Annons
Annons

Dags för D-vitamin

Solens glansdagar är över för i år. Med hösten och vintern kommer förkylningar, influensor, trötthet och depressioner som ett brev på posten. Sjukdomar som alla kopplats till D-vitaminbrist.

Redaktionen

9 september, 2013
Dags för D-vitamin
Dela inlägget

Solens glansdagar är över för i år. Med hösten och vintern kommer förkylningar, influensor, trötthet och depressioner som ett brev på posten. Sjukdomar som alla kopplats till D-vitaminbrist.

Under högsommaren är solexponering det mest effektiva sättet att tillgodogöra sig D-vitamin, 15-30 minuter när solen står som högst anses ge tillräckliga mängder (cirka 10 000 IE).
Under vintern däremot är det svårare, solen måste stå i minst 45 graders vinkel för att vitaminet ska kunna bildas i huden. Solens UVB-strålar filtreras annars bort i atmosfären innan de når huden. Inte bara är solen ofta för svag i Sverige, vi spenderar också mer tid inomhus och när vi väl går ut i solen använder vi blockerande solkrämer som inte bara blockerar UVA och UVB utan även upptaget av D-vitamin.

Trötthet och depression
Brist på D-vitamin är ett utbrett problem som skapar ohälsa i Sverige. Förra hösten och vintern kom rapport efter rapport som sammankopplade D-vitaminbrist med en rad vanligt förekommande sjukdomar, däribland benskörhet, lågt immunförsvar, trötthet, depression samt en rad olika autoimmuna sjukdomar, bland annat MS och Reumatoid artrit.

Oktober till april
I Sverige behöver vi tillföra extra D-vitamin från oktober till och med april då solen inte är bidragande. Ett dagligt intag av 2000 IE rekommenderas för att undvika brist, vid redan utveckad brist och för mörkhyade personer bör högre doser intas. Livsmedel rika på D-vitamin är fet fisk (lax, makrill, sill), ägg och mjölk.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

D-vitaminrika livsmedel motsvarande 2000 IE *

400 g fet fisk (lax, makrill) = 2000 IE D-vitamin

57 ägg = 2000 IE D-vitamin

11 liter mjölk= 2000 IE D-vitamin

*Källa: Livsmedelsverkets näringstabeller

Annons
Annons