Annons
Annons

Det här blev Årets matbluff 2016

Det blev tryffelbearnaisen med en mikroskopisk mängd tryffel signerad Erik Lallerstedt som tog hem Årets matbluff – med en tredjedel av rösterna. I år deltog nästan 14 000 personer i omröstningen, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.

Redaktionen

25 januari, 2017
Det här blev Årets matbluff 2016
Dela inlägget

Det blev tryffelbearnaisen med en mikroskopisk mängd tryffel signerad Erik Lallerstedt som tog hem Årets matbluff – med en tredjedel av rösterna.
I år deltog nästan 14 000 personer i omröstningen, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.

Kurera skrev nyligen om de fem finalisterna i konsumentorganisationen Äkta Varas antipris Årets matbluff som delas ut för andra året i rad. Priset går till den produkt som anses vara mest vilseledande i sin presentation.

Intresset för priset har varit stort, vilket också visat sig i omröstningssiffrorna. Nästan 14 000 personer deltog i omröstningen, som genomfördes på Äkta Varas hemsida.
– Intresset för antipriset har helt klart växt. Det visar både antalet personer som har röstat – men också den mediala uppmärksamheten. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad, säger Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson i ett uttalande.

Om vinnaren säger han så här:
– Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne.

Läs också: Socker i honung och fel fisknamn – EU-tillslag mot matbedrägerier

Tillverkaren av Årets matbluff: ”tryffelbearnaise går inte att göra”
I TV4 Nyhetsmorgon försvarar sig tillverkaren av Årets matbluff, Kavli, konstigt nog med att det inte går att göra den sås som de utlovar, skriver Äkta Vara i ett pressmeddelande.
”Vinnaren” presenterades i Tv4 Nyhetsmorgon, där tillverkaren av Eriks Bearnaise tryffel svarade på utmärkelsen genom att säga att de inte tycker att de vilseleder konsumenten. Dessutom säger de att det inte går att göra en massproducerad tryffelsås med riktig tryffel, för då skulle den inte smaka tryffel (se klippet här).

Säger emot sig själva
Ändå är det just det som de vill få konsumenten att tro att de gör. Ingenstans på förpackningen står det att tryffelsmaken huvudsakligen kommer från ett syntetiskt aromämne. Det enda som nämns är den mikroskopiska mängden vit tryffel, mindre än ett hundradels gram, som enligt de själva alltså nästan inte smakar någonting. Även i pressmeddelandet vid lanseringen skryter de med att den är ”gjord på äkta tryffel”, trots att smaken huvudsakligen kommer från det kemiskt framställda ämnet 2,4-Ditiapentan.
– Kavli borde ta till sig av den kritik som tusentals svenska konsumenter för fram om att denna sås faktiskt vilseleder, säger Äkta vara ordförande Björn Bernhardson.

Läs också: Nu skärps kampen mot det utbredda matfusket

Fördelning av rösterna:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Så här löd motiveringen för finalisten:
”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ’äkta tryffel’ i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ’min finaste’ och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ’Bearnaisen’ är dessutom gjord utan smör.”

Läs också: Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016

Här är ingrediensförteckningen:
Rapsolja, äggula, vatten, citronjuice, salt, vinäger, persilja, svamp/sopp-mix (0,2%) [champinjon, solros, vit tryffel (0,005%), salt, vitlök], fransk dragon, socker, kryddor, konserveringsmedel (kaliumsorbat E202), färgämne (kurkumin E100), arom.

Och så här ser förpackningen ut:
Det här blev Årets matbluff 2016

Det här blev Årets matbluff 2016

 

Och så här lät det i pressmeddelandet när såsen lanserades:

 Eriks Bearnaise tryffel lanseringstext

Läs också: Utbrett fusk med honung

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Här är siffrorna för omröstningen:

1. Eriks Bearnaise tryffel, 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong, 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor, 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon, 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon, 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Annons
Annons