Annons
Annons

”Därför äter jag enligt 5:2”

Kureras nya bloggare Julia Eriksson började med 5:2-metoden för drygt tre månader sedan. Vi tog oss en pratstund med henne för att höra vilka reusltat hon har fått och vad hon tycker om kritiken som har riktats mot dieten.

Redaktionen

30 september, 2013
”Därför äter jag enligt 5:2”
Dela inlägget

Kureras nya bloggare Julia Eriksson började med 5:2-metoden för drygt tre månader sedan. Vi tog oss en pratstund med henne för att höra vilka resultat hon har fått och vad hon tycker om kritiken som har riktats mot dieten.

Varför passar 5:2-metoden dig?
5:2 metoden passar mig då det är ett enkelt sätt att äta på. Här har du två dagar i veckan där du har en begränsning på 500 respektive 600 kcal och de övriga fem dagarna kan du äta som vanligt. Jämför du 5:2 med andra metoder som exempelvis viktväktarna, där du dagligen måste skriva upp exakt vad du äter och där du alltid har en begränsning, så tycker jag att 5:2 är ett bättre alternativ. Likaså LCHF där du begränsar ditt kolhydratintag till det minimala. Personligen vill jag kunna äta av alla delar av matcirkeln. Som resultat ger 5:2 metoden ett bra BMI för din längd, förlänger livet och framför allt skapar ett bra kolesterolvärde och förebygger olika folksjukdomar.

5_2_200x200
Julia bloggar på 5:2-bloggen

Vilka är metodens fördelar?
– Jag har en begränsning två dagar i veckan där jag inte kan äta allt jag kanske skulle vilja, och då tänker jag främst på pasta, ris eller bröd. Men då vet jag att de övriga fem dagarna kan jag plocka från alla delar av matcirkeln och få i mig alla livsnödvändiga näringsämnen som min kropp behöver och som får mig att må bra.

Har du fått några märkbara resultat?
– Hittills har jag gått ner ungefär fyra kilo och minskat tre centimeter i midjan. Jag har även minskat flera centimeter runt låren och armarna, men där tog jag inte mått när jag började med metoden så jag kan inte jämföra nu och då. Utöver viktminskningen har jag ett mindre sötsug och jag känner mig piggare och klarare i huvudet.

Vad säger du om kritiken som har riktats mot 5:2-metoden?
– Jag förstår fullständigt forskare och andra individer som tänker att metoden kan ge upphov till ätstörningar. Vi som äter efter 5:2 får lära oss att gå en längre tid utan mat och vara nöjda med det och ett steg för att utveckla en eventuell ätstörning är just viktnedgång och bantning. Men då får vi komma ihåg att det finns många dieter och metoder för att gå ner i vikt, 5:2 har inte patent på att skapa en eventuell ätstörning. Att utveckla en ätstörning handlar ofta om individens psykiska hälsa som kan leda till ett onaturligt förhållande till mat. En ätstörning utvecklas på grund av flera olika faktorer som exempelvis genetik, traumatiska händelser, dålig självkänsla, dåligt självbild/kroppsideal och viktnedgång. Det som är viktigt att tänka på när man försöker gå ner i vikt, oavsett vilken metod man använder är varför – varför går jag ner i vikt? Är det för att jag är 1.59 cm lång och väger 69 kilo och vill förbättra mina värden? Eller är det för att jag tror att andra inte tycker att jag duger som jag är, även fast jag ligger inom det som anses vara bra för just min längd och ålder?

 

Av Emma V Larsson

Annons
Annons