Annons
Annons

Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

Redan som sexåring slukade hon tunga nutritionsböcker på flickrummet och idag jobbar hon med det som hon ser som sin livsuppgift: mat som stärker och läker. Anna Ottosson brinner för att göra bra mat tillgängligt för alla. Hon vill i synnerhet göra det till en rättighet för cancerpatienter – och en skyldighet för sjukhus. 2016 firar Anna 20 år som dietist och är aktuell med en bok som sätter färg på livet och visar att det är enkelt att äta bra.

Redaktionen

27 februari, 2016
Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”
Dela inlägget

Redan som sexåring slukade hon tunga nutritionsböcker på flickrummet och idag jobbar hon med det som hon ser som sin livsuppgift: mat som stärker och läker.
Anna Ottosson brinner för att göra bra mat tillgängligt för alla. Hon vill i synnerhet göra det till en rättighet för cancerpatienter – och en skyldighet för sjukhus.
2016 firar Anna 20 år som dietist och är aktuell med en bok som sätter färg på livet och visar att det är enkelt att äta bra.

Du har sett hennes böcker i hyllorna, läst artiklar där hon tipsar om kost och hälsa eller sett henne på tv. Anna Ottosson är dietisten som gjort sin passion för mat till ett varierat arbete där ingen dag är särskilt lik den andra. Med sitt företag Food Power föreläser hon och sprider information om hur man ska äta för att stå i sin fulla kraft och stråla.

Involverad i projekt som tittar på kost och cancer
Hennes budskap är att det finns en mäktig kraft i det vi väljer att stoppa i oss.
Och den där kraften bör utnyttjas till max. Därför samarbetar Anna med Cancerrehabfonden i ett välgörenhetsprojekt som vänder sig till cancerdrabbade kvinnor.
– Projektet går ut på att se hur kraftfull maten är för läkningsprocessen. Det finns mycket spännande forskning inom detta och man vet att 30 procent av all cancer kan kopplas till det vi äter. Det finns alltså stora möjligheter att förebygga ännu ett insjuknande, berättar hon på en klingande skånska som lyser upp den mörka vintermorgonen.

Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

”Nutritionsbehandling borde vara en rättighet”
Cancer och mat är ett hjärteämne för Anna. Hon menar att detta välgörenhetsprojekt behövs, och flera därtill, eftersom den svenska sjukvården är fruktansvärt efter.
– Jag tror att det handlar om okunskap och inte ovilja. Rutinerna inom detta i sjukvården finns helt enkelt inte. Våra läkare är duktiga på den medicinska behandlingen. Men det skulle behövas även nutritionsbehandling och därför måste vi dietister få komma in och påverka. Att ta vara på kraften i maten borde vara en rättighet för patienter och en skyldighet för sjukhus.

Mat som läker och stärker upp
Annas välgörenhetsprojekt utgår från den senaste nutritionsforskningen för att bygga upp immunförsvaret. Under några dagar på ett vårigt Österlen samlas cancerdrabbade kvinnor och hämtar kraft tillsammans.
– Vi lär oss om maten som läker och stärker upp. Två kockar finns på plats och lagar mat med närproducerade ekologiska råvaror. Programmet består av tre hörnstenar: maten som ger styrka, yoga som avslappningsmetod och samtal om livet.

Läs också: Supermaten du inte får missa

Maten påverkar resultatet
Kosten är i mångt och mycket en samhällspolitisk fråga och om Anna vore folkhälsominister skulle hon genomföra tre saker.
– Jag vill ge bra skolmat som ligger i fas med senaste forskningen så att barnen får det bästa och godaste. Jag vill också att det ska bli en självklarhet att man jobbar med nutritionsbehandling på sjukhusen, i alla sjukdomstillstånd. Slutligen vill jag öka tillgängligheten av bra mat för alla människor.

Förstått sin livsuppgift
Annas engagemang började för länge sedan. Som barn visste hon att hon ville jobba med kost. Hon är uppväxt i en träningstokig familj och redan som sexåring sprang hon långa distanser i sin maratonpappas spår.
– Ur det växte ett intresse och insikt i att det jag åt kunde påverka mina resultat. Om jag åt på ett visst sätt orkade jag springa längre. Jag slukade tunga nutritionsböcker på flickrummet. Så fick jag reda på att det fanns ett yrke som hette dietist. Då förstod jag att det var min livsuppgift, berättar hon mjukt.

Kostklimatet har förändrats
Under Annas 20 år som dietist har kostklimatet förändrats avsevärt i Sverige. Hon beskriver det som smått fanatiskt, men också mycket intressant att få vara med om.
– Idag måste du vara oerhört påläst för att kunna sålla i forskningen. Intresset är så stort för mat och hälsa att det blir en djungel. Det är en förmån att arbeta med något som engagerar så mycket.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

”Vi äter ihjäl oss!”
Men det är också en dramatisk tid. Kostrelaterade sjukdomar som övervikt, cancer och diabetes ökar.
– Gaffeln och kniven är våra farligaste vapen, de dödar mest. Vi äter ihjäl oss! Men livet är alldeles för kort för banta, det är mitt motto. Att gå på en diet är som att gå i för små skor – det kommer aldrig passa dig. Jag anser det bättre att hjärnan får fokusera på möjligheter istället för hinder. Det gör skillnad att koncentrera sig på vad man kan äta och njuta av, istället för att skapa förbud. Vilken mat ger dig kraft? Varje person är unik, och det blir en bättre värld om vi står i vår fulla kraft och laddar oss själva.

Att leva hälsosamt ska vara enkelt
Anna råder sina klienter att utgå från sig själva, att hitta det som ger kraft och energi. Att leva mer hälsosamt ska vara enkelt, att få bra näring ska inte vara komplicerat. Inkörsporten till en mer hälsosam vardag anser hon vara gröna smoothies. Det är en snabb och enkel lösning, som ger lättåtkomlig näring för insidan. Därför har Anna just kommit ut med sin tredje bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”. Hon berättar att boken bara rann ur henne.
– Jag vill så gärna förmedla hur enkelt det kan vara att leva sunt och må bra. Dieter håller sällan i sig särskilt länge, men nyttiga drycker är något man enkelt kan införliva i sin vardag och få snabb effekt av.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Mindre sötsug och mer energi
Bokens alla recept syftar till att ge mer ork och energi. Anna berättar att hälsodrycker även resulterar i ett mindre sötsug och bättre hy. Det är framförallt en perfekt lösning för den som har svårt att få i sig grönt.
– Jag skulle råda att man börjar med gröna smoothies eftersom det ger maximal effekt. Sedan kan man börja med hälsoshotsen som är väldigt stärkande när förkylningarna duggar tätt. När du har lite mer tid kan du testa buljongerna.
Själv äter Anna mycket grönt, frukt och bär. Hon är ingen sockertaliban och lösgodis kan slinka ned. Men det är inte särskilt ofta och hon är bra på att prioritera. Hon väljer sina sötsaker noga och skulle aldrig artighetsäta en tårta på jobbfikan – eftersom hon inte ens gillar tårta.

Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Ät i regnbågens färger
Men det är basen som är den viktiga, menar hon. Det man äter varje dag. Annas mantra är att äta i regnbågens färger. Då blir maten automatiskt näringsrik och stärkande.
– Det finns mycket forskning som visar att vi mår bäst av det. Genom att äta produkter med mycket färgpigment får du fullt med näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter helt automatiskt. Det jagar bort förkylningar, stressymptom och sjukdomar. En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag för mig. Naturens råvaror sätter färg på livet.

Du hittar Annas fem personliga hälsomåsten här.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha” på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Annons
Annons