Kvinna som har ont i mage

Del 2: Bättre mage

Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises egen väg till en välmående mage.

Berätta lite om vår matsmältning, saltsyra/magsyra. Vad behöver vi magsyran till?
Vi behöver magsyran för att smälta maten, för att kunna ta upp näringen ur maten och för att vi inte ska bli sjuka i infektionssjukdomar.

Läkare är snabba på att skriva ut syrasänkande medel, vad gör de mot kroppen?
I stora drag försämras matsmältningen när magsyran är för låg eller inte tillräckligt sur. Det leder i sin tur till problem med näringsupptaget. Försvinner magsyran helt får sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter lättare fotfäste i kroppen och kan ge upphov till en rad infektionssjukdomar.

 

Den som dricker mycket mineralvatten till måltiden riskerar att få svårare att spjälka protein? Kan du berätta lite om pH-värdet i magen?
Magsäcken ska vara sur och ha ett lågt pH-värde på ungefär 0,8. Mat och dryck höjer alltid pH-värdet en aning. I mineralvatten finns ofta höga halter bikarbonat, ett ämne som bidrar till en naturlig kolsyra. Samtidigt har bikarbonat basgörande egenskaper och höjer pH-värdet i magsäcken alltför mycket. Det innebär att när vi dricker mineralvatten får vi svårare att utsöndra pepsin, ett ämne som bidrar till att vi spjälkar proteinerna i maten.

Hur vet man om man har för mycket eller för lite magsyra? Och vad är vanligast – att man har för mycket eller för lite?
Både för lite och för mycket magsyra hade, enligt äldre tiders sjukvård, samma symptom. Det vill säga båda tillstånden visar sig bland annat som upplåst mage, rapningar, gaser, tyngdkänsla i magen och sura uppstötningar. Förr i tiden, när sjukvården undersökte patienternas magsyra, hade de flesta brist på eller saknade helt magsyra. Idag gissar bara läkarna att patienterna har för mycket magsyra.

Vitaminer och mineraler behöver magsyra för att kunna tas upp, kan du berätta lite om det?
Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra ett ämne i magsäcken som heter Intrinsic factor med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur födan. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor varpå vi riskerar att få B12-brist, vilket i sin tur medför en lång rad allvarliga psykiska likväl som fysiska problem. När magsyran är för låg försämras även utsöndringen av bukspottkörtelenzymer i tunntarmen vilket leder till svårigheter att spjälka fett, protein och kolhydrater, något som i sin tur påverkar upptaget av alla andra näringsämnen.

Vad är nackdelar med för lite magsyra?
Nackdelarna med för lite magsyra är otroligt många. För lite magsyra ökar risken för en lång rad sjukdomar, men ger även dålig matsmältning och diarréer och/eller förstoppning. Vi kan få näringsbrister som i sin tur ger utrymme för alla typer av sjukdomar förknippade med bristande näringsupptag. Därtill är magsyran vårt antibakteriella försvar mot sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter som följer med mat och dryck eller kommer från sekret i mun, näsa och svalg.

Vilka sjukdomar skulle låg magsyra kunna ge upphov till?
Magsyrans antibakteriella förmåga avtar vid för låg magsyra likväl som när magsäcken är alltför basisk. Det finns gott om vetenskapliga studier från 1800-talet och fram till våra dagar som visar att vi kan drabbas av samtliga infektionssjukdomar från virus, bakterier, svampar och parasiter när magsyrans antibakteriella förmåga avtar. Den påföljande näringsbristen leder till en mängd olika sjukdomar och svagheter i kroppen. Varje brist på näringsämne leder i sin tur vidare till en lång rad kroppsliga problem. Följden kan bli olika typer av hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Astma hos barn botades på 1930-talet med hjälp av saltsyra och ibland också pepsin.

Vad kan man göra för att förbättra sin magsyra?
Avkoppling är viktigt. Stress minskar magsyran och därför är det viktigt att stressa ned, särskilt vid matbordet. Annat är att undvika drycker som innehåller mjölkprodukter och mineralvatten till maten eftersom de basgör magsäcken. Vill man dricka mjölk eller mineralvatten bör man göra det mellan måltiderna. Till maten är det bättre att dricka vanligt vatten, eller citronvatten eftersom magsäcken gillar surt. Vatten med lite salt i är också bra.

Hur fungerar fibrer i tarmen, tror du att vi har blivit ”lurade” gällande att vi ska äta massa fibrer?
Ja, jag tror vi blivit lurade. Fibrer innehåller inga näringsämnen utan skyndar bara på avföringen genom tarmen. Är man förstoppad kan man lika gärna öka mängden fett i maten, såsom kokosfett eller smör. Det är både godare och nyttigare.

Vad är candida och vad beror det på?
Candida är en sockerälskande svamp som frodas av allt sött vi äter. Kolhydrater är därför också ett besvärligt kapitel för kroppen. Samtliga kolhydrater omvandlas till blodsocker i kroppen, de jäser i tjocktarmen och bildar gaser och alkohol. Candida ökar i kroppen när vårt immunförsvar är lågt eller efter att vi ätit antibiotika.

Vilka symptom kan man få om man har candida i tarmen?
Förutom en lång rad matsmältningsbesvär kan man få många olika psykiska symptom när candida når blodomloppet. Tankeverksamheten kan bli lidande med både dålig koncentrationsförmåga och svårigheter att få saker gjorda. Man kan uppleva att man har bomull i huvudet och att man inte kan tänka riktigt klart. Candida konsumerar socker och producerar alkohol. Vid höga halter candida kan vi få en sötaktig andedräkt som luktar svagt av malt. Vi kan rentav känna oss smått berusade och faktiskt få en lättare baksmälla utan att ha druckit en dropp alkohol.

Kan man bli av med candida på naturligt sätt?
Man blir aldrig av med candida, däremot går det att hålla svampen under kontroll med kostens hjälp. Det gör man bäst genom att äta minimalt med kolhydrater och helt undvika socker. Man måste också undvika alla jästprodukter och mögelsvampprodukter som till exempel yoghurt, ost, bröd, sojasås, vinäger, ättika, öl, senap och ketchup. Man måste också undvika citronsyra E330-333, som innehåller rester av mögelsvamp.

Vad ska man äta och undvika att äta för att få en bättre mage?
Bra mat för magen ska vara lättsmält och inte innehålla fibrer. För mig fungerar LCHF bäst, men utan alla mjölkprodukter som vanligen ingår, bortsett från smör. Jag äter kött, fisk, ägg, smör och grönsaker som växer ovan jord i måttliga mängder. Rotfrukter som morötter äter jag bara i undantagsfall, men aldrig potatis. För att inte få gaser och öka tillväxten av candida och andra besvärliga svampar bör man undvika bröd, bönor, mjöl, gryn, ris, potatis och alla slags frukter. En del personer är så känsliga att de också måste undvika alla slags bär.

Vilka kosttillskott kan man ta för en bättre mage?
Kosttillskott som heter Betain HCL och pepsin finns i tablettform och passar bra att ta samtidigt med maten. Det finns även ren saltsyra, hydrochloric acid, att köpa som kosttillskott på nätet, men där måste man tänka på att använda ett sugrör för att undvika att tandemaljen påverkas av den starka syran. Man kan köpa glutaminsyra i form av tabletter som heter Hypochylin.

 

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.