Annons
Annons

Debattreplik: ”Inte sant att ekologisk odling leder till svält”

I ett debattinlägg i SvD i helgen dömde fyra forskare helt ut ekojordbruket och hävdade att eko både är ett sämre miljöval och i längden leder till ökad svält. Nu ger Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna dem svar på tal.

Redaktionen

18 november, 2014
Debattreplik: ”Inte sant att ekologisk odling leder till svält”
Dela inlägget

I ett debattinlägg i SvD i helgen dömde fyra forskare helt ut ekojordbruket och hävdade att eko både är ett sämre miljöval och i längden leder till ökad svält.
Nu ger Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna dem svar på tal.

I samband med att fyra ekokritiska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet nyligen skulle lansera sin bok ”Den ekologiska drömmen” passade de också på att skriva debattartikeln ”Ekologisk odling – vägen till svält” i Svenska Dagbladet. I inlägget dömde de helt ut det ekologiska jordbruket och hävdade att ekologiskt är sämre för miljön samt att en övergång till eko skulle innebära en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning.

Behövs en kursändring mot ekologiska metoder inom jordbruket
I sin replik hävdar Naturskyddsföreningen motsatsen – och säger sig ha stöd från 400 internationella jordbruksforskare och experter.
De menar att de fyra skribenterna som uttalat sig missat den stora bilden och att forskarvärlden i övrigt är eniga om att planeten står inför stora utmaningar där jordbruket måste ställa om.
”För att klara det måste det tvärtom till en kraftig kursändring mot ekologiska metoder inom jordbruket, skriver Naturskyddsföreningen i sin debattreplik.
Ekokritikerna borde lyfta blicken istället menar Naturskyddsföreningen.

”Skapar förutsättningar för en hållbar utveckling”
Även Ekologiska Lantbrukarna bemöter kritiken mot ekologisk produktion i ett inlägg på SVT Opinion.
De skriver:
”Djuren på ekologiska gårdar går ute stor del av året och hämtar sitt eget foder. Tillsammans med att man inte använder bekämpningsmedel i produktionen så ger detta en ökad biologisk mångfald som i sig skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och en mer motståndskraftig natur.

Påståenden är inte sanna hävdar Ekologiska Lantbrukarna
Detta faktum bortser de fyra forskarna helt ifrån”, skriver Maria Dirke, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna och ställer sedan frågan om huruvida maten räcker.
Hon skriver sedan vidare:
”De fyra forskarna menar i sin artikel att ekologisk produktion leder till svält. Man styrker sitt påstående genom att säga att eko i Sverige ger halva skörden jämfört med icke-ekologisk produktion. Detta är inte sant. I den undersökning som SLU-forskarna hänvisar till uppger lantbrukarna tvärtom hur skördevariationerna är stora.

”Ekologiska odlingsmetoder snarare ökar skördarna”
Ekologiska Lantbrukarna skriver vidare att på mjölk- och köttgårdar är avkastningsnivåerna inte alls mycket lägre:
”I fattigare länder ökar snarare skördarna när man går över till ekologiska odlingsmetoder än tvärtom. Det är fattigdom som är orsak till svält – inte brist på teknik, mark och mat.”

Naturskyddsföreningens svar på tal gällande den viktigaste kritiken mot ekologisk odling:

1. ”Ekologisk odling bidrar till svält.”
– Stämmer inte. Teoretiskt skulle den mat som produceras idag kunna räcka till alla. Idag svälter ungefär en miljard människor. Men det är inte brist på mat som leder till svält. På global nivå handlar problemen snarare om fattigdom, handelspolitik, infrastruktur, jämställdhet och demokrati. Just denna fråga har 400 experter och forskare studerat på uppdrag av FN och Världsbanken. Deras slutsats är tydlig. Det handlar inte om att fortsätta i jordbrukets gamla hjulspår. Lösningen är istället att hitta nya produktionsformer som tar sin utgångspunkt i ekologiska metoder. Det är bland annat utifrån denna internationellt erkända och brett förankrade forskning som Naturskyddsföreningen driver frågan om ekologiskt i Sverige, skriver Naturskyddsföreningen i repliken på sin hemsida.
Läs mer om FN:s studie här.

2. ”Ekologisk odling ger hälften så mycket mat.”
Stämmer inte. I Sverige ger visserligen det oekologiska jordbrukets användning av konstgödsel och bekämpningsmedel högre skördar. Men det gäller inte alltid i de områden där mer mat behövs. Miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika har redan övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De lyckas odla ekologiskt i kruttorr mark, med hjälp av kompostering och snillrika bevattningssystem. Det ger ofta lika stora eller större skördar, bättre betalt och lägre utgifter.
Läs hur ekologisk odling bidrar till ökade skördar i Etiopien.

3. ”Ekologiskt kan inte försörja en växande befolkning.”
– Det är inte brist på mark till att odla mer ekologiskt som är den största utmaningen. Idag används hela 70 procent av jordbruksmarken för att föda upp djur och 30 procent av maten som produceras slängs. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött.
Läs rapporten 100 % ekologiskt?
Läs artikeln ”Ekomat kan försörja världen.

4. ”Ekologisk odling är sämre för miljön.”
– Fel. Ekologisk produktion är bra både för miljön, djuren och oss människor. Jordbruksverket har studerat miljöeffekten av ekologiskt lantbruk. De ser stora fördelar med minskad spridning av kemikalier, ökat livsutrymme till vilda växter och djur samt att det ger lantbrukets djur ett bättre liv.
Läs Jordbruksverkets rapport här.

Ekoproduktion bidrar till att uppfylla miljömål
Även Sveriges Lantbruksuniversitet konstaterar att ”ekologisk produktion bidrar till att uppfylla en rad miljömål och en positiv utveckling av landsbygden.
Läs Lantbruksuniversitetets remissvar här.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons