Annons
Annons

Expertens 5 kostråd för friska kärl – och bra kolesterolvärde

Vad säger experterna om kolesterol och vad innebär begreppet egentligen? Kurera bad den diplomerade näringsterapeuten Anna Hjelm berätta hur vi ska tänka när det kommer till vår kärlhälsa.

Redaktionen

4 maj, 2016
Expertens 5 kostråd för friska kärl – och bra kolesterolvärde
Dela inlägget

Vad säger experterna om kolesterol och vad innebär begreppet egentligen?
Kurera bad den diplomerade näringsterapeuten Anna Hjelm berätta hur vi ska tänka när det kommer till vår kärlhälsa.

Inte sällan talas det om begreppet ”det dåliga” kolesterolet – men vad betyder det egentligen? Anna Hjelm förklarar.
– När vi pratar om det dåliga eller det farliga kolesterolet handlar det om en process där kolesterolet förändras och det relaterar jag mest till vår inflammatoriska kost.
Sedan finns det något man bör känna till, poängterar hon.
– Det är plackbildningen i kärlen som är det farliga, inte kolesterolet i sig.

Läs också: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Plackbildning i kärlen på grund av stress och dålig kost
Anna Hjelm berättar att själva plackbildningen drivs av inflammationer vilket vi får via felaktig kost, främmande proteiner i blodet och av stress.
– Människor som går över på mer stabila fetter och väljer bort det moderna vetet som i sig är inflammationsdrivande brukar få fina kolesterolvärden tvärt emot vad sjukvården har trott de senaste decennierna.

Läs också: Maten som sänker ditt kolesterol

Vilka livsstilsförändringar ska vi göra?
– En naturlig kost på råvaror är att rekommendera. Ät äkta råvaror och låt den huvudsakliga kosten bestå av grönsaker och bra fetter som sesam-, oliv- och kokos-olja och smör. Förutom kosten är det väsentligt att motionera i ett lagom tempo och bygga muskler.

Läs också: Alternativ till vete? Här är guiden till olika sorters mjöl

Expertens fem kostråd för friska kärl

Omega 3
– Ät fet fisk som lax, röding, sill och makrill. De är laddade med kärlvänliga omega 3-fettsyror som även sänker blodtrycket och risken för blodproppar. Ät gärna två portioner i veckan.

Nötter
– Nötter innehåller en kombination av fibrer och bra fetter och sänker skadligt LDL-kolesterol i vårt blod. Forskare vid Loma Universitetet i USA tittade på 25 studier med nötter och såg att kolesterolvärdena sjöng med ungefär 7,6 procent hos dem som åt en liten påse nötter varje dag.

Havregryn
– Att äta sin havregrynsgröt till frukost är bra för dina kärl eftersom havregryn och även havrekli innehåller lösliga fibrer som minskar det farliga kolesterolet. Samma nyttiga fibrer finns också i bönor, päron och äpple.

Ingefära
– Känd för att öka på blodflödet i hela kroppen, något som kan hjälp till att sänka kolesterolet.

Avokado
– Är en bra källa för omättat fet som hjälper till att höja nivån av HDL, som är det ”bra” kolesterolet och samtidigt sänker LDL, som är det ”dåliga” kolesterolet. Anledningen till att avokados är så bra på att sänka kolesterolet är att det gröna köttet innehåller beta-sitosterol, ett ämne som bidrar till ett hälsosamt kolesterolvärde.

Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter

Av Jenny Thorell

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons