Experten: ”Hälsa börjar i magen!”

Fakta

Namn: David Jonsson
Gör: Näringsfysiolog och hälsoutvecklare. Jobbar på Pauluns Näringscenter med utbildning av kostrådgivare. Föreläser och coachar.
Bor: Stockholm
Tränar: Triathlon. Har tävlingssimmat i många år.
Aktuell med: Boken Magsmart och bloggar på magsmart.se

Bli vän med din mage om du vill få bukt med IBS, inflammationer, övervikt och andra sjukdomstillstånd.
Näringsfysiologen David Jonsson är trött på att vi stirrar oss blinda på enskilda näringsämnen och räknar kalorier.
Hans budskap är att du först och främst ska ta hand om tarmen och bli magsmart.

Var fjärde svensk har någon form av återkommande problem med magen och tarmen.
Från att ha varit det organ som det har talats minst om har tarmen kommit på tapeten. Den senaste forskningen visar att om mage och tarm inte mår bra påverkar det precis hela kroppen. Det är den bakomliggande orsaken till att David Jonsson skrev boken Magsmart. Han är näringsfysiolog och vill att vi ska lära oss om sambandet mellan magen, hjärnan och alla de viktiga bakterierna som finns i kroppen.
– Jag försöker inte på något vis skapa en ny kostreligion eller diet. Men jag vill försöka ändra på sättet som vi pratar om kost och näringslära. Jag vill gå bort från fokus på exakt hur mycket kolhydrater och fett du äter och istället gå på djupet och se maten som en helhet. Om du på allvar vill ta kontroll över din hälsa så är det i magen du måste börja, förklarar David.

► Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

 

Tarmbakterierna har ett samband med vikt, hjärthälsa, depression och autism
David var förr ganska ointresserad av tarmarna. Som näringsfysiolog tyckte han att det intressanta uppstod när maten brutits ner till näring och tagits upp i blodet. Men forskningen visar tydligt idag att tarmbiotans sammansättning kan sättas i samband med alltifrån övervikt, diabetes, fettlever och hjärtsjukdom till depressioner, schizofreni och autism.

► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

David Jonsson, hälsoutvecklare och aktuell med boken "Magsmart"

David Jonsson, hälsoutvecklare och aktuell med boken ”Magsmart”

Gynna tarmens ekosystem 
David förklarar att den i särklass vanligaste typen av magproblem är det som med ett samlingsnamn kallas IBS. Det är ett syndrom, det vill säga en samlingsdiagnos för ett antal olika besvär.
– IBS är alltså inte bara en sjukdom och det finns inte bara en lösning. Flera saker kan samverka och det kan kopplas till tarmbiotan, bakterier som bildar gas och det kan även vara psykologiskt betingat. Det handlar oftast inte om att bara undvika ett specifikt livsmedel.
Genom att se till att gynna tarmens ”ekosystem” kan man komma till rätta med mycket.

Bakterierna – våra allierade
Tarmbiota är samlingsnamnet på de bakterier och mikroorganismer som lever i tarmen. Det utgör ett ekosystem som påverkar hur vi mår, hur mätta vi är, om vi är stressade, deprimerade eller lugna. I mag- och tarmkanalen finns 100 biljoner bakterier – och de flesta är faktiskt våra allierade. Om man skulle ta bort en tredjedel av alla bakterier i vår tarm, skulle det få förödande konsekvenser för ekosystemet.
– För en god hälsa är vi beroende av att ekosystemet i tarmen fungerar som det ska, sammanfattar David.

► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Utarmad tarmbiota vanligt vid sjukdom
Tarmbiotan kan påverkas negativt av såväl kost, som andra livsstilsval. Vid olika sjukdomstillstånd är det vanligt att tarmbiotan är utarmad.
– Om en frisk person har 1000 olika arter bakterier, kanske en sjuk person bara har 500. Vill man ha god hälsa är det därför rimligt att man försöker vara magsmart och gynna ekosystemet av goda bakterier i tarmarna.

”Fel tarmbiota kan ge negativa psykologiska effekter”
Ska man komma till rätta med magbesvär gäller det att se hela individen och inte tro att en enda förändring kommer att lösa problematiken.
– För att komma till rätta med IBS eller andra magproblem behöver en del lägga om kosten eller sin livsstil. Andra behöver faktiskt KBT eftersom fel tarmbiota kan ge negativa psykologiska effekter och vice versa. Det är svårt att veta vad som kommer först. Antingen är jag stressad och skapar en dålig miljö i tarmen, eller så blir jag stressad av en sämre miljö i min tarmflora.

► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Stress påverkar tarmen
Något som verkligen bråkar med tarmbiotan är just stresshormoner. Ett viktigt steg att ta för tarmens skull är alltså att stressa mindre och att ta hand om sig. Ett annat viktigt steg är kosten.
– Maten är ett extremt viktigt verktyg. Det handlar egentligen om att mata de bakterier som du vill ska växa och att svälta de bakterier du inte vill ska dominera i tarmfloran. Socker och annan processad mat är inte de hälsofrämjande bakteriernas favoritföda. Det gynnar istället bakterier som utsöndrar ämnen som ökar risken för hjärtsjukdom, diabetes, fettlever och andra inflammatoriska tillstånd. Samtidigt verkar de kunna förstöra våra mättnadssignaler och göra oss hungriga på mer skräp.

Frossa i fibrer
Och vad är rätt sorts mat? Jo, de goda bakterierna suktar efter livsmedel rika på de sorters fibrer som de kan bryta ner: grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, bönor, linser, havregryn, råris och andra oprocessade vegetabilier. Även rätt sorts fett och protein verkar spela roll och det ska komma från hela vegetabilier, fisk och fågel och inte alltför stora mängder rött kött.
– Jag skulle råda en person med magproblem att främst lägga om kosten samt att analysera hur man äter den. Är man stressad äter man lätt för snabbt och på språng. Du ska sitta ned, låta matsmältningen ta den tid den behöver. Om du får kontroll över måltidsituationen, det vill säga vad, hur och när, då kan du få god hjälp av det.

► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Många hjälpta av glutenfri kost
En del med IBS anser sig må bättre utan gluten. Majoriteten av Davids IBS-drabbade klienter har blivit hjälpta av en glutenfri kost.
– Det behöver inte vara så att de faktiskt är glutenintoleranta. Studier har visat att glutenkänsliga personer kanske i själva verket är FODMAP-känsliga. När man ger stora grupper av personer som upplever sig som glutenkänsliga FODMAP-fri mat blir de flesta betydligt bättre och blir inte heller sämre om man ger dem rent gluten. Man kanske blir bättre av att undvika gluten, men det är sällan bara den pusselbiten som behövs.

Viktigt med små steg
Alla små steg är bra och att bara byta ut ett livsmedel kan göra skillnad.
– Till exempel om du byter ut sylten mot frysta bär. Allt eller inget fungerar oftast inte, utan det är de små stegen som är viktiga. Man måste jobba med hur livet faktiskt ser ut och inte skapa en fantasibild.

 Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Överviktig? Det kan vara dina tarmfloras fel
En annan vanlig effekt av obalans i tarmfloran är övervikt. Många nöjer sig med förklaringen att man äter mer kalorier än vad man gör av med, men den orsaken köper inte David.
– Vikten blir ett problem på grund av flera faktorer, som brist på fysisk aktivitet, fel kostmönster och ätbeteende samt obalanserad livsstruktur. Kaloririk mat är lättillgänglig och lätt att överäta, dessutom kan den göra att kroppen får svårt att känna en naturlig mättnad. Balansen är skadad.

Vikthormonet ghrelin produceras i magen
Ny forskning visar att en viktig pusselbit till övervikten kan finnas i våra magar. Hos friska, normalviktiga personer styrs kaloriintaget av ett samspel mellan hungersignaler och mättnadssignaler. Detta fungerar för de flesta bra. Personer som inte tänker nämnvärt på vad de stoppar i sig är ofta viktstabila år efter år. I magsäcken produceras ett hormon som heter ghrelin. Ghrelin fungerar som en signal att det är dags att börja äta och ger också sug efter energirika livsmedel.
– Och det är bara ett av flera hormon som inverkar på hunger och mättnad. Finns det en obalans i tarmen så kan de här ämnena sända helt fel signaler om vår aptit. Viss forskning visar att överviktiga personer delvis blir det på grund av deras tarmbiota. Donerar man bakterieuppsättningen från överviktiga till normalviktiga så lägger de sistnämnda snabbt på sig kilon.

► Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

”Satsa på hel mat”
Istället för att fokusera på optimal fettförbränning, eller exakt mängd kolhydrater, fett eller protein, är det alltså viktigare att äta på ett sätt som förbättrar din hälsa och gör det lättare att äta smart och hålla vikten. Det gör man genom att låta de goda tarmbakterierna ta över. Samtidigt vill du svälta ut de bakterier som orsakade problemen med mättnadssignalerna. Stress, för lite sömn och dålig kost – allt riskerar skada tarmfloran och därmed ge dig probem med IBS, inflammation eller övervikt.
– Egentligen blir det hela en ond cirkel och det finns ingen enkel lösning. Om du stressar så skadas ditt sömnmönster, du tenderar att äta mer socker och orkar inte röra på dig lika mycket. Allt går hand i hand. Det handlar mer om beteenden än om en viss diet som ska hållas. Det du kan göra, både vid övervikt, svullen mage eller gaser, är att undvika stress och se över din livsstil. Det behöver det inte vara svårt, ät hel mat.

► Läs också: Antibiotika slår ut tarmfloran och påverkar BMI – för resten av ditt liv

Skippa processade livsmedel
Med hel mat menar David kost som inte är processad, man ska äta så naturligt som möjligt.
– Det är enkelt och utan förbud. Du måste inte äta rätt till 100 procent, utan ta steg i rätt riktning, ju fler steg desto bättre blir det. Fråga dig själv vad du kan äta som underlättar för dig att göra bra val. Vad mättar? En bra hållpunkt är att tänka att vi vill öka mångfalden av goda bakterier i tarmen.

Av Emma V Larsson

Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook:

Fakta

Namn: David Jonsson
Gör: Näringsfysiolog och hälsoutvecklare. Jobbar på Pauluns Näringscenter med utbildning av kostrådgivare. Föreläser och coachar.
Bor: Stockholm
Tränar: Triathlon. Har tävlingssimmat i många år.
Aktuell med: Boken Magsmart och bloggar på magsmart.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.