Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga. Min erfarenhet, som själv haft många diskussioner med både MVC och BVC är att de är oerhört kunniga på sitt område, men tyvärr inte inom området kost och näring. Jag har väldigt många skräckexempel både från mina kunder och från min egen kontakt genom åren. Nu vill jag givetvis inte förringa deras kunskaper, då de är oerhört duktiga inom det de skall vara duktiga inom, men att de kanske borde ta in extern hjälp för att lära mer om kost och näring innan de ger råd till mammor och pappor som har sin tillit till dem. Detta gäller ju även inom läkarvården, då det ges råd till sjuka människor, och merparten av de kostråd som ges är helt uppåt väggarna. Så tills att de har skaffat den kunskap som behövs för att vara en expert inom kost och näring, så rekommenderar jag att du lyssnar på någon annan.
Det är en fin tanke att hon skall få äkta vara från början och det är många som resonerar så idag. Jag skulle själv inte köpa något färdigt utom möjligen en helt ekologisk variant som kan ges vid extrem tidsbrist. Annars är det bättre att göra maten själv. Det är komplext med järn, då brist på järn för små barn är väldigt svår att täcka upp för. 8 mg är väldigt mycket och kräver en del planering när man gör egen mat. Men det finns väldigt många bra recept på egen välling och gröt på nätet, som till exempel är baserad på bovete eller quinoa. Och så snart du börjar med smakportioner med kött som råvara så är det lättare. Efter ett år så kan du även använda nitritrika livsmedel, som många av dem är väldigt rika på järn. Jag tycker att det är synd att det rekommenderas att man ska köpa allt färdigt istället för att lära föräldrar att göra bra barnmat själva. Det är både märkligt och inte särskilt bra ur hälsosynpunkt. För det första så är det dyrare med färdigköpt mat och dessutom och det är inte särskilt mycket näring kvar i livsmedel som är industriella och tillagade flera gånger. För att inte nämna att du då inte heller kan kontrollera innehåll av tillsatser och att livsmedlets råvaror är helt ekologiska. Gröt och välling, och även smakprover är superenkelt att göra själv, bara du finner de källor som ger bra mängd järn. Ett växande barn behöver så ren och naturlig mat som möjligt. Det är ju bara att se på hur trötta och sjuka alla vuxna människor blir som äter hel- och halvfabrikat med tillsatser, gifter och socker. Samma gäller givetvis ett litet barn, som dessutom inte har samma avgiftningsförmåga och som behöver mycket näring för att växa och vara frisk. När du för saker själv så kan du köpa ekologiska råvaror och tillaga dem väldigt skonsamt så att det verkligen finns näring kvar i maten.
Det låter som en kreativ idé med din välling från Alpha Plus. Tänk bara på att det är viktigt att den inte innehåller soja då det är en stark allergen. Om det fungerar och Alpha Plus ger ett okej till att använda det till barn, så är det kanske ett bra komplement. Detta behöver du stämma av med Alpha Plus eftersom jag inte kan rekommendera ett tillskott, och inte till ett så litet barn utan mer information.
För att gå in på järn, så finns det till exempel järn i både havre, bovete och i frön. Om du är osäker på att det är tillräckligt med järn så servera det tillsammans med ett litet glas ekologisk och helt ren apelsinjuice för bättre upptag. När barnet blir över ett år, så kan du göra gröna drinkar till barnet, med alger, spenat och sötning från apelsin eller äpple, men du bör vänta med nitritrika livsmedel tills efter ett års ålder. Det är också bra att undvika nötter och sesamfrön under ett år, men det finns mycket järnrika livsmedel kvar att använda. Om du vill ha en lite krämigare smoothie så prova att mixa med avokado. Det är många som tror att barn inte gillar det, men de flesta av barnen omkring mig älskar gröna smoothies. Läs gärna i livsmedelstabellerna och räkna ihop mängden på så vis. Sen kan du absolut testa järnsaften på hälsokosten om den finns som artikel som rekommenderas för barn. Alla reagerar olika på både järnsaft och blutsaft, så det är väl värt att testa. Stäm av detta med hälsokostbutiken. Om barnet blir trögt i magen, så kan du ge lägre dos eller varannan eller var tredje dag, för att i alla fall hjälpa till lite med intaget. Det går också att hjälpa till med lite katrinplommonpuré som motverkar förstoppning. Det är egentligen till dess att barnet är ett år som du kan göra så, för efter ett års ålder finns många livsmedel som är järnrika som du kan använda som till exempel spenat och selleri samt att du kan ge ekologiskt kött i barnmaten.
Varma hälsningar
Zarah Öberg