Annons
Annons

Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön

Kläderna vi har på oss kan innehålla kemikalier som är cancerframkallande. Men det talas ganska tyst om detta och som konsument är det svårt att veta vilka textilier som är ett bra val för hälsa och miljö. Så hur tänker man? Kurera hjälper dig.

Redaktionen

6 oktober, 2016
Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön
Dela inlägget

Kläderna vi har på oss kan innehålla kemikalier som är cancerframkallande. Men det talas ganska tyst om detta och som konsument är det svårt att veta vilka textilier som är ett bra val för hälsa och miljö. Så hur tänker man?
Kurera hjälper dig.

Tillverkningen av ett enda par jeans kräver 1,9 kilo kemikalier. För att kläderna ska se snygga ut när de hänger i butik används ibland kemikalier som gör dem skrynkelfria. Färg, flamskydd, impregnering och bakteriedödande medel adderar ännu mer kemikalier. Det kan finnas drygt 2400 olika ämnen i textilproduktion varav 368 av dessa bedöms som hälso- eller miljöfarliga. De kan till exempel vara cancerframkallande. Det visar en studie som Kemikalieinspektionen och Swerea gjorde år 2014.

Läs också: Två av tre klädesplagg giftiga

Rådet: ”Tvätta kläderna före användning – men…”
Camilla Westlund är inspektör på Kemikalieinspektionen och arbetar med tillsyn av bekämpningsmedel och varor.
– Alla ämnen finns naturligtvis inte i all textil och bara ett fåtal av dem är förbjudna, säger hon.
De flesta kemikalierna används i tillverkningen och ska inte finnas kvar i slutprodukten. Men trots att de är förbjudna hittas de ändå i textil.
– Vi brukar ge rådet att tvätta kläderna före användning. Men konsekvensen blir att man flyttar problemet eftersom många ämnen är farliga för vattenlevande organismer.

Cancerframkallande ämnen
Till de värsta kemikalierna hör några av azo-färgämnena som används till att bland annat färga bomullstextilier. Azo-färgämnet kan brytas ner till arylamin och vissa av dessa är cancerframkallande och lagras i kroppen.
– Det är ett billigt sätt att färga textil och huden kan ta upp detta färgämne som dessutom inte går att tvätta ur. Det är inte borta från plagget förrän färgen är borttvättad. Och är det ett favoritplagg man använder ofta blir det ju en stor exponering för ämnet, säger Camilla Westlund.

Läs också: Så giftiga är våra kläder

Förbjudna ämnen kommer in genom import
En del kemikalier som är förbjudna att använda i Sverige kommer ändå in genom import, för att det inte är förbjudet i alla länder. Ett sådant ämne är nonylfenoletoxilat.
– I ett projekt som gjordes 2012 hittade vi nonylfenoletoxilat i 48 av 110 undersökta hudnära klädesplagg. Kemikalien bryts ner till ett ämne som är farligt för vattenlevande organismer och som misstänks ge nedsatt fortplantningsförmåga. Den kommer förbjudas i EU år 2021 efter ett förslag från Sverige, säger Camilla Westlund.

Läs också: Nytt EU-beslut: Färre miljöfarliga kemikalier i våra kläder

”Bra om man är en aktiv konsument”
Som konsument kan man välja textilier som är miljömärkta. Märkningen innebär att kläderna är tillverkade med mindre belastning på miljön och att de inte innehåller rester av farliga kemikalier.
– Använd miljömärkta kläder som till exempel Bra Miljöval, EU-blomman eller Svanen. De stora kedjorna arbetar även aktivt med kemikaliefrågor och ställer krav på sina leverantörer. Det är bra om man är en aktiv konsument som orkar ställa krav och jobbiga frågor i butikerna. Du kan även begränsa inköpen och inte leva efter en slit- och slängfilosofi, säger Camilla Westlund.

Läs också: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Miljö och märkning
Ebba Magnusson produktansvarig för Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.
– När en produkt är miljömärkt innebär det att någon har granskat hur den är producerad. Miljömärkning innebär oftast att man även har kontrollerat att de som jobbar med produktionen får skälig lön och bättre arbetsmiljö, berättar hon.
Vissa märkningar tittar enbart på slutprodukten – vad som händer när du som konsument har kläderna på dig. Andra märkningar ser till hela kedjan, från odling till färdig produkt. Men alla märkningar är inte att lita på.
– Det förekommer tyvärr att företag själva märker plagg på sätt som ska antyda att plagget är miljövänligt utan att det finns en äkta certifiering bakom. Det kallas ”greenwashing”.

Fleece bör undvikas
Polyester, polyamid och akryl är exempel på syntetiska material som framställs på kemisk väg av olja. När dessa material tvättas finns risk att syntetfibrer släpper från textilen. Särskilt stor risk är det med fleece. Varje gång du tvättar en fleecetröja lossnar nästan 2000 små plastpartiklar vilket är sex gånger mer än vanlig polyester. Reningsverken klarar inte att ta hand om de små partiklar som lossnar från textilen och en viss del hamnar i vattendrag där de kan skada miljö och djurliv.
– Att välja bort syntetiska material är ett steg i rätt riktning. Naturmaterial är ett bättre val än syntet. Välj plagg som är gjorda av ekologisk bomull, lin, ull, viskos och lyocell, menar Ebba Magnusson.
Lyocell är en relativt ny fiber som tillverkas av träd. Den bearbetas på ett miljövänligare sätt och kemikalierna används i ett slutet system vilket gör att det går åt mindre energi. Tyget är slitstarkt och biologiskt nedbrytbart. Det kan användas i allt från silkesliknande tyger till denim.

Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

Kemikalier och vatten i bomullsodlingen
Tillsammans med polyester står bomullen i dag för 80 procent av den textila marknaden i Sverige. Endast en procent är ekologisk bomull. Bomullsodling är det jordbruk som kräver mest kemikalier av alla världens odlingar. Den är ofta genmodifierad och kräver mycket näring. Den kräver dessutom stora mängder vatten trots att den ofta odlas i områden som har begränsad mängd vattnen. Det går åt runt 2700 liter vatten bara för att odla bomull till en t-shirt.
– Det är ett extremt stort jobb att följa hela kedjan från odling till färdigt plagg. Trendkollektioner kan vara svåra att säkra upp. Därför är det mest basprodukter som miljömärks idag, säger Ebba Magnusson.

Läs också: Klädbytardagen – för bättre miljö

Ökad efterfrågan på miljömärkta textilier
Ekologisk bomull är ett bättre val än vanlig bomull. Den ekologiska odlingen sker utan kemiska bekämpningsmedel, insektsmedel och konstgödsel. Men det är bara odlingen som är ekologisk. Bomullen går sedan igenom samma tuffa processer med som vanlig bomull.
–Jag tycker det märks att efterfrågan av miljömärkta textilier ökar. Särskilt småbarnsföräldrar är medvetna konsumenter, säger Ebba Magnusson.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons