POrträtt Veronica Jäderlund

Veronica Jäderlund arbetar som PT och kostrådgivare.

Experten: ”De hetaste trenderna inom träning och hälsa”

PT, kostrådgivare och hälsocoach som har stenkoll på trender inom hälsa och träning – det är Veronica Jäderlund som driver bloggen Skön Puls. Vi tog oss ett snack med Veronica om de hetaste träningstrenderna just nu, om att allt fler tränar för glädjens skull och om varför intresset för hälsa ökar.

1. Vad ser du för trender inom träning?
Jag ser att träningen blir allt mer folklig och därför väldigt varierad. De sex hetaste träningstrenderna jag ser är:

HIIT – High Intensity Intervall Training. Trenden har pågått ett tag men håller i sig. Att försöka optimera tiden vi lägger på vår träning är definitivt kopplat till vår stressade livsstil och upptagna vardag.

 

Yoga – På gym, i yogastudion, online. Intresset och utbudet av yoga ökar och även småstäder söker nu upp sin lokala yogalärare. I vintras trendade #snowga på Instagram och vi börjar leta oss ut även med yogan. Det blir även vanligare att vi väljer yoga på resan och det har dykt upp minst tre svenska yoga onlinetjänster bara det senaste året, bland annat Yogobe och Yoga för alla.

Löpning i grupp – Nyutbildade löpcoacher tar över stadsgatorna i veckorna och löpgrupper poppar upp i varje kvarter. Nike har sin löpgrupp, The B.A.B.Y. Network har sina runnersteam i flera städer i Sverige där initiativtagare erbjuder gratis träning. Nu har det även startats Runacademy – löpcoachning på nätet för att hjälpa oss springa rätt.

För glädjens skull – utan krav. Detta är en trend jag gillar. Allt fler företag väljer att lyfta det roliga med träning. Exempelvis Suunto Pulsklockor som vill utbilda sina användare i hur de kan använda sin pulsklocka för att lägga upp ett kul pass och sedan optimera sin återhämtning. Det finns även grupper på Facebook där du kan hitta träningsparter eller grupper. Även årets tema på årets Allt för Hälsa-mässan är balans det är solklart att vi tränar för att vi vet att det är bra men vill ha kul på vägen!

Äventyr – utforska dina mentala och fysiska gränser. Dra nytta av vår nära natur och klättra, vandra, paddla, campa, åk skidor. Fokusen är inte direkt på träningen men vi rör oss ändå och stärker våra kroppar.

Resa – Om du älskar att cykla, vill få bättre löpteknik eller ha en stor variation. Trenden med träningsresor växer och börjar även smalna av för att ge dig vad du vill ha.

2. Vad ser du för trender inom hälsa?
Hälsa som helhet skulle jag säga riktar in sig allt mer på hållbarhet och individanpassat. En annan trend jag ser är allt fler investerar i livs- och hälsocoacher för att se till helheten av sin hälsa och få hjälp med hur de ska få ihop de olika delarna av livet.

3. Intresset för hälsa verkar öka, är det så och vad tror du att det beror på?
Så är det definitivt, och jag tror att det är flera faktorer som bidrar till det.
Dels tror jag att det ökade intresset skickar starka signaler till företagen som hakar på trenden och därför riktar in sina strategier på det. Jag tror också att det är en naturlig motreaktion till den attityd vi sett fram till nu. Då har det varit fokus på billig mat, att svälta sig själv och fokusera på att köpa saker. Därför kommer nu ett intresse för mat, stärka sig själv och aktivera sig själv och uppleva livet.

4. Vad är god hälsa för dig?
God hälsa för mig är när jag är i fas med mig själv. Det låter helflummigt men då spelar det ingen roll om jag inte hinner träna på en vecka, har mycket att göra på jobbet eller är på resande fot och inte kan hålla mina rutiner. När jag har en bra kommunikation med min magkänsla och känner kärlek till vad jag gör i stunden, oavsett vad det är, mår jag som bäst.

5. Vilka trender tror du att vi kommer se framöver inom mattrender?
Det är mycket matprat om ekologiskt, biodynamiskt och organiskt. Vi vill lära känna vår producent och tänker mycket på djurens rättigheter och även arbetarnas rättigheter. Vi efterfrågar bättre näring och vill aktivt stödja våra grannbönder. Vi lyfter även fram vikten av att göra bra val istället för att välja bort. Vi fokuserar mer på vad vi vill äta istället för på vad vi ”inte ska äta”. På det viset kommer det som du inte vill äta naturligt att falla bort. Uttrycket är ”det du har hemma är det du äter” och det stämmer. Ha hemma vad du vill äta, så underlättar det att göra ett bättre val.

Nu blir det mer fokus på smak. Exempelvis tesmak i förrätter, efterrätter och drinkar. Även orientaliskt kommer mer, det vill säga mer smak i våra vanliga rätter. Vi vill lägga mer krut på själva upplevelsen av maten.

”Hello Green” av Josefine Jäger och Lisen och Runes ”Det vilda köket” är två böcker som släppts inom loppet av en månad av varandra och båda har sålt slut nästan direkt. Vi börjar gå ifrån att äta kött varje dag och vi inser att det finns fullgoda vegetariska alternativ. Både som smakbärare men även som alternativt protein.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?