Korgar och dignande högar med grönsaker

Foto: Gargi Bhuyan

Debattreplik: ”Inte sant att ekologisk odling leder till svält”

I ett debattinlägg i SvD i helgen dömde fyra forskare helt ut ekojordbruket och hävdade att eko både är ett sämre miljöval och i längden leder till ökad svält.
Nu ger Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna dem svar på tal.

I samband med att fyra ekokritiska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet nyligen skulle lansera sin bok ”Den ekologiska drömmen” passade de också på att skriva debattartikeln ”Ekologisk odling – vägen till svält” i Svenska Dagbladet. I inlägget dömde de helt ut det ekologiska jordbruket och hävdade att ekologiskt är sämre för miljön samt att en övergång till eko skulle innebära en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning.

Behövs en kursändring mot ekologiska metoder inom jordbruket
I sin replik hävdar Naturskyddsföreningen motsatsen – och säger sig ha stöd från 400 internationella jordbruksforskare och experter.
De menar att de fyra skribenterna som uttalat sig missat den stora bilden och att forskarvärlden i övrigt är eniga om att planeten står inför stora utmaningar där jordbruket måste ställa om.
”För att klara det måste det tvärtom till en kraftig kursändring mot ekologiska metoder inom jordbruket, skriver Naturskyddsföreningen i sin debattreplik.
Ekokritikerna borde lyfta blicken istället menar Naturskyddsföreningen.

 

”Skapar förutsättningar för en hållbar utveckling”
Även Ekologiska Lantbrukarna bemöter kritiken mot ekologisk produktion i ett inlägg på SVT Opinion.
De skriver:
”Djuren på ekologiska gårdar går ute stor del av året och hämtar sitt eget foder. Tillsammans med att man inte använder bekämpningsmedel i produktionen så ger detta en ökad biologisk mångfald som i sig skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och en mer motståndskraftig natur.

Påståenden är inte sanna hävdar Ekologiska Lantbrukarna
Detta faktum bortser de fyra forskarna helt ifrån”, skriver Maria Dirke, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna och ställer sedan frågan om huruvida maten räcker.
Hon skriver sedan vidare:
”De fyra forskarna menar i sin artikel att ekologisk produktion leder till svält. Man styrker sitt påstående genom att säga att eko i Sverige ger halva skörden jämfört med icke-ekologisk produktion. Detta är inte sant. I den undersökning som SLU-forskarna hänvisar till uppger lantbrukarna tvärtom hur skördevariationerna är stora.

”Ekologiska odlingsmetoder snarare ökar skördarna”
Ekologiska Lantbrukarna skriver vidare att på mjölk- och köttgårdar är avkastningsnivåerna inte alls mycket lägre:
”I fattigare länder ökar snarare skördarna när man går över till ekologiska odlingsmetoder än tvärtom. Det är fattigdom som är orsak till svält – inte brist på teknik, mark och mat.”

Naturskyddsföreningens svar på tal gällande den viktigaste kritiken mot ekologisk odling:

1. ”Ekologisk odling bidrar till svält.”
– Stämmer inte. Teoretiskt skulle den mat som produceras idag kunna räcka till alla. Idag svälter ungefär en miljard människor. Men det är inte brist på mat som leder till svält. På global nivå handlar problemen snarare om fattigdom, handelspolitik, infrastruktur, jämställdhet och demokrati. Just denna fråga har 400 experter och forskare studerat på uppdrag av FN och Världsbanken. Deras slutsats är tydlig. Det handlar inte om att fortsätta i jordbrukets gamla hjulspår. Lösningen är istället att hitta nya produktionsformer som tar sin utgångspunkt i ekologiska metoder. Det är bland annat utifrån denna internationellt erkända och brett förankrade forskning som Naturskyddsföreningen driver frågan om ekologiskt i Sverige, skriver Naturskyddsföreningen i repliken på sin hemsida.
Läs mer om FN:s studie här.

2. ”Ekologisk odling ger hälften så mycket mat.”
–  
Stämmer inte. I Sverige ger visserligen det oekologiska jordbrukets användning av konstgödsel och bekämpningsmedel högre skördar. Men det gäller inte alltid i de områden där mer mat behövs. Miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika har redan övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De lyckas odla ekologiskt i kruttorr mark, med hjälp av kompostering och snillrika bevattningssystem. Det ger ofta lika stora eller större skördar, bättre betalt och lägre utgifter.
Läs hur ekologisk odling bidrar till ökade skördar i Etiopien.

3. ”Ekologiskt kan inte försörja en växande befolkning.”
– Det är inte brist på mark till att odla mer ekologiskt som är den största utmaningen. Idag används hela 70 procent av jordbruksmarken för att föda upp djur och 30 procent av maten som produceras slängs. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött.
Läs rapporten 100 % ekologiskt?
Läs artikeln ”Ekomat kan försörja världen.

4. ”Ekologisk odling är sämre för miljön.”
– Fel. Ekologisk produktion är bra både för miljön, djuren och oss människor. Jordbruksverket har studerat miljöeffekten av ekologiskt lantbruk. De ser stora fördelar med minskad spridning av kemikalier, ökat livsutrymme till vilda växter och djur samt att det ger lantbrukets djur ett bättre liv.
Läs Jordbruksverkets rapport här.

Ekoproduktion bidrar till att uppfylla miljömål
Även Sveriges Lantbruksuniversitet konstaterar att ”ekologisk produktion bidrar till att uppfylla en rad miljömål och en positiv utveckling av landsbygden.
Läs Lantbruksuniversitetets remissvar här.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.