Därför blir du bakis

Därför blir du bakis

Fakta

Hur förebygger/undviker jag bakfyllan?

  • Drick inte så mycket att du blir full.

  • Drick mycket vatten före, under och efter (motverkar uttorkning).

  • Sluta dricka före midnatt (förbränningen är långsammare under natten).

  • Det bästa sättet att undvika att bli bakfull är givetvis att dricka måttligt - eller inte dricka alls!

Törst, illamående, ångest, nedstämdhet, ont i huvudet, seg i pallet, öm i kroppen – och så vidare.
Symtomen är de samma för de flesta av oss. Men varför känner vi som gör? Vad händer i kroppen? 

Här får du veta mer om tillståndet få uppskattar att uppleva: Bakfyllan.

Blykeps, baksmälla, kopparslagare, aktersnurra, bakrus, fyllesjuk, bakis, sänkt, dagen efter… Kärt barn har många namn. Men vad är det egentligen? Varför blir man bakis? Vad händer i kroppen?

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

 

Vad händer?
Bakfylla är det som kommer efter att alkoholen har lämnat kroppen. Det är därför en del upplever att en återsställare direkt på morgonen hjälper. Det gör den inte, det bara känns så eftersom den skjuter upp bakfyllan. Här får du veta mer.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

Vi förgiftar varenda cell i vår kropp
Anledningen till att vi blir så påverkade av alkohol är att alkohol är vattenlösligt och invaderar därför varenda cell i vår kropp – som så klart påverkas av detta eftersom vi faktiskt, bokstavligen, förgiftar den. Alkohol är ett gift och alla organ, inklusive vårt viktigaste, hjärnan, påverkas. Exakt vad som händer i kroppen när vi blir bakis är forskarna däremot inte helt säkra på eftersom bakfyllan till stor del beror på, ännu, okända biokemiska samband.

Förbränning
Alkoholen förbränns i levern i en tvåstegsprocess. Först förbränns etanolen och omvandlas till acetaldehyd som sedan bryts ner av enzymer och omvandlas till ättiksyra. Under denna process påverkas din kropp och detta kan skappa hjärtklappning, illamående, svettningar och hudrodnad. Bland annat.

Läs också: 12 tips för att bota baksmälla

Detta händer i vår kropp när vi blir bakis:

 

• Törst, yrsel, huvudvärk
Alkohol påverkar dina njurar och ökar urinproduktionen, vilket torkar ur kroppen. När man gör av med vätska och inte fyller på med samma mängd tömmer man snabbt sina vätskelager. Symtom av uttorkning är bland annat törst, känsla av psykisk och fysisk svaghet, yrsel, koncentrationssvårigheter och huvudvärk.

• Svullenhet
Alkohol i blodet gör att urinproduktionen inte fungerar som den ska och resultatet blir vätskebrist. Vätskebrist innebär en förhöjd natriumhalt vilket även kan göra att du svullnar upp – lite som en ballong.

Läs också: Därför ska du välja ekologiskt vin

• Hängighet – och sug efter snabba kolhydrater
Vid nedbrytningen av alkohol går mycket av kroppens energi åt. Energi som i vanliga fall används till bland annat muskelarbete och att hålla hjärnan igång. Tömda energilager dagen efter bidrar till hängighet och förklarar varför många blir sugna på mat med mycket fett och/eller socker. Din kropp ropar efter snabb energi.
Både lever och andra organ påverkas av alkohol, vilket också kan resultera i låg blodsockernivå. En blodsockernivå kan påverka dig så att du känner dig utmattad, svag och får humörsvängningar.

Läs också: Fyra naturliga bakislindrare

• Sämre sömn 
Alkoholen påverkar det centrala nervsystemet och gör att din sömncykel rubbas och att du sover oroligare. Antingen kan du inte sova alls, eller så sover du hela nästa dag. Om du lyckas sova får du mer REM-sömn än vanligt. Eftersom det är under den sömncykeln människan drömmer som mest är risken för riktigt sjuka drömmar större än vanligt. När du dricker mycket blockerar alkoholen dessutom en del av den ångest som du normalt sett annars hade känt av, vilket är en anledning till att det ofta upplevs som att ”allt” dyker upp på en gång när alkoholen försvinner. Inte sällan vaknar man därför upp vid 05.00-tiden med känsla hjärtklappning, oro och ångest.

Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet

• Ångest och nedstämdhet
Dagen efter alkoholintag kan minsta lilla motgång kännas så stor att du vill bryta ihop fullständigt. Det som händer är att du dragit på dig en kemisk obalans. Detta eftersom din hjärna, när den är full, skickar ut ett överflöd av endorfiner, vilket gör att du dagen efter istället har ett underskott. Känslan av nedstämdhet och tokdepp är alltså rent kemisk – och orsakad av dig själv.

Läs också: Mindfulness lika effektivt som KBT

• Illamående
När levern förbränner alkoholen bildas restprodukterna acetat och acetldehyd, vilket är en av anledningarna till varför illamående ofta uppstår.

• Trög i huvudet
Bakfyllan påverkar aktiviteten i din hjärnas frontallob (negativt bör tilläggas). Där sköts beslutsfattande och andra viktiga saker, som till exempel vår förmåga att kunna visualisera framtiden. Man blir sämre på en hel massa saker när man är bakis – alltså även efter att alkoholen gått ur kroppen. Bland annat blir uppmärksamhet, balans och reaktionsförmåga sämre och du är tröttare än vanligt. Så även om du skulle blåsa under promillegränsen för rattfylla i en kontroll är körförmågan ofta nedsatt.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

• Täppt näsa
Blir du täppt i näsan av att dricka alkohol? Du kan ha alkoholintolerans. Det går faktiskt att vara allergisk mot alkohol. Upplever du till exempel nästäppa eller utslag på bakfyllan kan det vara tecken på just alkoholallergi.

• Uppror i magen
Alkohol kan göra att det blir mer bakterier i tarmen och påverkar direkt magen, inälvor och tarmar. Alkohol kan bidra till magsmärtor, kräkningar och… hrmp… känslan av igångsatthet. Den ökade aktiviteten i toalettstolen kan även ha att göra med att du drog i dig två två stora pommes med vitlöksdipp på hemvägen.

Läs också: Bättre mage med probiotika 

• Din hjärna har abstinens!
Alkohol är ett gift som påverkar dina celler. När alkoholen går ur kroppen måste cellerna vänja sig utan alkoholen och enligt en del forskning är det just vid denna process som du mår sämst.
Dessutom inträffar en snabb tillvänjning. När du dricker alkohol anpassar sig hjärnan till det. När du nyktrar till uppstår ett motsatt tillstånd.

Läs också: Alkohol och träning – en dålig kombination

Källor: Systembolaget, Nyheter24, Bakisguiden, Alcohol Hangover Mechanisms and Mediators, CAN, ”Om alkohol” av Ola Lauritzson (2005) Ica bokförlag, ”Beroende och droger” av Bengt Wramner, Kristina Pellmer och Charlotta Hellström (2010) Studentlitteratur.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b