Majskolv växer på fält

EU har godkänt en genmodifierad hybridmajs

Fakta

Fakta GMO
GMO står för genetiskt modifierad organism och innebär organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.
Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel majs, potatis och raps) men kan också avse djur och bakterier.
Vad gäller växter kan man till exempel göra dem resistenta mot bekämpningsmedel och skadeinsekter.
Ordet genmanipulation förekom i svensk massmedia för första gången 1977.
Källa: Wikipedia

Vem bestämmer om man får använda GMO i Sverige?
Det krävs tillstånd eller anmälan för all slags verksamhet med GMO, något som bland annat regleras i miljöbalken. I Sverige är ansvaret för GMO uppdelat på flera myndigheter beroende på vilken organism det gäller och hur den ska användas. Jordbruksverket är ansvarig myndighet för de flesta landlevande växter, djur och foder medan användning av GMO i livsmedel är en fråga för Livsmedelsverket.
Naturvårdsverket och Gentekniknämnden är myndigheter som bland annat har i uppdrag att ge råd om och samordna vad som händer inom området genteknik, men de har ingen beslutanderätt.

Snabb global ökning
Den globala ökningen av GMO-odlingen har gått mycket snabbt. Mellan 2002 och 2006 var ökningen 71 procent och inte mycket talar för att utvecklingen kommer att stanna av.
Odlingen av GMO-sorter ökar snabbast i utvecklingsländerna, särskilt i Brasilien (soja) och Kina (bomull.)
2007 kom halva världens bomullsproduktion från GMO-sorter.
Det är sannolikt att de flesta grödor som odlas i Sverige snart kommer att finnas som GMO och odlas globalt. Det gäller till exempel vete, korn, majs, havre, majs, ärter, potatis, lin, raps och betor.
I vad mån sorterna kommer att passa våra odlingsvillkor – eller svenska konsumenter – går inte att sia om.

Eko = GMO-fritt
Inom den ekologiska odlingen är det dock inte tillåtet att använda GMO.

GMO på världsmarknaden
År 2006 skedde 90-95 % av odlingen i USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina och Indien. I Argentina stod genmodifierade grödor för cirka 50 % av den odlingsbara marken, i USA 30 %, Brasilien 19 % och Kanada 12 %.
Källa: Jordbruksverket

EU har godkänt användningen av hybrid GMO-majs som är extra tålig mot såväl vissa insektsarter som vissa ogräsmedel.
Den nya majssorten är en korsning av fyra majssorter och godkännandet gäller bland annat livsmedel och foder.

EU-kommissionen har nu godkänt användningen av en genetiskt modifierad majs som är en korsning av fyra majssorter Bt11, MIR162, MIR604 och GA21 samt majs som kombinerar bara två eller tre av de nämnda sorterna, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

 

Mer motståndskraftig majssort
Alla dessa genetiskt modifierade sorter är tidigare godkända var för sig. De får användas till livsmedel och till foder. Godkännandet gäller också import och bearbetning, men inte odling.
Denna hybridmajs är genmodifierad så att den tål vissa ogräsmedel och har inbyggt motståndskraft mot vissa insektsarter.
Besluten sker i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning 1829/2003.

Bedöms av EU:s experter som säker
EU har, enligt uppgifter på Livsmedelsverkets sida, världens hårdaste lagstiftning kring genetiskt modifierade organismer, GMO. Det ska garantera att endast säkra genetiskt modifierade livsmedel släpps ut på marknaden. Innan ett livsmedel godkänns gör Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, en riskbedömning av det.
För att till exempel genetiskt modifierad majs ska godkännas måste experterna bedöma att den är lika säker att äta som annan majs.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Genmodifierad mat, GMO
Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer – GMO.
Under lång, lång tid har människan försökt förbättra sina kulturväxter genom att förändra växternas arvsmassa – generna. Detta har skett med hjälp av olika korsnings- och förädlingsmetoder.
Utvecklingen inom gentekniken har skapat nya möjligheter att tillföra grödor och livsmedel egenskaper som inte går med traditionellt förädlingsarbete.

► Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Genetiskt modifierade livsmedel
De största genetiskt modifierade grödorna i världen är soja, majs, raps och bomull.
Om ett genetiskt modifierat livsmedel blir godkänt i ett EU-land får det enligt reglerna säljas i hela EU.

Måste all GMO märkas?
Livsmedel som av tekniska skäl tillförts små mängder GMO oavsiktligt behöver inte märkas. Vanlig majs som mals i en kvarn där det också har malts genetiskt modifierad majs kan till exempel oavsiktligt tillföras små mängder GMO från den genetiskt modifierade majsen. Högst 0,9 procent av råvaran får vara GMO, utan att produkten behöver märkas. En förutsättning är att den GMO som oavsiktligt hamnat i produkten är riskbedömd och godkänd.
Kött, mjölk och ägg från djur som har utfodrats med genetiskt modifierat foder är inte genetiskt modifierade produkter och behöver därför inte märkas. För närvarande finns det inte något GMO-foder i Sverige.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Märkning utanför EU
En Icke-godkänd GMO får aldrig förekomma i ett livsmedel. I USA behöver, av den anledningen, inte genetiskt modifierade livsmedel märkas. Däremot riskbedöms och godkänns livsmedlen innan de släpps ut på marknaden. De amerikanska myndigheterna menar att om ett livsmedel bedöms vara ofarlig för människors hälsa, så behöver den inte märkas.

Hur vet man vilka GMO-produkter som får säljas? 
På EU:s webbplats finns en lista över godkända genetiskt modifierade råvaror som får användas till livsmedel och foder.
EU:s register över godkända GMO-produkter (engelska)

Vill du läsa mer?

Läs då till exempel Jordbruksverkets frågor och svar om GMO eller GMO i Sverige på Naturvårdsverkets hemsida.
Någon som engagerat sig i GMO-frågan är Kureras bloggare Mia Hagenmalm.
Du hittar några av hennes inlägg här:

• Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel
GMO! Eh? Vad är det egentligen?
GMO! Ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder
• Vem vet om inte du? Vill du att Sverige ska vara GMO-fritt?
• När svenskt lantbruk börjar använda GMO-soja är det vi ekokonsumenter som får betala!
• Sverige röstar ja till GMO i EU!
• Forskare vid MIT varnar: GMO orsakar autistiska barn!
• GMO smittar för all framtid!
• Skriv på för ett GMO-fritt Sverige…
• GMO kan orsaka att vi äter mänskliga gener!
• GMO godkänns trots negativa konsekvenser!
• Vill du att dina barn ska äta genmanipulerad(GMO) föda?
• Utan vår vetskap svarar man ja till GMO! Se röstningslistan!
• Arla vill använda GMO-teknik i ost
• Dansk grisuppfödare fick missbildade grisar av GMO-soja
• Vad var det nu jag sa om GMO?

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Fakta GMO
GMO står för genetiskt modifierad organism och innebär organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.
Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel majs, potatis och raps) men kan också avse djur och bakterier.
Vad gäller växter kan man till exempel göra dem resistenta mot bekämpningsmedel och skadeinsekter.
Ordet genmanipulation förekom i svensk massmedia för första gången 1977.
Källa: Wikipedia

Vem bestämmer om man får använda GMO i Sverige?
Det krävs tillstånd eller anmälan för all slags verksamhet med GMO, något som bland annat regleras i miljöbalken. I Sverige är ansvaret för GMO uppdelat på flera myndigheter beroende på vilken organism det gäller och hur den ska användas. Jordbruksverket är ansvarig myndighet för de flesta landlevande växter, djur och foder medan användning av GMO i livsmedel är en fråga för Livsmedelsverket.
Naturvårdsverket och Gentekniknämnden är myndigheter som bland annat har i uppdrag att ge råd om och samordna vad som händer inom området genteknik, men de har ingen beslutanderätt.

Snabb global ökning
Den globala ökningen av GMO-odlingen har gått mycket snabbt. Mellan 2002 och 2006 var ökningen 71 procent och inte mycket talar för att utvecklingen kommer att stanna av.
Odlingen av GMO-sorter ökar snabbast i utvecklingsländerna, särskilt i Brasilien (soja) och Kina (bomull.)
2007 kom halva världens bomullsproduktion från GMO-sorter.
Det är sannolikt att de flesta grödor som odlas i Sverige snart kommer att finnas som GMO och odlas globalt. Det gäller till exempel vete, korn, majs, havre, majs, ärter, potatis, lin, raps och betor.
I vad mån sorterna kommer att passa våra odlingsvillkor – eller svenska konsumenter – går inte att sia om.

Eko = GMO-fritt
Inom den ekologiska odlingen är det dock inte tillåtet att använda GMO.

GMO på världsmarknaden
År 2006 skedde 90-95 % av odlingen i USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina och Indien. I Argentina stod genmodifierade grödor för cirka 50 % av den odlingsbara marken, i USA 30 %, Brasilien 19 % och Kanada 12 %.
Källa: Jordbruksverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.