Fyrverkeri

”Detta ger vi som nyårslöfte”

Så var det dags för nytt år igen – och för vissa dags att avlägga nya nyårslöften. Men hur många ägnar sig egentligen åt det?
Vi gjorde en enkät bland Kureras bloggare – och lite annat löst folk.
Frågan löd: Vad har du för tankar kring nyårslöften?

Anna Ledberg, 36, Stockholm

Blogg: Groddat är godast

Anna Ledberg närbild inklippt i bild av gröna blad

”Nyårslöften är till för att brytas”
– Jag brukar inte ge löften kring nyår för är det något som jag ska lova så fungerar det bättre att lova en ”vanlig dag”. Nyårslöften är till för att brytas ser jag och traditionsenligt håller de flesta inte sina löften.

 


Richard Koivusalo, 27, Nacka

Blogg: Sparrissoldaten

Richard Koivusalo tar selfie utomhus med vit t-shirt och glasögon”Troligare att jag hittar motivationen någon av övriga 364 dagarna”
– Jag brukar aldrig avlägga nyårslöften, vet inte vad det är jag ska lova att förändra. Ibland behöver man en skjuts i baken för att förändra saker, beteenden och mönster, men jag ser bara inte att nyår är den skjutsen. Det är troligare att jag under någon av det övriga 364 dagarna hittar motivation eller att jag är mentalt förberedd för att ändra på något, snarare än när jag står och tittar på raketer. Men det är klart, det kanske smäller av en raket vid skallen på mig, då kanske jag får ett infall och börjar lova runt och hålla tunt, vi får se.

Fredrik Paulun, 44, Nacka

Näringsfysiolog och författare

fredrik paulun ”Brutna nyårslöften blir ett så tydligt bakslag”
– Jag är tveksam till nyårslöften eftersom jag istället försöker leva lagom nyttigt hela tiden. Då behöver man inte gå in i någon slags asketfas och undvika allt och träna som en tok. De flesta nyårslöften bryts dessutom och då blir det ett så tydligt bakslag.

 

Caroline Falk, 29, Hjärnarp

Blogg: Ett liv tillsammans

Caroline Falk”Vill jag ändra på något gör jag det oavsett när på året det är”
– Jag har aldrig avlagt några nyårslöften. Ser inte vitsen med att utlova en förändring just då bara för att man ska. Det finns sällan den motivation bakom som behövs för att genomföra det. Däremot så lägger jag mycket fokus på min egen utveckling och dyker det upp något som jag vill ändra på så gör jag det på en gång oavsett när på året det är.

Messiah Hallberg, 30, Stockholm

Journalist, podcast-makare och stå-upp-komiker

messiah_hallberg”Har försökt men misslyckats”
– Jag har försökt men – som alla andra – misslyckats gång på gång. Det har gällt allt från att träna mer till att försöka sluta skjuta på saker.


Julia Lindeborg, 35, Nyköping

Blogg: Framtidsgården

Julia Lindeborg”Summerar året och sätter upp riktlinjer”
Jag och min man brukar summera året som gått och sätta upp nya intentioner och riktlinjer för oss själva eller för familjen. Vi skriver eller ritar dem. Sedan är det kul att blicka tillbaka och se hur det gått. Det kan vara allt i från att ”under det kommande året ska jag vara modigare”, ”under det kommande året ska vi dricka fler gröna smoothies”, ”under det kommande året ska jag löpträna en gång i veckan” eller ”under det kommande året fjällvandrar vi”.

Sigrid Bernson, 25, Stockholm

Blogg: Sigrid Bernson
Sigrid Bernson”Tycker att nyårslöften borde uppmuntras mer”
– Jag tycker att nyårslöften kan vara ganska roligt. Jag ser inget fel i att sätta upp nya mål och att ha nya drömmar för det kommande året. Det är ett perfekt tillfälle till nystart och jag tycker att nyårslöften borde uppmuntras mer.
– På nyår har vi som tradition i vår familj att var och en berätta om det gångna året vid middagen. Vad som har varit det bästa, det sämsta och vad man önskar kunna uppnå under kommande år. Det är väldigt mysigt och jag tror att det är superviktigt att få lov att ha drömmar och att våga jaga dem.

 

Hans Mebius, 49, Nacka

Blogg: Mansklig

Hans Mebius”Har tjuvstartat ett löfte”
– Jag har slutat med nyårslöften sedan länge. Löften kan man ge när man vill… varför bara använda nyårsafton till det? Dock har jag tjuvstartat ett löfte sedan en tid tillbaka. Den 9 mars går jag upp i den absoluta eliten för män och fyller 50 år. Jag kommer att satsa extra hårt på träningen igen efter en höst av sporadisk träning, vilket är olikt mig men varit nödvändigt då fokus legat på annat mer själsligt.


Bella Håkansson, 40, Upplands-Väsby

Blogg: Bella Om Yoga

Bella håkansson vid vatten

”Lyckades troligt bra med förra årets löften”
– Åh, förra året, vilket jag reflekterade över häromdagen, hade jag som löfte att reda ut och ta tag i jobbiga saker i familjelivet. Det ägnades första halvåret till. Ett annat var att umgås mer med mina vänner och lyfta yogan en dimension. Känner mig mycket nöjd, har lyckats otroligt bra med allt, tack vare fint och kärt stöd runt omkring mig.
– Löften inför 2015 är att fortsätta precis i den kurs jag håller nu.

Camilla Rahm, 35, Stockholm

Blogg: Surf the healthy way’ve

Camilla Rahm närbild ansikte”Skriver ner vad som är viktigt för mig”
– Jag brukar inte ge något direkt nyårslöfte, mer skriva ner vad som är viktigt för mig för att må bra under det kommande året och vad jag vill uppnå privat, med träningen och i jobbet. På sätt blir det mer än vision och målsättning för året som jag kan leva och göra ”vägval” efter. Något att bygga rutiner och vardag kring.

Mia Tjärnlund, 36, Helsingborg

Blogg: Mias familjeblogg

mia_tjarnlund_mias_familjeblogg_223x140”Årets löfte kommer bli mitt löfte varje nyår resten av mitt liv”
– Generellt tycker jag att det är sunt att ge nyårslöften om man på riktigt avser att förändra något. Det är alltid en bra känsla med en omstart för nya sunda rutiner. Det viktiga är bara att inte se det som ett misslyckande när rutinen inte längre håller – för det kommer hända förr eller senare – utan att bara konstatera misslyckandet och fortsätta som om det aldrig hände. Det är så man förändrar vanor långsiktigt.
– Jag har inte haft nyårslöften på många år. I år kommer jag dock avlägga ett nyårslöfte som jag redan försöker leva efter och som kommer bli mitt löfte varje nyår resten av mitt liv: att alltid sätta min och min familjs hälsa och välmående i första hand. Det handlar om att äta bra, att träna, att prioritera sömn, frisk luft och tid för eftertanke. Och att släppa sitt ego. Först då kan man må bra på riktigt.

Jessica Forsman (tv), 26, Stockholm

Blogg: Hälsosammare vardag

Jessica och Lovisa Forsman skriver bloggen Hälsosammare vardag närbild utomhus

”Enklare om man har ett löfte tillsammans med någon”
– Mitt och Lovisas förra nyårslöfte var en klädpakt som har inneburit att vi inte fått köpa nya kläder under ett helt år. Har vi verkligen behövt köpa något har det funnits undantag för secondhandkläder och kläder tillverkade i eko-material. Detta har inneburit att jag knappt köpt några kläder alls och på köpet har jag sparat väldigt mycket pengar. Jobbigast har det nog varit för Lovisa som numera är en nykter shopaholic.
– Att hålla ett nyårslöfte kan vara väldigt svårt men det blir mycket enklare om man har ett löfte tillsammans med någon så att man kan stötta och peppa varandra. Vad mitt och Lovisas nyårslöfte för 2015 kommer vara är inte bestämt ännu, men det återkommer vi om.


Julia Eriksson, 23, Söderhamn

Blogg: Hälsa på mina villkor

Julia Eriksson”Numera avlägger jag inga löften utan sätter upp mål och delmål ”
– När det gäller nyårslöften har jag varit väldigt okontroversiell och avlagt nyårslöften gällande klassikerna,som exempelvis viktnedgång eller mer regelbunden träning. Nuförtiden avlägger jag inga löften utan mer sätter upp mål och delmål för saker jag vill uppnå under året. Ett löfte för mig är ingenting jag bryter eller misslyckas med, men mål och delmål kan ändras under tiden och skulle det ske är det inget misslyckande eller en besvikelse.

Rebecka Berglund, 25, Karlstad

Blogg: Hälsocoachen

Rebecka Berglund

”Ett nyårslöfte ett jättebra sätt att starta något man velat länge”
– 
Jag avlägger bara nyårslöften om jag känner att de är tydliga och konkreta. En tydlig målsättning är nödvändig om man vill hålla sitt nyårslöfte. Jag har faktiskt hållit flera nyårslöften varav ett var att inte äta godis eller fika på ett år, det gick jättebra! Jag tycker det är roligare om man avlägger samma nyårslöfte som någon annan, då blir det en tävling vilket är en stor motivationsfaktor för mig.
– Egentligen är ju ett nyårslöfte ett jättebra sätt att starta något man velat länge, man ska bara göra det seriöst om man vill nå målet. Att endast säga ”Jag ska gå ner i vikt” eller ”jag ska träna mer” fungerar inte alls. Då måste man göra det mer konkret, exempelvis ”Jag ska styrketräna tre istället för två dagar varje vecka”. Sätt bara konkreta mål som du faktiskt vill genomföra, annars strunta i det.

Mia Hagenmalm, 50 +, Nynäshamn

Blogg: Riktig mat & hälsa

Närbild Mia Hagenmalm

”Sätter upp olika mål för mig själv”
– Jag ger aldrig några löften. Däremot sätter jag upp olika mål för mig själv! Det kan vara angående mitt arbete eller inom sången. Mål kan ta tid att uppnå, men jag brukar alltid göra det förr eller senare. Det gäller bara att fokusera, affirmera, och tänka positivt!
– Jag brukar också sätta upp en ”trigger” i form av ett ord eller siffra på kylskåpsdörren eller någonstans i mitt hem där jag ser den dagligen. Det är ett sätt för mig att trigga mig själv att tänka på målet. Exemepelvis hade vi som mål i kören att uppnå 777 poäng när vi skulle tävla i VM. Jag hade då siffrorna 777 uppsatt på ytterdörren, och allt med siffrorna runt 777, exempelvis som en på en nummerplåt på en bil blev en trigger. Jag glömmer aldrig när jag dagarna innan vi skulle resa till VM såg en bil med nummerplåten UPP 777. Vi slog våra affirmerade poäng! Och vann VM!

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.