Annons
Annons

Hur farligt är det att äta opastöriserad ost?

5 september, 2013
Hej! Jag undrar hur farligt är det att äta opastöriserad ost och vakuumförpackade delikatesser som exempelvis prosciutto. Jag är i tolfte veckan och levde i stort sett på detta (nog cravings förstår jag nu) de första sex, sju veckorna. Vänligen/ Orolig
Annons

Jane Fogelström svarar

Hej!

Jag förstår om du blir stressad och orolig nu när du förstått att det inte rekommenderas till gravida att äta mögelostar och vacuumförpackade varor.
Vad jag vet så är det ingen större fara om du inte blev sjuk av att äta dessa saker. Inkubationstiden, det vill säga tiden från att man blir smittad tills man blir sjuk, är för bakterien Listeria och parasiten Toxoplasma, från några dagar upp till tre veckor. Man får symtom som liknar influensa.
Skulle man bli smittad innan gravvecka sex-sju så är den största risken att man får ett missfall (risken för missfall går ned till en procent efter v 13).
Det finns inga garantier, men nu har du kommit till v 12 och du är fortfarande gravid!
Ta en dag i taget och försök släppa denna oro.
Ha det gott/ Jane
Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons