Foto: Helén Pe

Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Redan som sexåring slukade hon tunga nutritionsböcker på flickrummet och idag jobbar hon med det som hon ser som sin livsuppgift: mat som stärker och läker.
Anna Ottosson brinner för att göra bra mat tillgängligt för alla. Hon vill i synnerhet göra det till en rättighet för cancerpatienter – och en skyldighet för sjukhus.
2016 firar Anna 20 år som dietist och är aktuell med en bok som sätter färg på livet och visar att det är enkelt att äta bra.

Du har sett hennes böcker i hyllorna, läst artiklar där hon tipsar om kost och hälsa eller sett henne på tv. Anna Ottosson är dietisten som gjort sin passion för mat till ett varierat arbete där ingen dag är särskilt lik den andra. Med sitt företag Food Power föreläser hon och sprider information om hur man ska äta för att stå i sin fulla kraft och stråla.

Involverad i projekt som tittar på kost och cancer
Hennes budskap är att det finns en mäktig kraft i det vi väljer att stoppa i oss.
Och den där kraften bör utnyttjas till max. Därför samarbetar Anna med Cancerrehabfonden i ett välgörenhetsprojekt som vänder sig till cancerdrabbade kvinnor.
– Projektet går ut på att se hur kraftfull maten är för läkningsprocessen. Det finns mycket spännande forskning inom detta och man vet att 30 procent av all cancer kan kopplas till det vi äter. Det finns alltså stora möjligheter att förebygga ännu ett insjuknande, berättar hon på en klingande skånska som lyser upp den mörka vintermorgonen.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

”Nutritionsbehandling borde vara en rättighet”
Cancer och mat är ett hjärteämne för Anna. Hon menar att detta välgörenhetsprojekt behövs, och flera därtill, eftersom den svenska sjukvården är fruktansvärt efter.
– Jag tror att det handlar om okunskap och inte ovilja. Rutinerna inom detta i sjukvården finns helt enkelt inte. Våra läkare är duktiga på den medicinska behandlingen. Men det skulle behövas även nutritionsbehandling och därför måste vi dietister få komma in och påverka. Att ta vara på kraften i maten borde vara en rättighet för patienter och en skyldighet för sjukhus.

Mat som läker och stärker upp
Annas välgörenhetsprojekt utgår från den senaste nutritionsforskningen för att bygga upp immunförsvaret. Under några dagar på ett vårigt Österlen samlas cancerdrabbade kvinnor och hämtar kraft tillsammans.
– Vi lär oss om maten som läker och stärker upp. Två kockar finns på plats och lagar mat med närproducerade ekologiska råvaror. Programmet består av tre hörnstenar: maten som ger styrka, yoga som avslappningsmetod och samtal om livet.

► Läs också: Supermaten du inte får missa

Maten påverkar resultatet
Kosten är i mångt och mycket en samhällspolitisk fråga och om Anna vore folkhälsominister skulle hon genomföra tre saker.
– Jag vill ge bra skolmat som ligger i fas med senaste forskningen så att barnen får det bästa och godaste. Jag vill också att det ska bli en självklarhet att man jobbar med nutritionsbehandling på sjukhusen, i alla sjukdomstillstånd. Slutligen vill jag öka tillgängligheten av bra mat för alla människor.

Förstått sin livsuppgift
Annas engagemang började för länge sedan. Som barn visste hon att hon ville jobba med kost. Hon är uppväxt i en träningstokig familj och redan som sexåring sprang hon långa distanser i sin maratonpappas spår.
– Ur det växte ett intresse och insikt i att det jag åt kunde påverka mina resultat. Om jag åt på ett visst sätt orkade jag springa längre. Jag slukade tunga nutritionsböcker på flickrummet. Så fick jag reda på att det fanns ett yrke som hette dietist. Då förstod jag att det var min livsuppgift, berättar hon mjukt.

Kostklimatet har förändrats
Under Annas 20 år som dietist har kostklimatet förändrats avsevärt i Sverige. Hon beskriver det som smått fanatiskt, men också mycket intressant att få vara med om.
– Idag måste du vara oerhört påläst för att kunna sålla i forskningen. Intresset är så stort för mat och hälsa att det blir en djungel. Det är en förmån att arbeta med något som engagerar så mycket.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

”Vi äter ihjäl oss!”
Men det är också en dramatisk tid. Kostrelaterade sjukdomar som övervikt, cancer och diabetes ökar.
– Gaffeln och kniven är våra farligaste vapen, de dödar mest. Vi äter ihjäl oss! Men livet är alldeles för kort för banta, det är mitt motto. Att gå på en diet är som att gå i för små skor – det kommer aldrig passa dig. Jag anser det bättre att hjärnan får fokusera på möjligheter istället för hinder. Det gör skillnad att koncentrera sig på vad man kan äta och njuta av, istället för att skapa förbud. Vilken mat ger dig kraft? Varje person är unik, och det blir en bättre värld om vi står i vår fulla kraft och laddar oss själva.

Att leva hälsosamt ska vara enkelt
Anna råder sina klienter att utgå från sig själva, att hitta det som ger kraft och energi. Att leva mer hälsosamt ska vara enkelt, att få bra näring ska inte vara komplicerat. Inkörsporten till en mer hälsosam vardag anser hon vara gröna smoothies. Det är en snabb och enkel lösning, som ger lättåtkomlig näring för insidan. Därför har Anna just kommit ut med sin tredje bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”. Hon berättar att boken bara rann ur henne.
– Jag vill så gärna förmedla hur enkelt det kan vara att leva sunt och må bra. Dieter håller sällan i sig särskilt länge, men nyttiga drycker är något man enkelt kan införliva i sin vardag och få snabb effekt av.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Mindre sötsug och mer energi
Bokens alla recept syftar till att ge mer ork och energi. Anna berättar att hälsodrycker även resulterar i ett mindre sötsug och bättre hy. Det är framförallt en perfekt lösning för den som har svårt att få i sig grönt.
– Jag skulle råda att man börjar med gröna smoothies eftersom det ger maximal effekt. Sedan kan man börja med hälsoshotsen som är väldigt stärkande när förkylningarna duggar tätt. När du har lite mer tid kan du testa buljongerna.
Själv äter Anna mycket grönt, frukt och bär. Hon är ingen sockertaliban och lösgodis kan slinka ned. Men det är inte särskilt ofta och hon är bra på att prioritera. Hon väljer sina sötsaker noga och skulle aldrig artighetsäta en tårta på jobbfikan – eftersom hon inte ens gillar tårta.

Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet

Ät i regnbågens färger
Men det är basen som är den viktiga, menar hon. Det man äter varje dag. Annas mantra är att äta i regnbågens färger. Då blir maten automatiskt näringsrik och stärkande.
– Det finns mycket forskning som visar att vi mår bäst av det. Genom att äta produkter med mycket färgpigment får du fullt med näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter helt automatiskt. Det jagar bort förkylningar, stressymptom och sjukdomar. En dag utan en grön smoothie är en förlorad dag för mig. Naturens råvaror sätter färg på livet.

Du hittar Annas fem personliga hälsomåsten här.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Anna Ottosson.
Ålder: 41 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Driver bolaget Food Power som jobbar med mat och hälsa där hon skriver, föreläser och coachar om mat och hälsa. Driver också ett välgörenhetsprojekt för cancerdrabbade kvinnor.
Aktuell med: Med nya boken "Hälsodrycker - gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha" på förlaget Bonnier Fakta.
Familj: Två barn, Jack 2 år och Agnes 9 år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.