anders

En hund ljuger ju inte

Fakta

Många antiinflammatoriska läkemedel verkar genom att hämma cyklooxygenas. De senaste 20 åren har man även lagt ner mycket forskning på att ta fram mediciner som hämmar 5-lipoxigenas eftersom många inflammatoriska sjukdomar orsakas av ämnen som bildas genom denna reaktionsväg i kroppen.
Lyprinol har i ett flertal studier visat effektivt hämma 5-lipoxigenas och på så sätt ha en anti-inflammatorisk verkan. Fördelen med Lyprinol, jämfört med läkemedel, är att det är säkert att använda och inte ger några biverkningar. Kliniska studier visar att 70 procent av försökspersonerna med artros och reumatoid artrit får smärtlindring och ökad rörlighet efter två månaders intag av Lyprinol. Studier visar också att Lyprinol har en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan och kan därför användas vid astma och allergi.

Anders Jonssons artros i fotleden gav en molande värk och flera gånger om dagen kunde leden plötsligt låsa sig så att han fick svårt för att gå. När hans fru berättade om en bekants hund som tillfrisknat från artros med hjälp av musselextrakt tänkte han att det var värt att pröva. En hund fejkar ju inte!

Anders Jonsson råkade ut för ett benbrott 2005 när han röjde i skogen efter stormen Gudrun. En stor stock föll över hans vänstra ben. Efter en operation där man satte in både skruvar och spik fick han hoppa på kryckor ett helt år. Anders som är distriktssköterska visste hur han skulle rehabilitera sig, dessutom är han envis. Redan efter fyra månader var han tillbaka på distriktssköterskemottagningen.

Cirkulationsrubbningar gav artros
En av riskfaktorerna med benbrott är att det uppstår cirkulationsrubbningar som gör att syre- och näringstillförseln till lederna försämras och kan leda till artros. Utan att Anders märkte det började en degenereringsprocess av brosket i hans vänstra fotled. Ibland kunde han känna att det smärtade till, men det var inget han tänkte så mycket på. Det var först ett halvår sedan när han var och tvättade bilen och trampade snett med foten som det började göra rejält ont.
– Jag trodde det var en kraftig stukning och åkte till vårdcentralen. De skickade mig på röntgen och där fick jag reda på att jag hade artros.

 

Anders menar att stukningen förvärrade artrosen. Efter den här händelsen började fotleden låsa sig flera gånger om dagen. Smärtan som tidigare hade varit sporadisk förvärrades och blev molande. Han började äta värktabletter för att kunna gå på foten.
– Artros är ingenting man vilar bort. Man måste träna lagom och hålla sig rörlig. För det krävs hjälpmedel, bland annat smärtlindring.

Hunden hoppade lätt i och ur bilen
En dag när Anders fru kom hem från sitt arbete berättade hon om en kollega vars hund hade blivit bra från svår artros med Lyprinol, ett kosttillskott från Nya Zeeland. Hunden hade varit så dålig att han inte kunnat ta sig in i bilen. Efter att ha ätit Lyprinol ett tag var han hur smidig som helst och hoppade lätt i och ur bilen.
– Jag tror inte på reklam och är väldigt skeptisk. Men en hund ljuger ju inte, han hade bevisligen blivit bra.

Några dagar senare hade hans fru varit och köpt ett paket Lyprinol som hon kastade på köksbordet och sa, prova det här!
– Hon behövde inte övertala mig. Jag började äta det direkt!

Anders menar att det är viktigt att följa rekommendationen på förpackningen och börja med en hög dos. Det gör att de aktiva ämnena blir tillräckligt höga i blodplasman för att ge effekt.
– Jag åt fyra tabletter per dag i sex veckor. Redan efter fyra veckor kände jag att fotleden blivit bättre.

Därefter gick han ner på en underhållsdos om två tabletter dagligen.
– Underhållsdosen är individuell. För mig räcker det med två tabletter, men för någon annan kan det behövas tre eller fyra.

Vetenskaplig forskning
Som distriktssköterska var Anders intresserad av om det fanns några vetenskapliga belägg för att Lyprinol fungerade. Det gjorde det, ett flertal studier visar att det naturliga extraktet från grönläppad mussla som Lyprinol innehåller motverkar skadliga inflammationer i kroppens alla leder och även i luftvägar och andningsorgan. Vid artros uppstår en inflammation som blir kronisk och orsakar smärta och stelhet

Det grönläppade musselextraktet innehåller naturligt en mängd olika fettsyror, bland annat omega-3. Odlingen av musslorna är strängt övervakad och provtagning görs varje vecka för att se till att den är fri från miljögifter. Det här gör att oljan inte behöver gå igenom den rening som andra fiskoljor måste göra och där ofta viktiga ämnen går förlorade. Man kan istället ta tillvara på hela den grönläppade musslans fettsyra-innehåll genom en speciell patenterad metod.

Lyprinol ökar framförallt smidigheten i kroppens alla leder och har även en positiv inverkan på luftvägar och andningsorgan.

Inga problem idag
Anders menar att det är stor skillnad i kvalité mellan olika preparat. Han har provat flera andra utan resultat. Det enda som verkligen fungerar är Lyprinol.
– När man drabbas av artros smörjs inte leden på samma sätt längre. Den blir mer orörlig och låser sig lättare. Lyprinol smörjer upp leden och motverkar den inflammation som uppstår.

Anders har nästan inga problem med fot-leden idag. Ibland kan han känna en trötthetskänsla, men värken är borta.
– Jag lever ett normalt liv och är mycket ute och vandrar i skog och mark.

När Anders beger sig ut i skogen eller åker skidor tar han alltid på ett stödförband för att motverka överrörligheten i foten.
– Jag använder Lyprinol som en grundbehandling. Om jag överanstränger mig någon gång räcker det med ett par panodil.

Anders berättar att vid det senaste tillfället en förpackning med Lyprinol tog slut gjorde han ett uppehåll på fyra veckor. Den molande värken kom då sakta tillbaka.
– Det tog bara en vecka för foten att bli bättre när jag började äta Lyprinol i hög dos igen, sedan återgick jag till underhållsdosen. Det fanns ett direkt samband mellan Lyprinol och smärtlindringen.
– Det bästa med Lyprinol är att jag kan leva ett aktivt liv.

Av Sara Hedman


Skriv ut artikel


Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b

emma_v_larsson_580x416

Experten tipsar: Därför är vandring bra för din hälsa

Äventyr

Hösten är en vacker vandringssäsong – i skogen såväl som i fjällen. Inte bara är vandring ett sätt att få stora naturupplevelser – det är nyttigt för både kropp och själ. Vi har pratat med vandringsexperten och äventyrsjournalisten Emma V Larsson som här ger sina tre bästa skäl till varför vandring är bra för dig.

kvinna ligger i sängen och kvider av värk

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av många olika anledningar och ibland behöver man hjälp att lindra den. Många drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men visste du att det finns helt naturliga ämnen som kan ge smärtlindring?