Bild på julgranskulor i julgran närbild

Detta äter vi helst – och ägnar oss gärna åt – på julafton

Sill och julskinka klockan 13.00, Kalle Anka klockan 15.00 och jultomte och klapputdelning klockan 17.00 – sedan en känsla av tomhet. Så firar väl de flesta svenskar jul, eller? Vi gjorde en enkät bland Kureras bloggare – och lite annat löst folk. Frågan löd: Hur firar du julen?

 

Fredrik Paulun, 44, Nacka

Näringsfysiolog och författare

 

fredrik paulun ”Vildsvinsskinka och firande hemma med släkten”
– Vi firar hemma med familjen och släkten. Jag har börjat tycka om den mer och mer sen jag själv fick barn. När jag var liten betydde den självklart mycket men mellan 18-40 års ålder var julen mest något att genomlida. Idag njuter jag på ett helt annat sätt när jag ser hur kul mina barn har det.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– I år blev det vildsvinsskinka. Mer färg, mer smak, mer näring och mer etiskt än vanlig skinka. Annars äter jag allt, men lägger fokus på de rena livsmedlen som rent kött och rena grönsaker. Mycket sill, ägg och potatis blir det alltid. Jag undviker de sammansatta livsmedlen som korv, fläskkorv och patéer som har stora mängder insprängt fett och gör mig onödigt mätt. Desserterna tar jag bara små smakprover av eftersom jag blir så överdrivet mätt annars.

Caroline Falk, 29, Hjärnarp

Blogg: Ett liv tillsammans

Caroline Falk”Äter ett vanligt och ett alternativt julbord”
– Jag har alltid firat jul i Dalarna med släkten, men eftersom vi har en nyfödd i år så stannar vi hemma och min familj kommer till Skåne och firar hos oss istället. Jag älskar verkligen jul och börjar julpyssla rätt tidigt bara för att kunna njuta av julen längre.

Vad äter/undviker du på julbordet? 
– Vi har åtminstone en dag då vi äter vanligt julbord. Den 23:e äter vi julmat med bara familjen och det är egentligen då det är som mysigast. Men ett par julaftnar har jag och syrran styrt upp alternativ julmat, ett år körde vi helt vegetariskt. Det var faktiskt den bästa hittills! Gillar variation så föredrar om det tillkommer eller byts ut rätter varje år.
– Jag undviker Jansons frestelse, sylta, dopp i grytan om det skulle finnas. Var vegetarian fram tills för ett par år sedan så innan det undvek jag ju den mesta traditionella julmaten. Som tur är gillar de flesta i släkten gröna rätter så vi har haft rätt mycket alternativ till kött. Goda pajer, sallader, vegobullar av mandel och ost, grönsaksbiffar och ”vegetarisk sill” av aubergine. Mums!

Messiah Hallberg, 30, Stockholm

Journalist, podcast-makare och stå-upp-komiker

messiah_hallberg”En traditionell jul med vanligt svenskt julbord”
– Vi brukar samlas några släktingar och fira en väldigt traditionell jul. Jag är inte så duktig på att julpynta men barnen producerar så mycket julpynt numera så vi behöver knappt köpa något extra.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag äter ganska ett ganska vanligt svenskt julbord tror jag, hemlagade köttbullar, prinskorv och revbensspjäll. Jag äter mig mätt. Men jag väljer bort all form av sill, Janssons frestelse och gröt. Jag önskar mig egentligen alltid samma sak i julklapp: En resa till New York. Eller en bra bok.

 

Julia Lindeborg, 35, Nyköping

Blogg: Framtidsgården

Julia Lindeborg100 procent eko julbord – alla bidrar med rätter”
– I år är vi hemma med familjen på gården och firar en rätt så klassisk jul. Jag gillar att dekorera huset med saker från naturen tillexempel kottar, vitmossa och grankvistar. Vi ser till att ta det lugnt och njuta av julen, och inte stressa upp sig för mycket över julbestyr. Väl medveten om att julen inte alltid är en glädjens högtid för alla, och jag stöttar mer än gärna välgörenhetsorganisationer. Vill skicka en stor julkram till alla som hjälper en medmänniska i jul.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Vårt julbord är 100 procent eko. Finns inte det vi önskar som eko avstår vi hellre än kompromissar. Jag är inne i en grönkålsfas för tillfället och ser fram emot en härlig, syrlig masserad grönkålssallad med granatäpple, morot , avokado, och jordärtskocka. Toppad med en god olivolje- citrondressing, fetaost och krossade valnötter. Jag skulle även kunna tänka mig att göra falafel. Vårt julbord skiftar lite från år till år. Alla brukar bidra med lite olika rätter. Man lagar det man känner för. Det brukar finnas olika sallader, men även köttbullar och prinskorv. Men något som vi inte haft på flera år på julbordet är skinka.
–  Jag undviker halvfabrikat, all mat med tillsatser, e-ämnen, konservburkar, besprutat, oekologiskt. Det ska var rena produkter och maten ska lagas från grunden. Hellre lite färre och vällagade rätter som naturligt tar lite mer tid att laga, än att ha många snabb-maträtter med ingredienser som tillagats i fabrik.

Malin Duvstedt, 44, Huddinge

Blogg: Get in shape

Profilbild Malin Duvstedt bloggen Get in Shape närbild ansikte

”Äter lax, lax, lax – och min 95-åriga farmors köttbullar”
– Vi firar hemma med familjen, barn, föräldrar och svärföräldrar.

Vad äter/undviker du på julbordet?
–  Jag väljer det jag tycker är absolut godast på julbordet – laxen! Helst med mycket brysselkål, broccoli, grönkål och rödkål vid sidan om. Jag äter även mammas rödbetsgratäng, några ägghalvor och ett par stycken av min 95-åriga farmors hemlagade köttbullar, de mest fantastiska köttbullarna man kan äta! Skinka är ju hyfsat bra kött, om den är eko, men usch, jag gillar inte fläskkött har jag kommit på. Däremot hittade jag en kalkonskinka i år! Supergod.
– Sill äter jag inte, inte heller charkuterierna är jag förtjust i. Däremot ska jag fixa denna julsallad med grönkål, rödkål, valnötter…
–  Jag äter inte godis, inte ens en gång om året. Eventuellt kanske jag fixar i ordning något rawfood-godis, vi får se om jag hinner. Och så till drickat…. Min familj tycker att man dricker öl till julbord, ingen önskar vin, och jag dricker inte öl, och absolut inte snaps – så julafton brukar bli en synnerligen vit helg.

Sigrid Bernson, 25, Stockholm

Blogg: Sigrid Bernson
Sigrid Bernson”Firar i fjällen – och går i kyrkan på julafton”
– Jag älskar allt som har med julen att göra. Jag har haft turen att få fira jul med min familj uppe i fjälllen nästan alla år så för mig handlar julen mycket om att få tid med familjen. Det som också är skönt när man åker bort över julen är att den vanliga vardagsstressen försvinner. Allting som man ”måste” göra hemma försvinner och det blir lättare att koppla av. Så att ladda batterierna inför våren är det vi i min familj gör under jul.
Vi firar jul på vårt egna sätt med traditioner skapade genom åren. Vi brukar gå i kyrkan på julafton, det är riktigt mysig och känns väldigt högtidligt, alla är så finklädda och stämningen är så varm.
– Annars är det en lugn julafton vi har, med mycket mys, god julmat och kärlek.

Hans Mebius, 49, Nacka

Blogg: Mansklig

Hans Mebius”Tränar, ser på Kalle, äter skaldjursrätter och sallader”
– Vi firar julen hemma med familjen och lite släkt. Kalle Anka klockan 15.00 är faktiskt ett måste. Och så tränar jag alltid på julafton, no matter what!

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Vegetariskt, fisk och skaldjur – i år kör vi en variant av olika hemmagjorda sillar med skaldjursrätter och stora sallader. Ett fräscht julbord! Några år har vi lagat sushi vilket också är gott men på tok för mycket snabba kolhydrater i riset.
– Jag undviker alla sorter av snabba kolhydrater som potatis, gratänger, onödiga bukfyllor som ägg och ingen nubbe! Alkohol över huvud taget är det låga nivåer på.

Bella Håkansson, 40, Upplands-Väsby

Blogg: Bella Om Yoga

Bella håkansson vid vatten

”Äter endast kravmärkt kött”
– Vi är hemma med mina barn och övrig familj. Är extra lycklig för att jag får rå om mina barn hela julen, det är lyx för en frånskild förälder!

Vad äter/undviker du på julbordet?
– 
Den absoluta favoriten är saltad och torkad fårfiol som min bonusmormor Elsie-Marie gör till oss varje jul. Undviker… oj, det är flera saker som jag undviker för att jag helt enkelt inte tycker det är gott. Men i min familj använder vi endast kravmärkt kött, vilket jag annars skulle undvika. Jag äter inte mycket kött, men just under julen kan det bli lite mer.

 

Camilla Rahm, 35, Stockholm

Blogg: Surf the healthy way’ve

Camilla Rahm närbild ansikte”Skidor på längden, sällskapsspel och mys framför brasan”
– Julafton firas hos min syster med familj i Örebro tillsammans med mamma och pappa. På juldagsmorgonen åker vi mot Dalarna och vårt hus i Rättvik där det brukar bli tid för lite skidor på längden, långa promenader, sällskapsspel och mys framför brasan med en bra bok.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag älskar sill och lax i alla dess former!! Vi brukar även ha räkor på vårt julbord som är perfekta till de garnerade ägghalvorna. Sen är tunnbrödsmackan med julskinka och stark senap ett måste… den brukar slinka ner redan kvällen innan jul också.
– Jag är inget fan av syltor och julkorv. Inälvsmat är inte min starka sida annars heller – undantaget en god kryddstark korv med hög kötthalt – så det undviker jag gärna året runt.

Mia Tjärnlund, 36, Helsingborg

Blogg: Mias familjeblogg

mia_tjarnlund_mias_familjeblogg_223x140”Börjar med julfrukost med vänner”
– Julen spenderas såklart med våra nära och kära – familj, vänner och släkt. Sedan några år tillbaka börjar vi julaftonen med en julfrukost tillsammans med vänner. Efter det är det julfirande med alla delar av familjen i olika konstellationer beroende på vem som är var när. De senaste åren har det blivit att vi har tagit med oss svärmor och firat hos mina föräldrar i Onsala. I år blir det julafton hemma hos oss för första gången.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Julmat är inte min favoritmat om jag ska vara ärlig. Eftersom jag varken äter mjölk eller gluten är det flera klassiska rätter som går bort, men jag plockar gärna lax, köttbullar och sill. Från det att vi var små har mamma också i alla år lagat lutfisk till julmiddag, trots våra protester. Idag är jag glad att hon höll ut, för nu älskar jag den där lutfisken. Mosad, med potatis och sås och brysselkål. En riktig favorit som jag numer avstår är risgrynsgröten. Åh, det är så juligt och gott att jag verkligen sörjer det. Men i år blir det en chiapudding istället. Med kokosmjölk och kanel.

Jessica Forsman (tv), 26, Stockholm

Blogg: Hälsosammare vardag

Jessica och Lovisa Forsman skriver bloggen Hälsosammare vardag närbild utomhus

”Julen är alltid kaos – i år rymmer vi!”
– Hur och var man ska fira jul blir alltid lika problematiskt och julen i sig verkar komma som en lika stor överraskning varje år. Skilda föräldrar, släktingar som är osams, dålig fantasi och för lite energi är det perfekta receptet till en fantastiskt omöjlig jul. Varje år försöker man komma med nya förslag just för att det inte ska bli lika kaosartat som förra året och varje år tas förslagen emot med samma halvhjärtade engagemang och förklaring om att traditioner inte ska brytas. I år fick jag nog. Jag och min sambo rymmer från julen. Vi sticker utomlands och lämnar min syster själv med allt härligt kaos, en sådan schysst syster är jag. Min syster firar en (förhoppningsvis) lugn jul hemma hos sig tillsammans med pojkvän och mamma. Jag hoppas att denna jul blir helt annorlunda än vad den brukar bli.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Eftersom både jag och Lovisa är vegetarianer blir det inte mycket kvar på julbordet för oss. Potatis och farmors falska sillsallad är det jag personligen brukar festa loss på. Lovisa brukar hålla sig till tomtegröten. Inför nästa jul tänkte vi kanske planera ihop ett helt vegetariskt julbord tillsammans, med vegansk kulskinka och falafel istället för den vanliga stackars grisen och de torra köttbullarna som ändå oftast smakar för mycket vitpeppar. Vissa traditioner är väldigt trevliga men andra tåls att utmanas.
– Jag undviker allt i köttväg och försöker även undvika mejeriprodukter. Gluten är även något både jag och Lovisa försöker undvika till vardags men runt jul kan jag lova att det slinker ner en och annan pepparkaka.

Julia Eriksson, 23, Söderhamn

Blogg: Hälsa på mina villkor

Julia Eriksson”Vi äter tjockbulla – sedan dyker Kalle Anka upp klockan 15.00”
– I år kommer jag att fira jul nere i Stockholm hos min äldsta bror tillsammans med hans familj och mina föräldrar. Det står att se hur våra traditioner i Eriksson-familjen kommer att blandas med min svägerskas, men i vår familj ser traditionen ut så här: Dagen innan jul sätts granen upp i vardagsrummet och dekoreras, samtidigt som julskinkan griljeras i ugnen. Min mamma bakar världens godaste bröd som kallas tjockbulla och en sådan smörgås med julskinka är ett måste på kvällen den 23 december.  På julaftonsmorgon äter vi gemensam frukost som består av lite allt möjligt, men tjockbulla med julskinka, varm choklad och i år blir det nog en smoothie för min del till frukost. Förmiddagen består till stor del av att bara mysa och prata, julkalendern för dem som tittar på den. När jullunchen kommer är det risgrynsgröt som gäller med julmust eller hemmagjord äppelmust och någon smörgås. Kalle Anka dyker upp där vid 15.00 och då tar vi även lite fika för att sedan runt 17 äta middag som består av riktig svensk julmat. För vår del väntar vi med paketöppningen till efter Karl Bertil Jonsson, men är det barn närvarande vid julen sker paketöppningen tidigare. Resten av kvällen är det att mysa och umgås som gäller, eventuellt någon film. Jag älskar julafton och att spendera den dagen med min familj är det viktigaste!

Vad äter/undviker du på julbordet?
– 
Jag är löjligt förtjust i lax av alla slag, men speciellt gravad lax. Jag ser gärna att det finns hemmagjord potatisgratäng med vitlök och rostbiff. Jag sedan i somras lärt mig att äta sill, så senapssill är ett måste! Jag undviker allt som har klassisk gul eller röd lök i sig och Janssons frestelse. Ägghalvor med majonnäs och rom är inte heller någon stor favorit.

Rebecka Berglund, 25, Karlstad

Blogg: Hälsocoachen

Rebecka Berglund

”Julskinkan är viktig – men grisfötter är ett big NO NO”
– 
Jag kommer att fira i mitt kära Norrland och har längtat jättemycket! Tyvärr finns bara utrymme för fem dagar vilket faktiskt är rätt lite då resvägen blir 180 mil tur och retur. Ska bli så himla härligt att komma hem en sväng och – förhoppningsvis – få en vit jul. Karlstad i all ära men kom igen, vintern här är inget att skryta med direkt. Jag kommer att fira hemma hos föräldrarna med familjen och delar av släkten, det är liksom en härlig tradition sedan barnsben.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag älskar julbord och äter det mesta faktiskt, för mig blir det julmat i tre dagar för sedan är jag less och under de tre dagarna struntar jag faktiskt i att äta nyttigt. Det är ju bara 0,82 % av årets dagar, det är vad man gör de övriga dagarna som räknas. Jag tillhör nog inte dem som vräker i sig allt eftersom jag lätt får ont i magen och mår illa om det blir alldeles för mycket fett och socker.
– Favoriten är helt klart min mosters hemlagade köttbullar, de är to die for! Mammas Janssons frestelse är inte fy skam den heller. Julskinkan får vi inte glömma, den är viktig! Gravad lax är också en stor favorit! Sedan gör jag alltid egen rödbetssallad, eget bröd, ja allt som går att göra eget egentligen. Så på så vis håller jag det lite mer hälsosamt.
– Grisfötter är ett big NO NO! Förstår mig inte på folk som äter det… Sedan tycker jag att Mimosa- och Legymsallad är riktigt äckligt så det äter jag inte. Sill är jag heller inget stort fan av och detsamma gäller prinskorv.

Mia Hagenmalm, 50 +, Nynäshamn

Blogg: Riktig mat & hälsa

Närbild Mia Hagenmalm

”Besöker min mor – och har knytkalas med ekologisk julskinka och rawfood”
– Jag firar alltid julen med nära och kära, mina barn och barnbarn. Vi brukar samlas hos min äldsta dotter med familj, äta god julmat och öppna klappar. Det är viktigt för mig att få vara med mina barn och barnbarn under julen. Och jag besöker även min mor  på julaftonens förmiddag.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Oj, oj… Under åren har jag sållat massor. Förr hade vi alltid ett traditionellt svenskt julbord med sylta, skinka, lutfisk, grisfötter och oxtunga och dopp i grytan! Jag har aldrig varit något för detta faktiskt! Jo, julskinka kan vara gott men att doppa i grytan eller äta sylta har inte varit något för mig någonsin. Jag kommer nog att smaka både julskinkan och den hemgjorda sillen! Men i år blir det mycket ekologiskt, grönt och rawfood för mig.
–  Min döttrar med familj är väldigt noga med råvarorna i julmaten. Vi kör allt ekologiskt, även julskinkan! Och köttbullarna är handdrillade. Min ene svärson och min dotter är utbildade kockar, och en av mina andra svärsöner brinner för matlagning, så all mat är gjord från grunden och man vet vad man stoppar i munnen.
– Men jag undviker förstås bröd och laktos, eftersom att jag inte mår bra av det. Därför hoppar jag även Jansons Frestelse samt förstås söta efterrätter och godis med socker. Vi har alltid knytkalas på julafton så alla tar med något. Jag kommer att laga mycket rawfood till jul.

Anna Ledberg, 36, Stockholm

Blogg: Groddat är godast

Anna Ledberg närbild inklippt i bild av gröna blad

”Föredrar garnityret på traditionella julbord”
– Vi firar jul hemma, eller hos barnens farmor och farfar eller mormor ochmorfar, vilka alla bor i Stockholmstrakten.

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Är vi hos barnens mormor och morfar brukar min lillebror vara med och han är också vegetarian så vi laddar upp med ett särskilt vegetariskt julbord bara för oss. Vi tar med oss egen mat för att min mamma ska slippa göra det, hon gör så mycket ändå. Några favoriter är Olivsson – som är en Jansson fast med oliver istället,  grönkålspaj, linsbollar, kokt potatis och brysselkål. Jag försöker få maten vara så lik som möjligt som ”vanliga julmaten”.
–  Jag undviker egentligen allt som tillhör det traditionella julbordet: grisfötter, ålaladob, grishuvud, prinskorvar, julskinka – allt köttigt. Om jag hamnar på ett sådant julbord är det garnityret jag vill åt.  Persiljekvisten som ligger över korvarna, eller tomathalvorna som ligger bredvid julskinkan, eller äpplet i grisens mun.

Richard Koivusalo, 27, Nacka

Blogg: Sparrissoldaten

Richard Koivusalo tar selfie utomhus med vit t-shirt och glasögon”Ett surdegsbröd med rödvinskokta fikon och hårdlagrad ost är aldrig fel”
– I år firas min första jul på västkusten. Vi kommer att andas in de friska vintervindarna från havet och kosa oss!

Vad äter/undviker du på julbordet?
– Ett surdegsbröd med rödvinskokta fikon är ju aldrig fel, på det, smör och någon god hårdlagrad ost. Janson frestelse på Per Mobergs vis är ju lite av en favorit och fisk överhuvudtaget tycker jag är gott. Brysselkål i olika kombinationer. Kålsallader, gärna med vinteräpplen, passar bra till årstiden.
– Jag undviker hel- och halvfabrikat. Kan tycka att det är en hets kring julbord, att det ska vara så mycket uppdukat. Klart ingen hinner laga all den maten från grunden. Bättre att satsa på ett lite mindre utbud, men med kvalité, tillagat i ditt eget kök, med bra råvaror. Om ni nu inte redan gör det så, skillnaden är, det kommer vara godare, det kommer slängas mindre, och ni kommer nog må bättre av den maten.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinnoarm sträcks ut från täcke - handen håller dildo

Sexleksaker mindre giftiga än barnleksaker

Eko/miljö

Det är mer säkert att leka med sig själv än att leka med barnleksaker. Det visar ett nytt tillsynsprojekt av Kemikalieinspektionen som själva uppger sig förvånade över resultatet – som tyder på att fler sexleksaker klarar kemikaliekraven än många andra produkter och varor, till exempel leksaker för barn. "Andra branscher kan dra lärdomar av sexleksaksföretagens arbete med kemikaliefrågor", säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Händer utför zonterapi på fot

Zonterapi – ett sätt att hjälpa kroppen läka sig själv

Naturlig hälsa

Nytt år och nya löften om att bli en bättre människa eller i alla fall göra saker lite annorlunda? Har du kanske lovat dig själv att ta det lugnare, ändra på något och satsa mer på hälsan och sådant som får dig att må bra? Så – vad finns det då för knep att ta till för att uppnå god hälsa och ett ökat välbefinnande? En person som försöker ge svar på den frågan är Karin Lycke som arbetar med zonterapi.

man i vit skjorta håller sig om magen som om smärta

Vanligt med magproblem

Mage

Många svenskar har problem med magen så är du en av dem är du i gott sällskap. Sex av tio personer i Sverige har magproblem och sex av tio som söker hjälp för mag- och tarmbesvär visar sig ha så kallad IBS, känslig tarm. En lösning på problemet kan vara kisel.

Hall

En hälsosam arbetsplats ger ett hälsosamt resultat

Allmänt

För 15:e året i rad ska Årets Chef utses av tidningen Chef. I år är hälsoprofilen och näringsterapeuten Bertil Wosk, tillika grundare av hälsoföretaget Holistic, en av finalisterna till Årets Hälsofrämjande chef. Kurera har tidigare rapporterat om Holistic – hälsoföretaget som lever som det lär. Läs artikeln så förstår du själv varför just denna man nominerats.

Anders Hansen

3 tips för att bli mer stresstålig

Hälsa

Träning inte bara förbättrar din inlärningsförmåga, ditt IQ och minskar risken för demens, det reducerar även ångest och stress. Här tipsar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till "Hjärnstark", om hur man blir mer stresstålig.

Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016

Kost

40 nomineringar har trillat in. Av dessa har de mest vilseledande valts ut till en final där det är det upp till svenska folket att avgöra vilken produkt som till slut ska tilldelas den oädla utmärkelsen som Årets matbluff 2016. Låt oss presentera de fem slutgiltiga kandidaterna i antipriset som är instiftat av föreningen Äkta vara.

Person hoppar utomhus i siluett mot solen

11 tillfällen då Q10 hjälper

Allmänt

Q10 är en kraftfull antioxidant som behövs för att du ska orka – både fysiskt och psykiskt. Det skyddar mot en rad sjukdomar och minskar både dödligheten i hjärtsjukdom och förbättrar läget för hjärtsviktspatienter. Dessutom hjälper det huden att hålla sig ung längre. Bland annat. Här är elva vetenskapligt bevisade tillfällen då Q10 gör stor nytta.

14 sätt att bli mer lycklig

Mental hälsa

Det kan verka enkelt, men ibland är det inte så lätt att känna glädje och lycka. Stress, tuffa besked eller svåra motgångar. Det är mycket som kan får oss ur balans. Oavsett om du tappat fotfästet eller inte - här är 14 tips som hjälper dig att bli mer lycklig.

Kvinna smörjer in sin kind med kräm

Ny forskning! Så påverkas huden av olika lösningsmedel

Hud

Svenska forskare har utvecklat metod som kan avgöra hur vår hud påverkas av olika substanser, som till exempel vätskor och krämer i form av kosmetika och läkemedel. Något liknande har aldrig gjorts tidigare. Upptäckten kan leda till att man i framtiden mer effektivt kommer att kunna reglera hudens egenskaper. "Ökad förståelse för molekylära mekanismer gör att vi på ett mer effektivt sätt kan påverka och reglera hudens egenskaper", säger Emma Sparr, professor vid kemiska institutionen i Lund.

Flera bilder på samma kvinna där hon gör olika miner

Så bryter du negativa tankemönster

Krönikan

Utan att du riktigt vet hur det gick till så är de där igen, tankarna som maler och ältar och upprepar sig i det oändliga med samma trötta budskap om hur dåligt allt är, hur hårt livet suger, hur värdelös du är och hur hopplösa alla framtidsutsikter är. Du har lyssnat på de där tankarna tusen gånger tidigare och du fasar för att du kommer att behöva lyssna på dem tusen gånger till. Det är tid att bryta dem nu, tycker du inte? Här får du några tips på hur du gör.

två personer spelar tennis

6 fakta om fysisk aktivitet

Mental hälsa

Är du stressad? Kanske för stressad för att hinna röra på dig som du borde? Du är inte ensam om att hantera stress HELT fel. Det finns nämligen inget snabbare sätt att reducera stress än att röra på sig eftersom rörelsen hjälper till med regleringen av stresshormonet kortisol. Här är fler fakta om fysisk aktivitet.

Leende kvinna håller sina händer om ansiktet

Fem vitaminer som gör underverk för huden

Hud

Känner du till hur näring hör ihop med skönhet och hudens åldrande? Är svaret nej är det dags att ändra på den saken. Vitaminer i hudkrämer är trend på uppåtgående och det av en anledning, menar skönhetsjournalisten Agneta Elmegård. Här får du veta mer om fem vitaminer som ger effekt på huden – och på vilket sätt.

Kvinna utomhus vid havet med händerna upp i luften

Träning gör dig stresstålig

Allmänt

Modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet har nästan ofattbara effekter på vår hjärna och tankemässiga funktioner. I nya boken Hjärnstark visar Anders Hansen att träning inte bara förbättrar din inlärningsförmåga, ditt IQ och minskar risken för demens, det reducerar även ångest och stress. – Vi är gjorda för ett liv på savannen, därför är det livsviktigt för hjärnhälsan att träna regel- bundet. Träning lär kroppen att inte reagera så starkt på den vardagliga stressen.

kvinnas ansikte närbild spruckna läppar vinterbakgrund

Bästa tipsen för en mjuk och vacker vinterhy!

Hud

Kyla och lägre luftfuktighet påverkar vår hud och gör den torrare och känsligare. Den kan till och med börja klia. Men det finns knep för dig som vill komma lindrigt undan. Här är knepen du bör känna till – och sju riktigt bra produkttips för vinterhud.

Kladdkaka

Kladdkakebrownie i nyttigare tappning

Glutenfritt

Älskar du chokladiga efterrätter som kladdkaka – men vill vill samtidigt äta nyttigt och undvika ingredienser som vetemjöl, tvivelaktiga tillsatser och raffinerat bordssocker? Vad bra! Då har du nämligen landat på helt rätt recept. Receptet är helt veganskt.

smittskyddsläkaren Åke Örtqvist

Dålig effekt av årets influensavaccin

Allmänt

Årets influensavaccin fungerar dåligt, visar färska siffror från Stockholm. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent. "I år är vaccinet något sämre än det brukar vara", säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist till TV4 Nyhetsmorgon.

mjölk i glas

Därför är det mindre näring i ekologisk mjölk och alternativ till mjölk

Kost

"Ekomjölk och alternativa mjölkprodukter saknar viktiga näringsämnen som kalcium och D-vitamin", basunerar olika media ut efter att olika sorters mjölkalternativ jämförts av företaget Testfakta. Risken är att människor som bara läser rubriken väljer bort ekologiskt i tron att detta är sämre. Så är fallet inte. Kortfattat är det så enkelt att det i ekoprodukter än är förbjudet att tillsätta ämnena och att växt- och nötalternativ sällan berikas på samma sätt som "vanlig" mjölk. Men förändring är på gång, rapporterar mjölkföretagen.

saffranskrokus

Saffran höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan

Naturlig hälsa

Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran.