risk för cancer bör diskutera detta med sin läkare för att få en tydligare bild av fördelar och nackdelar med hälsokontroller, säger han.
Globalt insjuknar varje år 12 miljoner människor i olika former av cancer, rapporterar Svt. Åtta miljoner dör av sjukdomen varje år.

Läs också: Selen – framtidens cellgift?

Livsstil och kost påverkar
Samtidigt kommer ständigt nya studier som berättar att man genom ett hälsosamt leverne sänker sin risk att utveckla cancer. Till exempel så visar en stor studie – gjord på nära 32 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, vilka följdes under 15 år – att man genom en hälsosam livsstil och kost – som att äta frukt och grönt, motionera regelbundet, undvika övervikt och minska sitt intag av rött kött – kan minska sin risk för bröstcancer.
Och ytterligare en ny, omfattande metaanalys visar att vegetarisk och vegansk kost ger markant skydd både när det gäller förtida död och förekomsten av både hjärtsjukdom och cancer. Läs mer här.
Så – det finns inget skäl att ge upp bara för att man har cancer i släkten. Man kan, trots allt, göra väldigt mycket åt dåliga gener.

Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons