Porträtt av Cecilia Ehrling

Cecilia Ehrling: ”Allt blir bättre med åren, även jag själv”

Fakta

Namn: Cecilia Ehrling
Ålder: 30 i maj
Bor: Stockholm, uppväxt i Gävle
Gör: Aktuell som dansare i Let´s Dance. Undervisar också i dans och är utbildad gympalärare.

Hon dissar både tioårs-planer och socker, eftersom hon helt enkelt mår bättre utan det. Let’s Dance-aktuella Cecilia Ehrling är en botad sockerberoende som blir lite klokare för varje födelsedag – och som gillar när livet tar henne med storm.

Vi träffades en gång för sju år sedan, bakom kulisserna på en fotografering för en tidning. Vi var båda 22 år då. Jag visar Cecilia bilden som togs den dagen och hon skrattar högt.
– Vad ung jag var!

Det anmärkningsvärda är inte att Cecilia fyller 30 år i mars. Det är snarare att det har hänt så mycket på de här sju åren att det nästan känns som en livstid. När vi träffades den gången hade Cecilia precis skrivit på kontrakt för sitt livs första Let’s Dance. Hon hade blivit tilldelad en danspartner också – brottaren Martin Lidberg. Föga anade hon att hon under dessa sju år skulle hinna med och vinna Let’s Dance tre gånger, vara förlovad i ett par år med den brottande danspartnern, delta i sju säsonger av programmet och kanske framförallt – kunna leva på sin dans.

 

En overklig tillvaro
Cecilia sitter i en liten modern källarstudio och blir sminkad inför vår omslagsplåtning. Hon har danstränat på morgonen med sin partner i Let’s Dance, programledaren Steffo Törnquist, och ska tillbaka dit för ännu ett pass ikväll. Resten av livet hamnar lite i skymundan i Let’s Dance-tider, men det är värt det. Att Cecilia idag kan leva på att dansa tycks nästan overkligt för henne själv.

Det stora dansintresset började ta form när hennes mamma satte henne i dansskola som sexåring. Hon började tävla som åttaåring och tids nog flyttade hon från Gävle till Stockholm för att verkligen satsa på dansen.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna leva på det här, det känns otroligt. Jag saknar inte tävlingsdansandet alls. Det är en tuff värld och man är väldigt beroende av att hitta en bra danspartner.

Idag försörjer hon sig genom olika dansevents, föreställningar och att undervisa i dans. Hon är även utbildad idrottslärare men har för tillfället tagit tjänstledigt.

Jag frågar varför hon väljer dansen. Hon funderar ett ögonblick.
– Med dans kan man inspirera, det är ett personligt och härligt uttryckssätt. Dans går hand i hand med musik som är ett stort intresse. Dansen ger mycket socialt, men även fysiskt och mentalt. Det finns i mig och jag kan inte vara utan det.

Man måste hinna njuta
Cecilias vardag är variationsrik och fylld till bredden, den innehåller till och med för mycket ibland. Hon tycker att det mesta är så kul att hon lätt tar på sig för mycket.
– Jag är noga med att hinna vara ledig också. Det har jag blivit bättre på med åren kan jag erkänna. När jag är ledig försöker jag göra saker som ger energi och får mig att må bra, jag umgås med vänner och familj och drar ned på tempot. Risken när man hoppar på allt som jag gör är att man inte hinner njuta av det, det försöker jag tänka aktivt på för det är så viktigt att njuta också.

Hon beskriver sig själv som lite klokare idag, än när vi träffades för sju år sedan. Hon har mognat, blivit mer trygg i sig själv. Hon säger att 30 kanske låter mycket, men hon skulle aldrig vilja backa några år. Hon är fullständigt nöjd med vart hon befinner sig idag.
– Man lär känna sig själv med åren. Blir mer trygg och slutar oroa sig så mycket. Det är jag väldigt tacksam för. Jag har fått en helt annan tillförsikt och självkänsla.

Cecilia är aktiv och har alltid tränat mycket. Hon tränar helst fem-sex pass i veckan. Allt blir bättre med träning tycker hon. Hon äter bättre, sover bättre, orkar mer. Om hon inte dansar tränar hon löpning när tiden finns.
– Löpning är en stor passion eftersom det känns i hela kroppen. Jag har alltid gillar konditionsträning. Men det är också mentalt skönt. Jag slappnar av, zoomar ut med hjälp av löpningen.

Blir bakfull av socker
Cecilia erkänner frankt att hon egentligen är sockerberoende. Men sedan en detox i vintras undviker hon det helt.
– Det känns bra att undvika socker, men det har inte varit lätt. Socker är verkligen ett gift!

Detoxen gjorde hon under fyra veckor och uteslöt då allt socker, mjöl, frukt, alkohol och kött. Resultaten lät sig inte väntas. Hon fick finare hy och blev piggare, men det bästa var att sockersuget försvann.

Till vardags äter Cecilia mestadels hemlagat, med mycket protein och grönt, undviker helst snabbmat och tråkiga tillsatser. Äter hon socker idag känner hon sig nästan bakfull direkt och mår dåligt.

Bra hälsa är för Cecilia en balansakt, där kosten är en stor del.
– Man får se till både det fysiska och mentala. Om jag slarvar med någon bit så märks det snabbt i humöret eller på energin. När alla bitar är på plats så utstrålar man nog hälsa och balans. Och den balansgången ser olika ut för alla naturligtvis.

Det här är något hon har lärt sig. Det är ingenting som den där 22-åringen visste något om, då körde hon bara på. Nu prioriterar hon att sova åtta timmar varje natt, att göra roliga saker, att röra på sig. Att energin är på topp märks när sminkningen är klar och hon poserar framför kameran. Leendet är äkta och kjolen virvlar runt benen på henne när hon visar några snabba danssteg.

Karriär och familj
Cecilia kommer tids nog att återvända till sitt arbete som idrottslärare.  Hon ser fram emot det och beskriver Let’s Dance-karusellen som lite overklig. I skolan finns verkligheten.  Hon ville egentligen bli barnläkare när hon var yngre. Kanske skulle hon hålla på med det idag om inte dansen fanns.

Men hon tänker inte riktigt så. Hon ser bara till att göra det hon tycker mycket om just nu. Hur framtiden ser ut, det visar sig. Jag frågar om hon aldrig blir orolig inför framtiden, men hon skakar på huvudet till svar.
– Jag var nog det när jag var yngre. Men nu lever jag i nuet. Just nu är jag uppe i min karriär, sedan hoppas jag vara mitt uppe i familjebildande. Jag älskar värme så kanske bor jag utomlands, kanske bor jag här, jag har ingen aning. Men jag behöver inte veta det just nu. jag är inte typen som gör en tioårs-plan. Vad som händer sedan, det får visa sig helt enkelt. Jag gillar överraskningar. Jag tycker att allt bara blir bättre med åren, inklusive jag själv.

 

Cecilias hälsotips:
* Ät så rent som du bara kan och undvik socker.
* Få mycket luft och ljus.
* Försök att inte stressa.
* Umgås med fina människor som ger energi.
* Träna

Cecilias hemliga må-bra-recept:
* Ibland ser jag till att bara skrota runt. Att inte stressa utan att ta mig tid till att bara vara.
* Jag älskar att ta en lång sovmorgon och titta på Nyhetsmorgon.
* Då och då unnar jag mig en massage, det är underbar egentid.
* En och annan skvallermiddag med vänner är nödvändigt.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.