Annons
Annons

En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer

En kemikalie i fibrer kan stoppa tumörer från att tillverka de nya blodkärl de behöver för att få energi. Utan den energin kan inte cancertumörerna växa. Den nya upptäckten kan innebära att man kan kontrollera sjukdomens tidigare stadier.

Redaktionen

11 februari, 2013
En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer
Dela inlägget

En kemikalie i fibrer kan stoppa tumörer från att tillverka de nya blodkärl de behöver för att få energi. Utan energi kan inte cancertumörerna växa.
Den nya upptäckten kan innebära att man kan kontrollera sjukdomens tidigare stadier.

En kost rik på fibrer kan förebygga utvecklingen av prostatacancer genom att stoppa tumörernas tillväxt.
Forskare vid vid the University of Colorado Cancer Centre i USA har upptäckt att man, genom att äta mycket fullkornsprodukter och växtbaserad mat, kan få möjlighet att kontrollera utvecklingen av sjukdomen i dess tidigare stadier.

Ville förstå skillnaden mellan Asien och västvärlden
Forskarna ville utröna varför män från kulterer i västvärlden oftare får mer en mer avancerad form av prostatacancer, medan män från Asien klarar sig betydligt lindrigare undan.
Detta trots att förekomsten av sjukdomen är likvärdig i båda kulturer.

Undersökte möss
Studien jämförde möss som matats med inositol hexaphosphate (IP6), en betydande del av innehållet i fiberrika dieter, med en grupp av möss som inte matats med detta.
Med hjälp av MRI-scanning, det vill säga magnetkameraröntgen, kunde man sedan studera utvecklingen av prostatacancer i de båda grupperna.
– Resultaten från studien var ganska djupgående, säger Komal Raina, forskningsinstruktör vid Skaggs School of Pharmaceutical Sciences, till Daily Mail.
Forskarna såg dramatiska minskningar av tumörernas storlek, primärt på grund av de effekter som IP6 visade sig ha på blodkärlens tillväxt.

Skillnad på grund av kost, inte genetik
Kort sagt, kemikalien höll prostatatumörerna borta från de nya blodkärl de behövde för att förse sig energi. Utan den här energin kunde cancern inte fortsätta växa.
– Forskare har länge letat efter genetiska variationer mellan asiater och personer från västvärlden, som skulle kunna förklara de stora skillnaderna när det gäller utvecklingen av prostatacancer. Nu verkar det som skillnaden inte alls är genetisk utan ett resultat av den kost vi äter, berättar Komal Raina.
Personer från den asiatiska kulturen får helt enkelt i sig mer IP6 medan personer från väst inte får det.
Resultaten har publicerats i the journal Cancer Prevention Research.

Fiber kan även förebygga
Fiber spelar troligen också en avgörande roll när det gäller förebyggandet av cancer, säger forskare från University of California San Fransico.
Män som konsumerade minst 28 portioner grönsaker i veckan hade en minskad risk för prostatacancer jämfört med de män som åt färre än 14 portioner i veckan.
Det finns vissa bevis på att särskilt grönsaker som broccoli, blomkål, kål, grönkål, brysselkål och kinesisk vitkål, kan förknippas med minskad risk för prostatacancer.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons