Robert Wells i svartvitrandig skjorta lutad mot vägg

Robert Wells – från soffpotatis till löparfreak

Fakta


Namn: Robert Henry Arthur Wells (pappa är amerikan)
Bor: Lägenhet på Kungsholmen
Familj: Fru Maria sångerska och sönerna Oskar och Teddy, 16 och 14 år.
Ålder: Nyss fyllda 50 (hade en månads firande i Florida).
Aktuell med: Har precis släppt sin ungdomsdröm: en dubbel-CD med nio egna pianokonserter som han skrivit sedan han var 16 år.
Ska vara musikalisk nyårsvärd i kinesisk TV för cirka 6- 700 miljoner TV-tittare.
Ska ut på en stor stor hyllningsturné för Charlie Norman våren 2013.

Robert Wells är hälsomedveten. Han dricker extremt lite, har aldrig rökt, äter bra mat, gillar sina grönsaker och älskar sin löpträning.
– Charlie Norman sa alltid att jag ingick i kesogenerationen och även om jag inte alls är något hälsofreak så hade han nog lite rätt, säger Robert Wells.

När Roberts söner föddes vägrade han bjuda på cigarrer. Istället bjöd han på lakritspipor, hans lekfulla sätt att säga att man inte ska äventyra sitt liv med dumheter som tobak. För sådan är Robert: fullt medveten om att hälsa är något flyktigt som bör uppskattas och som man bör lägga manken till för att få behålla – men samtidigt inte på något sätt fanatisk.

Fick hjärtlugnande – blev vändpunkten
År 2002, strax efter ett han avslutat kvällens gig med konsertturnén Rhapsody in Rock fick Robert plötsligt väldigt hög puls och kände sig yr. Av en läkare fick han Inderal utskriven, en hjärtlugnande och blodtryckssänkande medicin, och det var då han för första gången förstod att han behövde dra ner på stressen och komma i bättre form. Han konstaterade också att skenet faktiskt kan bedra.
– Jag insåg att jag inte alls var i bra form, trots att jag såg ut att vara i bra form. Jag förstod att jag måste göra vissa förändringar. Jerry Williams, fysiken själv, var med på den turnén och han drog ut oss och joggade och för att köra lite gym. Sedan dess har jag kutat. Det är en väldigt bra motionsform, inte minst eftersom man kan ge sig ut och kuta nästan var man än är, inte minst i Sverige.

 

Svårt kombinera hälsotänk och turnéliv
Han återkommer ofta till hur svårt det kan vara att kombinera hälsotänket med det ständiga turnélivet.
– Det kan vara jättesvårt. Det är nog det enda negativa med mitt jobb. På turné får man ofta torsk på sömn, man somnar sällan före klockan 02.00-03.00 eftersom man är uppe i varv efter ett gig. Och är man hungrig då kan man ofta bara komma åt en korvmoj, mack eller dylikt. Få hotell erbjuder mat vid den tiden, det är synd. Men frukostarna är bra och det finns oftast bra hotellgym.
Men han poängterar att inte går till gymmet för att bygga och att han sällan lyfter fria vikter.
– Nej, det blir mer maskiner, kanske någon timme på crosstrainern. Och en hel del fokus på bålträning, som är extra viktigt eftersom jag ägnar så mycket tid åt att sitta på en pianostol. Många får yrkesskador.

Mår bra av endorfinerna
Robert är väldigt träningsdisciplinerad och tuff mot sig själv, berättar han. Oavsett hur kort, eller lång, period han är borta är alltid joggingskorna med.
–  Jag älskar att springa. Då drar jag på ACDC på stenhög volym i lurarna, eller någon glad, happy musik. Ingen disco. Det är viktigt. Då kan jag bara springa på tills jag nästan springer vilse.
Kutandet, som han själv kallar det, är också hans sätt att mentalt förbereda sig inför en turné.
– Då ser jag alltid till att kuta lite mer, för den psykiska hälsans skull, och även om jag nu gjort så i flera år blir det aldrig slentrian. Har man bra kondition har man nytta av det överallt. Man får endorfiner av att springa. Jag blir alltid ganska irriterad när jag inte springer.

”Ett tjockt barn är ett friskt barn”
Ett tjockt barn är ett friskt barn resonerade Roberts mormor, och resten av hans familj var inte så väldigt mycket bättre.
– Jag kommer från en familj där man var ganska överviktiga. Första gången jag över huvud taget sprang orkade jag bara hålla ut 75 meter innan jag frågade efter en taxi.  Men när man sitter ner så mycket som jag gör, i turnébussen, vid flygeln och så vidare, innebär det att man måste röra på sig mycket, oavsett gener. Nu brukar jag göra mellan 2,5 och 15 kilometer åt gången tre gånger i veckan, eller mer, och har till och med fått för mig att springa något lopp så där ibland.

Tio saker du inte visste om Robert Wells:

  1. Är sedan 2006 musikprofessor vid ett kinesiskt universitet.
  2. Har, tillsammans med sin fru Maria, under en period varit ett inbitet fan av den långkörande TV-serien Glamour (så biten att han fixade så att de fick närvara vid en inspelning av programmet i CBS-studios i LA).
  3. Läser ofta serietidningar, som Agent X9, och älskar att spela TV-spel.
  4. Har en hemlig passion för gamla ruffiga jänkarbilar och när en dröm om att ha en fet Cadillac.
  5. Åker extremt mycket motorcykel.
  6. Är väldigt anti modern lyx, föredrar att leva enkelt.
  7. Gjorde det fatala misstaget att glömma stänga av data roaming på sin telefon när han var i Kina en gång, något som kostade honom 25 000 kronor.
  8. Kallar sig själv lite bortskämd och lagar väldigt lite mat. ”Det blir köttbullar och makaroner på något sportlov någon gång för att jag vill visa mina ungar att män inte bara sitter och väntar på att bli serverade”. Lärde sig förra året att baka scones och pannkakor med dinkelmjöl, något som han nu gör då och då.
  9. Erkänner att han, när han sprang Statsloppet i Falkenberg, ”låtsades vara piggare än jag var. Du vill ju inte visa att du är helt slut när du är lite känd så där”.
  10. Upptäcktes i Kina för 12 år sedan efter att en känd kinesisk tenor köpt Roberts VHS-kassett. Skrev OS-musiken till Olympiska spelen i Peking 2008. Är så stor i Kina att han nästan skäms lite för att berätta hur han behandlas när han är där, med ”poliseskort och grejer”.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.