Dietisten: "Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!"

Dietisten: ”Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!”

Fakta

FODMAP är en akronym som står för "Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos". Svenskt översättning är: Frementerbara Oligio-, Di-, mono-sackarider och sockeralkoholer.
Detta är komplexa ord för specifika molekyler i vår mat, som magen har svårigheter att bryta ner. En dietist och forskare vid namn Sue Shepard utvecklade metoden på Monash University i Australien och den har sedan år 2001 visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för IBS (Irritable Bowl Syndrome).

Har du magproblem och är högpresterande? Då är risken stor att lider av IBS, Irritable Bowel Syndrome. Lösningen kan vara FODMAP.
Dietisten och författaren Sofia Antonsson berättar mer om metoden som kan få din mage att må bättre.

”Jag ska bara göra de fem sista punkterna på listan, sedan ska jag hänga tvätten, och så får jag inte glömma att jag ska baka bröd till picknicken på lördag. Middagen får bli lite sen, eller så får jag köpa något färdigt på affären…” Och så vidare, och så vidare. Känner du igen dig? Allt fler människor lider av stress, där dåliga matvanor och sömnbrist är en stor del av vardagen. Stress är farligt – på många sätt – men inte minst för din mage.

Läs också: Bättre mage med probiotika

 

Effektiv hjälp
Vi ställer allt fler – och högre krav på oss själva – som vi till slut varken kan eller orkar leva upp till. Alla nämnda faktorer skapar en inre stress och resulterar sedan inte sällan i så kallad stressmage, ett fenomen mer känt som IBS, som översatt kan kallas ”irriterat tarmsyndrom”.
Dietisten Sofia Antonsson lider själv av IBS och har tidigare gett ut boken ”Lugn mage med god mat” och är nu aktuell med sin nya bok ”Mer lugn mage med god mat”.
Metoden hon använder sig av heter FODMAP och går ut på att utesluta de kolhydrater som hon menar ofta är orsaken till magproblemen.

Läs också: Effektiv kostbehandling mot IBS

Fyra kategorier kolhydrater att känna till
Namnet FODMAP är en förkortning av ”Fermentable Oligo-, Di, Mono-saccharides and Polyos” och är beteckningen för sammanlagt fyra kolhydratkategorier, vilka känsliga magar ofta har problem med att absorbera ordentligt. Hos personer med IBS ligger dessa nämligen och jäser i tjocktarmen istället, vilket kan orsaka smärta och obehag.
Detta kan också medföra gaser och avvikande avföringsmönster, vilket innebär ett liv med ständigt akuta toabesök -eller att man inte kan gå på toa alls. Vissa lider av en kombination med både diarré och förstoppning.

Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Porträttbild leg. dietist Sofia Antonsson

Dietist Sofia Antonsson.

Blev själv besvärsfri med FODMAP
Dietisten Sofia Antonsson led själv av IBS men har sedan upptäckten av FODMAP levt utan besvär. Idag hjälper hon andra att upptäcka verktyget till en lugn mage.
– I början kan en del patienter uppleva att de blir markant bättre, ofta redan inom ett par veckor. En del kan till och med känna skillnad redan efter ett par dagar, berättar hon.
Hon beskriver hur det går till att få hjälp:
När du besöker en dietist som arbetar enligt FODMAP, kommer hen gå tillväga på följande sätt vid behandling, berättar Sofia.
– Först och främst kontrolleras att patienten varit hos sin läkare, och testat sig för både glutenintolerans och laktosintolerans. Läkaren ska även ha uteslutit tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös Kolit.

Läs också – Rebecca Stella: ”Så får jag hjälp med min IBS-mage”

Stress väger ofta tyngre än kosten
Patienten uppmanas sedan att föra matdagbok så att dietisten får en överblick över kost och vanor. I matdagboken kan dietisten se över alla patientens riskfaktorer. Stress är en av de faktorer som ibland väger tyngst. Faktiskt ofta tyngre än själva kosten, berättar Sofia, och för patienter som lider av svår stress kan det därför ibland ta längre tid innan de märker resultat.
– Därför är det viktigt att patienten har tålamod när den påbörjar behandlingen och ser metoden som ett nytt sätt att leva och inte en snabb lösning på ett omfattande problem. poängterar Sofia.

Läs också: Stressen – så besegrar du den!

Lika många män som kvinnor drabbas
IBS är en sjukdom som kan omfattas av ett flertal olika saker, som till exempel psykosociala faktorer och hur tarmens nerver och muskler samspelar med hjärnans nerver. Vem som drabbas av sjukdomen varierar. En del har haft problem hela livet medan andra har utvecklar problemen i samband med en maginfektion eller efter en period av extrem stress.
Enligt Sofia Antonsson finns det studier gjorda som visar att lika mycket män som kvinnor drabbas, men kvinnorna är bättre på att söka hjälp.
– Det är synd att många män går runt och lider i onödan när det finns hjälp att få, säger hon.

Läs också: ALLT om din mage!

Tugga maten väl – och ät inte för mycket åt gången
När patienten uppsöker en dietist är det viktigt att denne är beredd på att genomföra en livsstilsförändring, berättar Sofia. Faktorer som kost, motion och stress spelar alla en roll i hur magen mår, menar hon och lider man av sjukdomen är det inte ovanligt att man ofta avstår aktiviteter, då man inte vet hur magen kommer bete sig.
– En del av magreflexerna är kraftigt förstärkta hos personer med IBS och därför kan magen reagera extra starkt vid intag av mat. Man kan då behöva avbryta måltiden för att springa på toaletten, vilket främst händer patienter som lider av diarré. För de som lider av förstoppning kan det ta flera dagar innan maten passerat.

Läs också – Ta hjälp av Probiotika: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Kombinera FODMAP med mindfulness eller yoga
En rekommendation är att tugga maten väl och att inte kasta i sig jättestora mängder.
– Jag rekommenderar att man ska äta små mål, det ger bättre mage och det är jätteviktigt att maten är vältuggad. Ha även tv och mobil avstängd så att du befinner dig i nuet och kan fokusera på maten och ditt middagssällskap, tillägger Sofia Antonsson.
Medvetet ätande är nämligen just ett av verktygen i FODMAP. Har magen varit tom för länge och man äter för mycket kan nämligen magen reagera starkt. Det är vanligt att patienten får kombinera FODMAP med till exempel medicinsk yoga, Mindfulness- eller KBT-behandling.
Dessa behandlingar går alla mer eller mindre ut på att andas rätt, och låter patient öva på att vara närvarande i nuet, berättar Sofia.
– Hela 80 procent av de som testar FODMAP upplever att de fått en mycket lugnare mage efter sin livsstilsförändring.

Läs också: Andas dig till god hälsa

Av Linda Sandberg


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.