Därför ska du inte steka i teflon

Fakta

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.
Källa: Wikipedia

PTFE-beläggning
Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av polytetrafluoretylen – PTFE, som är baserat på grundämnena kol samt fluor och framställt på konstgjord väg. Materialet är värmebeständigt upp till 250-300 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna själva finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.
Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Redan vid 260 °C börjar dock släpp-egenskaperna att försämras.
Källa: Testfakta och Icakuriren.se

Att non stick-beläggningar som till exempel teflon inte, ur hälso- och miljösynpunkt, är ultimata har du säkert hört förut.
Men vet du egentligen varför?
Om inte listas här tre anledningar till varför du bör undvika materialet – och vad du kan satsa på istället. 

Vilken typ av stekpanna använder du? Är svaret teflon är det dags att byta ut pannan mot något modernare, menar experterna. Materialet är nämligen inte bara  2010, det innehåller dessutom även giftiga ämnen som kan göra dig sjuk.
En del är jättenoga vilka material de har hemma, inte minst vilka de använder ihop med livsmedel. Andra inte är lika noga. Människor med ”Jag har ju överlevt hittills-mentaliteten” kommer ju alltid att finnas – men tillhör du en person som vill vara hälsosam och uppdaterad bör du fortsätta läsa.

Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

 

3 anledningar att byta ut teflonet

 

Stekpannor och kastruller i teflon och non stick-material (så kallad PTFE-beläggning) må vara både billigare och ”bekvämare” (man behöver knappt använda smör, de är lättare att diska etcetera) än en  stekpanna i exempelvis gjutjärn, men det finns starka skäl att hålla sig undan materialet.
Här är tre anledningar:

1. Teflon innehåller skadliga ämnen
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och avge giftiga partiklar och gaser vid uppvärmning. Den läbbigaste av dessa är en giftig kemikalie är polytetrafluoreten (PFOA), som visat sig vara potentiellt cancerframkallande. Ett annat ämne i materialet är bisfenol A som anses kraftigt hormonstörande. Läs mer om bisfenol A och andra hormonstörande ämnen här.
Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till influensaliknande symtom, men det har även kopplats till både skador och dödsfall hos djur. Till exempel fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon, skriver Expressens Mitt kök.

 Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom folksjukdomar

2. Du får lättare att välja bort giftiga köksredskap i plast
När du använder så kallade non stick-material ska du inte använda vassa köksredskap, då förstörs pannan. Det som rekommenderas är istället stekspadar – etcetera – av plast. Plast är dock ytterligare ett ämne ekoexperterna anser bör undvikas, inte minst i samband med upphettning då giftämnena kan läcka ut. Många plastsorter innehåller mjukgörande ftalater, som många gånger är hormonstörande. Dessa slipper du alltså om du skippar non stick-material.
Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast, skriver Mitt kök.
Letar man dock bara lite kan man ganska lätt hitta bättre köksredskap av trä eller silikon, vilket anses bättre.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

3. Teflonet är inte snällt mot miljön
Stekpannor (plus kastruller och annat) med teflon blir lätt repiga och då är rekommendationen att du genast upphör att använda dem och istället kasserar dem, eftersom det annars är ännu högre risk att du får i dig av gifterna.
En teflonpanna är dock inte så lätt att kassera miljövänligt, eftersom de inte är biologiskt nedbrytbara.
Dessutom avges det vid tillverkningen av materialet ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.

Flera användningsområden i hemmet
Det finns många produkter i hemmet som med teflon och non stick-material. Till exempel grillgaller, muffinsformar, stekpannor, kastruller, grytor, mini-kök för camping, mjölkskummare till kaffemaskin, termosar, rengöringsolja till cykel – etcetera.

Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Alternativ till teflon

Så vad ska man använda istället då? Ja, när det gäller köket i allmänhet rekommenderas inte heller gamla köksredskap av aluminium eftersom denna metall har relaterats till neurodegenerativa sjukdomar som till exempel Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Istället rekommenderas material som glas, keramik, titan, gjutjärn, rostfritt stål, bambu, trä och naturlig lera.
När det gäller alternativ till teflonstekpannan följer här några förslag:

Gjutjärn
En bra gjutjärnspanna är ett måste i köket hos en hälso- och miljömedveten person, menar experter. Inte bara sparar du hälsa och miljö, du får även i dig extra järn (eftersom en del av järnet absorberas av maten). I förlängningen sparar du dessutom pengar eftersom en bra gjutjärnsstekpanna, om du tar väl hand om den, håller hela livet. Dessutom blir den bara bättre och bättre med åren, påstår vissa.
Som fördelar brukar nämnas att man får använda vilka köksredskap man vill och att pannan tål höga temperaturer, som nackdelar att pannan är tung, är svår att göra ren (och att man knappast bör för den då rostar…) och att det går åt mer fett vid tillagning än teflonpanna (men mindre än för en stekpanna i rostfritt stål).

Keramik
Ett substitut för dem som vill hålla sig till non stick-materialet. Istället för teflon är dessa stekpannor oftast belagda med thermolon, ett ämne som enligt uppgift inte ska innehålla några polytetrafluoreten (PFOA). Exempel på pannor med keramisk beläggning är OBH Nordica Eco Kitchen, Hackman och Green Pan. Ett argument som GreenPan själva använder sig av är att deras pannor är miljömedvetna även under beläggningsprocessen. Enligt sin webbplats, producerar GreenPan 60 procent mindre CO2-utsläpp.
Keramik är ett naturmaterial som ska tåla högre värme än teflon-pannor, upp till cirka 400–450 grader, utan att förlora sina ”släpp-lätt”-egenskaper. Detta stämmer dock inte menar Testfakta.se, som istället menar att keramiska stekpannor är tåliga mot repor, men förlorar släpp lätt- förmågan snabbare än pannor med PTFE-beläggning (alltså teflon och liknande). Förvånande kan tyckas, eftersom det keramiska materialet marknadsförs som ett av väldens hårdaste. Många stekpannor blir också väldigt ojämnt varma, menar vissa.
Den keramiska beläggningen består enligt tillverkarna huvudsakligen av kiseldioxid, som även används i glas och porslin och som finns naturligt i till exempel sand. Vid framställningen av beläggningen används en form av nano-teknik. Materialet innehåller inte PTFE och är lika lätt att rengöra som plastbelagda pannor.
Pannor med keramisk beläggning brukade vara väldigt dyrt men går idag att komma över desto billigare.

Rostfritt stål
Är fortfarande ganska ovanliga i Sverige och den största anledningen är troligen priset (ofta över 2000 kronor). De har dock ofta lång garanti vilket gör dem billigare i längden, jämfört med en teflonpanna som inte alls har särskilt lång livslängd.
Som fördel brukar nämnas att den är lätt att få helt ren, att vanligt diskmedel funkar och att de flesta märken går att köra i diskmaskin. De ska dessutom klara hög värme och hålla minst 20 år. På minussidan brukar priset nämnas samt att det mat lätt fastnar och bränns och att det går åt mycket fett för att förhindra detta – samt att rostfritt stål inte leder värme lika bra som andra material.

Anodiserat aluminium
Detta är ytterligare en beläggning som fungerar som substitutet till teflon. Det är aluminium som genomgått en process som kallas anodisering, vilken gör stekpannor och kärl reptåliga och non stick men samtidigt fria från teflonets kemikalier.
Hårt anodiserad aluminium sägs förhindra aluminium från att reagera på sura livsmedel, ett vanligt problem med obestruket aluminium.
På plussidan brukar nämnas att anodiseringen skapar en hård yta som motstår repor och att maten bränner fast och att den hindrar aluminium från att avges i maten. Ytan reagerar inte heller med ingredienser som tomater, citron och rabarber.
På minussidan brukar framför allt nämnas att den inte kan användas på induktionshällar.
Underhålls enkelt med via handdisk med milt diskmedel.

Koppar
Koppar gör att pannan får en jämn värmefördelning, vilket är bra inte mins när man gör soppor och grädd- eller äggbaserade såser. En yta av rostfritt stål gör att den håller länge och man undviker på detta sätt kopparsalter i maten.
Kopparstekpannor (grytor, kastruller etcetera) är dock dyra, vilket nog en del ser som en nackdel – och mat rik på syra som står och sjuder länge kan dessutom skada det skyddande höljet. Bör handdiskas med milt diskmedel och poleras för att bibehålla glansen.

Kolstål
Kolstål, även så kallat carbon steel, avger järn till maten (vilket anses bra), hettas upp snabbt och fixar höga temperaturer. Dock reagerar materialet med syrarik mat och smaken kan då förändras. Anses generellt vara dyra men bra och man slipper små flagor som lossnar.
Bör handdiskas utan diskmedel, torkas noggrant och gärna behandlas med olja.

► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Av Isabelle G Hedander

Källor: Mitt Kök/Expressen, Livinggreen.se, Aftonbladet.se, Stegförhälsa.se, Miljo-utveckling.se, Testfakta.se, recepten.se, Naturskyddsföreningen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.
Källa: Wikipedia

PTFE-beläggning
Teflon och liknande beläggningar (Teflon är ett av flera varumärken) är gjorda av polytetrafluoretylen – PTFE, som är baserat på grundämnena kol samt fluor och framställt på konstgjord väg. Materialet är värmebeständigt upp till 250-300 grader och samtidigt glatt. Blir det varmare än så kan dock materialets egenskaper förstöras. Det skadliga ämnet PFOA används ofta vid framställningen av PTFE. Enligt tillverkarna själva finns inget av ämnet kvar i slutprodukten. När materialet förstörs kan dock andra miljöskadliga ämnen frigöras.
Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Teflon och liknande plastbeläggningar smälter vid 327 °C och bryts ned vid temperaturer över 349 °C. Redan vid 260 °C börjar dock släpp-egenskaperna att försämras.
Källa: Testfakta och Icakuriren.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.