Annons
Annons

En läsk om dagen ökar risken för diabetes

Det räcker med att du får i dig 150 extra sockerbaserade kalorier per dag för att din risk att utveckla diabetes ska öka med en procent. Och dricker du artificiellt sötade drycker, som lightläsk, ökar risken ännu mer. Det visar ny amerikansk forskning.

Redaktionen

4 mars, 2013
En läsk om dagen ökar risken för diabetes
Dela inlägget

Det räcker med att du får i dig 150 extra sockerbaserade kalorier per dag för att din risk att utveckla diabetes ska öka med en procent. Och dricker du artificiellt sötade drycker, som lightläsk, ökar risken ännu mer.
Det visar ny amerikansk forskning.

Det är forskare från tre amerikanska universitet som under det senaste årtiondet har undersökt samlad data från 175 länder gällande sockertillgängligheten och förekomsten av diabetes.

150 extra kalorier från socker räcker
Forskarna upptäckte att kalorier som kommer från socker, till exempel de kalorier som finns i läskedrycker, är mer benägna att orsaka diabetes typ 2 jämfört med samma kalorimängd från vilken annan källa som helst. Forskningen visar att det räcker med 150 extra sockerbaserade kalorier per person och dag för att öka risken för diabetes med hela en procent jämfört med andra kalorikällor, vilka bara ökade risken med 0,1 procent.

Alla kalorier är inte likvärdiga – sockerkalorier värst
Det här är första gången som forskare har ifrågasatt teorin om att fetma orsakas av att äta för mycket av vilket livsmedel som helst, och att fetman i sin tur är det som orsakar diabetes.
Studien, som också ger det första storskaliga och populationsbaserade beviset för att inte alla kalorier är likvärdiga ur diabetes-risk-synpunkt, kommer inom kort att publiseras i den vetenskapliga tidningen the journal PLoS ONE.

”Socker spelar en framträdande roll”
Efter att ha tagit fetma i beräkning och likaså en lång lista av andra faktorer i beräkning fann forskarna att den allt större mängden socker i vår mat kunde sammankopplas med högre risk för diabetes, oberoende av faktorer som fetma.
– Det var ganska överraskande. Vi förminskade inte etydelsen av fetma, men dessa data tyder på att det på populationsnivå även finns ytterligare faktorer som bidrar till ökad diabetesrisk, förutom fetma och det totala kaloriintaget – och att socker verkar spela en framträdande roll, säger Doktor Sanjay Basu, en biträdande professor i medicin vid Stanford Prevention Research Centre och studiens huvudförfattare, till Daily Mail.

Hög diabetestakt
Socker visade sig inte bara vara direkt korrelerat till risk för diabetes utan man såg även att ju längre en befolkning utsattes för överskott av socker, desto högre var diabetestakten. Dessutom visade det sig att antalet insjuknade i diabetes sjönk i takt med att sockertillgängligheten sjönk, oberoende av förändringar gällande konsumtion av andra kalorier, fysisk aktivitet eller fetma.

Stöd till tidigare forskning
Resultaten bevisar inte att socker orsakar diabetes, poängterar dock Doktor Basu. Däremot ger de ett nytt och verkligt stöd för tidigare studier som visar att socker påverkar levern och bukspottskörteln på ett sätt som andra livsmedel, eller fetma, inte gör.

Lightläsk ökar risken ännu mer
Studien kommer bara några veckor efter att forskare upptäckt att lightläsk kan öka risken för diabetes med 60 procent.
I en studie med drygt 66 000 kvinnor fann forskarna att de som drack artificiellt sötade drycker löpte större risk att utveckla sjukdomen än de som drack läsk med vanligt socker.

Resultaten publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons