Annons
Annons

Coleslaw med bönor

Perfekt som sallad eller som tillbehör till någon maträtt, här till pannbiffar. Läs mer om kålens nyttiga egenskaper här.

Redaktionen

19 februari, 2013
Coleslaw med bönor
Dela inlägget

Perfekt som sallad eller som tillbehör till någon maträtt, här till pannbiffar. Läs mer om kålens nyttiga egenskaper här.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Portioner: 2

Ingredienser

2 dl bönor, gärna blandade
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här

Blanda creme fraiche med majonäs dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes och blanda ner det med grönsakerna. Ställ gärna i kylen en halvtimme innan servering.

Från bloggen
”Många magar tål inte kål, man blir gasig och får ont. Men man kan vänja magen vid kål genom att äta lite varje dag. Just nu är det jättebilligt med kål och vitkålen är så tacksam att variera. Och så god! Jag föredrar att äta den rå, då den är mer basiskdå och behåller alla vitaminer än om man till exempel kokar den. Och det är ett bra alternativ till potatis, ris och pasta.

Ibland tycker jag att det är gott med vitkål som sallad eller som tillbehör till någon maträtt. Eftersom att jag ofta gör större satser när jag till exempel gör pannbiff, har jag ofta färdig mat i frysen att ta till de dagar jag jobbar sent. Jag tar fram på morgonen så det får tina, och sedan strimlar jag vitkål, gör en dressing av olja, citron, örtsalt och peppar och äter till. Eller coleslaw. Det går fort, men är ändå både mättande och nyttigt. För att få den lite mer matig kan jag tillsätta bönor.”

Fakta vitkål (från bloggen)
”Vitkålen har odlats i Sverige ända sedan Vikingatiden, och på 1700-talet betraktades den som mycket fin mat. Vitkål innehåller B1 B2, c-vitamin, kalium och folacin. (Kalium kan bidra till att sänka blodtrycket). Alla kålväxter är basiska vilket är jätteviktigt för kroppen, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, innehåller blodsockersänkande pektin och sänker även det onda kolesterolet LDL. Dessutom är kål väldigt energisnålt. Vem har inte hört talas om diet på kålsoppa för att gå ner i vikt? Jag har aldrig själv provat för jag har aldrig haft viktproblem, men jag smakade av soppan när en kompis till mig testade dieten. Ok! Inget salt, inga kryddor, bara kokt kål med tomater och selleri som soppa I 14 dagar. Vedervärdigt men effektivt som sjutton.”

Annons
Annons