Annons
Annons

Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent

Extrakt av chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med upp till en fjärdedel. Det visar en ny brasiliansk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Science and Technology.

Redaktionen

14 augusti, 2015
Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent
Dela inlägget

Extrakt av chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med upp till en fjärdedel.
Det visar en ny brasiliansk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Food Science and Technology.

Du kanske har lagt märke till att chiafrön, när man häller på dem lite vatten, förvandlas till en slemmig gegga? Nu har forskare upptäckt att just denna effekt gör att chiafrön effektivt – och rakt av – kan ersätta vegetabiliskt fett i bakverk som till exempel sockerkaka, utan att påverka konsistens eller färg.
Läs också: Gör som stjärnorna – inför mer chia i ditt liv

Kan sänka fetthalten med 25 procent
Resultaten från den nya studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Food Science and Technology och visar att den gelatinliknande substans som utvinns ur chiafrön kan ersätta upp till 25 gram vegetabiliskt fett i varje 100 gram sockerkaka, enligt tidningen Bakery and Snacks.
Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

”Kan minska risken för sjukdomar kopplade till övervikt”
Forskarna från Brasilien menar att detta är en särskilt värdefull slutsats i ett samhälle där trycket på att minska mängden ohälsosamt fett i livsmedel ökar.
”Antalet överviktiga har ökat under de senaste åren, och därmed även förekomsten av de icke smittsamma sjukdomar som är sammankopplade med övervikt. Rekommendationen att sänka fetthalten i livsmedel skulle kunna minska risken för dessa sjukdomar. Uppmärksamheten har riktats mot bakverk, såsom sockerkaka som innehåller upp till 17 gram fett per 100 gram kaka”, skrev de.
Läs också: Fyra nyttiga recept med chiafrön

Nytt, modernt fettersättningsmedel
Forskarna menar att växtslemmet från chia skulle kunna bli en ny och särskilt värdefull fettersättningsmetod, inte minst på grund av hur det kan anskaffas.
”Nya sätt att utvinna växtslem från chiafrön kan utvecklas, eftersom det kan bli en biprodukt vid processen när man extraherar olja eller bioaktiva föreningar från chiafrön, på samma sätt som olika oljeväxter och baljväxter genomgår moderna bearbetningstekniker när man extraherar olja och andra biprodukter som vi kan konsumera”, skriver de.
Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

Går att byta ut mot fett rakt av
Dessutom krävs inga tillsatser eller andra ändringar av varken chiafrön eller recept för att lyckas med bakverket. Det går att rakt av bara byta ut det vegetabiliska fettet mot chiafröextraktet.
”Det är en viktig fördel när det gäller att kunna marknadsföra produkten som KRAV-märkt och tillsatsfri, menar forskarna.
Läs också: Proteinpannkakor med chia

Lång hållbarhet – med bibehållen fukthalt
Chiaslemmet har också en mycket bra hållbarhet på grund av sina höga nivåer av fiber, som bildar vätebindningar med vatten och bidrar till att hålla upp fukthalten, förklarade de.
”På grund av interaktioner mellan fiber och stärkelse kan dessutom stärkelseretrograderingen (retrogradation innebär att bakverket tappar fukthalt och torkar ut) fördröjas och förlust av fukt under lagring undvikas. Detta är en viktigt när det gäller bakade produkter eftersom de annars, utan tillsatt fett som förhindrar just vätskeförlust, snabbt skulle torka ut.
Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons