Annons
Annons

Diabetiker? Så ska du tänka vid uthållighetsträning – och tävling

Diabetiker och sugen på att börja träna? Kanske till och med bränna av ett långlopp som Vasaloppet eller ett Maraton? Det är fullt möjligt, menar diabetikern tillika Maraton- och Vasaloppsutövaren Niklas Cederberg från Stockholm. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Redaktionen

28 februari, 2015
Diabetiker? Så ska du tänka vid uthållighetsträning – och tävling
Dela inlägget

Diabetiker och sugen på att börja träna? Kanske till och med bränna av ett långlopp som Vasaloppet eller ett Maraton?
Det är fullt möjligt, menar diabetikern tillika Maraton- och Vasaloppsutövaren Niklas Cederberg från Stockholm. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Att vara typ 1-diabetiker och syssla med uthållighetsidrott är en utmaning i sig, menar Kureras bloggare Niklas Cederberg, 50, från Stockholm.
– Men det är fullt möjligt. Det handlar ju inte bara om ha en bra kondition och att vara uthållig för att exempelvis klara ett maraton eller en halvmara. Det handlar ännu mer om att ha koll på sitt blodsocker för att kunna prestera och ta sig i mål på ett tryggt sätt.

Niklas 10 bästa tips till diabetiker som vill börja uthållighetsträna:

1: Lär känna din kropp – och ditt blodsocker
– Detta är A och O för en diabetiker. Oavsett om det är i vardagen eller under träning måste du ha koll på hur blodsockret ligger och hur det påverkas av det du gör. När jag började springa aktivt 2009 var jag extremt noga med att testa blodsockret före, under och efter passet – oavsett hur långt jag sprang. Att ha en blodsockermätare i midjebälte (eller varför inte ett FlipBelt?) är alltså att rekommendera.

2: Ha med dig druvsocker
– Se till att ha ordentligt med druvsocker om du skulle få för lågt socker. Det är ett måste och en självklar ”livförsäkring”.

3: Tänk på vad du äter
– När du ska träna spelar även mat och när du äter den en viktig roll. Själv lärde jag mig tidigt att efter lättare måltider som till exempel fisk måste jag vara betydligt försiktigare med insulinet. Det enklaste till en början är nog att inte träna i anslutning till en måltid utan att istället göra det innan. Då påverkas man inte så mycket av sitt måltidsinsulin.

4: För anteckningar
– För gärna anteckningar på dina blodsockernivåer, hur långt du sprang, vad du hade ätit etcetera. Då blir det lättare att utvärdera och hitta rätt nivåer till kommande pass.

5: Håll koll på blodsockret under hela passet
– Du kommer ganska snabbt att märka hur mycket ditt blodsocker sjunker under passet. Själv brukar jag försöka ligga lite högre före passet så jag ”har lite att gå på”. Så info som tål att upprepas är: Glöm inte blodsockermätaren innan du lärt dig hur din kropp påverkas av träningen.
Viktigt att veta är också att ett högt blodsocker påverkar orken och kraften negativt. Du presterar oftast väldigt dåligt och känner dig orkeslös vid höga blodsockernivåer.

6: Fyll på med näring NÄR (- inte om) det behövs
– Om det skulle behövas fyller jag på lite redan innan jag ger mig iväg. Det kan vara en smörgås, druvsocker, sportdryck eller vad som passar just då. Se till att under själva passet ha druvsocker, sportdryck eller liknande redo. Ibland behövs inget men under lite längre pass brukar jag ta lite lätt utspädd sportdryck ungefär var sjätte kilometer. Vid långpass på upp till tre mil har jag gärna även något ätbart med mig, till exempel en energibar eller ett wienerbröd. Du kommer på sikt lära dig vad som passar just dig och när under passet du behöver tillföra något sött för att bibehålla en vettig sockernivå.

7: Du behöver ofta fylla på extra vid tävling
– Kom ihåg att tävlingar är en helt annan sak än vanlig träning. Att springa i så kallat ”prattempo” är en stor skillnad mot att springa för fullt under ett lopp. Här går det oftast i ett högre tempo, du pressar dig mer och därför behöver du ha extra koll och, oftast, tillföra extra näring.

8: Tänk på att omdömet minskar vid trötthet
– När man är trött tappar man lite omdöme och tyvärr känner man då inte lika lätt av om blodsockernivån är låg. Jag har själv lyckats ligga på 2,8 halvvägs in i ett maraton och det är ju verkligen lågt. Detta var innan jag knäckte min egen kod och hittade precis hur mycket jag behöver stoppa i mig under 4,2 mils löpning för att sedan gå i mål på 5,8 millimol (Vintermaran), vilket jag måste säga är i stort sett helt perfekt.

9: Vid behov – ta hjälp med blodsockermätningen
– Under tävlingar är det också bra att ha hjälp med mätningen. Jag brukar kunna ta hjälp av min fru eller son när det är race, och jag brukar försöka få till i alla fall en blodsockermätning under ett maraton.

10: För dig som är osäker – kör ett testlopp
– Jag kan absolut rekommendera att köra ett testlopp i området där du bor. Jag har ju min milrunda och då ställer jag dryck, mätare och – i mitt fall – ett wienerbröd hemma på trappen för att sedan testa mig och vara beredd att fylla på vid varje varv under resans gång.

Konsultera vården om du har en ”stökigare” diabetes
Att uthållighetsträna som diabetiker handlar till störst del om att ha kontroll på sin diabetes, menar Niklas.
– Precis som i det vanliga livet. Det är faktiskt inte så svårt om du bara går varligt fram och lär dig. För mig tog det faktiskt några år att lära mig exakt hur jag ska tänka men jag har inte stött på några större problem under vägen, säger Niklas och fortsätter:
– Men det är viktigt att tänka på att vi alla är unika och alla diabetiker påverkas på olika sätt. Så har du en lite ”stökigare” diabetes rekommenderar jag att du också konsulterar din läkare eller diabetessköterska.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons