Annons
Annons

Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Varannan svensk har någon form av magproblem som kan vara enkel att få ordning på. Koncentrerad ekologisk ostvassle, som görs på mjölken av schweiziska alpkor, är ett knep som snabbt kan ge en fungerande mage. En positiv "bieffekt" är att ostvasslet också kan bidra till viktminskning eftersom det också reducerar sötsug.

Redaktionen

1 november, 2015
Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör
Dela inlägget

Smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Varannan svensk har någon form av magproblem som kan vara enkel att få ordning på. Koncentrerad ekologisk ostvassle, som görs på mjölken av schweiziska alpkor, är ett knep som snabbt kan ge en fungerande mage. En positiv ”bieffekt” är att ostvasslet också kan bidra till viktminskning eftersom det också reducerar sötsug.

Tarmen är smart och känslig. Så snart något är fel ingriper den genom att signalera till hjärnan. Det finns nämligen lika mycket nervceller i tarmen som i hjärnan och det pågår en ständig kommunikation där i mellan.

Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

Vår mage och tarm styr vår hälsa
Mår inte mage och tarm bra kan det orsaka stora problem med hälsan. Intag av antibiotika, långvarig stress och fiberfattig kost påverkar matsmältningen negativt. Det ger symtom som svullnad, förstoppning, gaser, diarré och kramp.

Läs också: Antibiotika påverkar triggar barns viktökning – för resten av deras liv

Obalans i tarmen kan även orsaka depressioner
…men det kan också vara anledningen till att du har svårt att gå ner i vikt. Långvariga problem kan dessutom resultera i allvarliga sjukdomar. För att inte hamna där kan du börja med att se till att bakteriefloran i tarmen kommer i balans.

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Ökar näringsupptaget
I tjocktarmen finns det flera miljarder hälsosamma mjölksyrabakterier. Genom att äta en hälsosam kost bestående av mycket fiber från växtriket överlever mjölksyrabakterierna i tjocktarmen och kan göra sitt jobb. Deras uppgift är att bryta ner maten vi äter och ta upp näringsämnen samt att stödja immunförsvaret.

Läs också – Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Hälsopionjären Alfred Vogel
Att matsmältning och bra mag-tarmhälsa spelar en central roll för att hålla sig frisk, det förstod den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel tidigt. Redan i unga år började han ta fram en fermenterad produkt som hade som uppgift att främja friskheten och återställa bakteriebalansen i tarmen.

Läs också: 22 positiva effekter av probiotika

Fermenterad ostvassle – en gammal kurdryck
I Appenzell, där Vogel verkade, fanns en lång tradition att använda fermenterad ostvassle som kurdryck för att läka och rengöra kroppen från insidan, en dryck som fungerade bra under en fasta. Men från allra första början utvecklade Vogel en produkt som hade effekt på levern och sedan vidareutvecklades den till den fermenterade ostvasslen som finns i dag. Tillsammans med förkylningspreparatet Echinaforce var den fermenterade ostvasslen, som går under namnet Molkosan (som nu har 60 år på nacken), de två naturmediciner han alltid hade med sig på sina resor.

Läs också – Forskning: Echinaforce halverar risken för influensa

Hög halt mjölksyra
Vogels utmaning var att bibehålla ostvasslen färsk eftersom den snabbt jäser och då blir förstörd. Lösningen blev att tillsätta en patenterad mjölksyrabakterie i tillverkningsprocessen. På så sätt blev produkten stabil samtidigt som halten av mjölksyra ökade. Ostvassle är också naturligt rik på den kroppsegna mjölksyran L+.

Förbättrar matsmältning, näringsupptag och minskar gaser
Ostvassle är mest känt och mest använt för att minska gasbildning, förbättra matsmältningen och avhjälpa förstoppning. Men det förbättrar också näringsupptaget samtidigt som vasslen har en normaliserande verkan på de flesta inre organen.

Motverkar candida och förlänger mättnadskänslan
Mjölksyran L+ skapar en god miljö i tarmen som gynnar uppkomsten av snälla bakterier. Det gör att tillväxten av Candida och andra ogynnsamma svampar försvåras.
Ostvasslet påverkar även bukspottkörteln och gör den mer alert. Det gör att blodsockret stabiliseras, och sötsuget minskar vilket också förlänger mättnadskänslan.

Läs också: Lär dig mer om candida

Så gör du
Vill du reglera insulinpåslaget ska du ta en matsked Molkosan en kvart innan maten. Har du matsmältningsproblem tar du istället ostvasslet efter varje måltid. Effekten märks redan efter en vecka. När magen fungerar som den ska räcker det med en matsked om dagen.

Gör magmiljön basisk
Ostvassle gör mag- och tarminnehållet basiskt och vasslen är naturligt rik på viktiga mineraler och spårämnen som exempelvis kalium, kalcium och magnesium. Vasslen är milt vätskedrivande och i princip kalorifri. Molkosan innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos) vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar vassle utan de mår också riktigt bra av att dricka den.

Läs också: Näringsexpert Zarah Öberg om fermenterat för magen

För att hålla sig frisk är det viktigt att skapa goda förutsättningar för mjölksyrabakterierna i tarmen. Se därför till att lyssna på magkänslan.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

Ostvassle hjälper…
• … dig att få bättre matsmältning.
• … till att få mag- och tarminnehållet basiskt.
• … mot smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage.
• … dig som vill gå ner i vikt.
• … till att stabilisera blodsockret.
• … mot läckande tarm.
• … mot hudsjukdomar som psoriasis och ska tas utvärtes.
• … mot akne. Har en peelande effekt på huden.
• … mot underlivsvamp. Skölj underlivet med en liter kamomillte och tillsätt 4-5 msk Molkosan. Skölj en gång om dagen innan sängdags.

Mjölksyrabakterien L+…
• … skapar förutsättningar för en frisk tarmflora.
• … försvårar för dåliga bakterier att få fäste.
• … bidrar till bättre matsmältningen
.
• … håller tarmrörelserna igång och underlättar tömningen av tarmen.

Mjölksyrade produkter hjälper vid diabetes typ 2
Mjölksyra finns naturligt i vassle, som är en biprodukt från osttillverkning. Vasslen kan påverka bukspottkörteln och göra den mer vaken. Det medför att blodsockerregleringen fungerar bättre, vilket är bra för personer med diabetes typ 2.

En studie gjord på ostvassleprodukten Molkosan visade att produkten:
… minskar koncentrationen av glukos i blodet efter en måltid med mycket kolhydrater.
… ökar kroppens känslighet för insulin hos friska personer och diabetiker.
… minskar halten av triglycerider och reducerar glykemiskt index efter en måltid.

Annons
Annons