Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga. Kalcium finns inte bara i mejeriprodukter utan även i nötter, frön och i gröna grönsaker. Min rekommendation är att du, snarare än att öka ditt intag av mjölk och yoghurt, istället ökar ditt intag av frön såsom sesamfrön, solrosfrön och att du äter mer gröna grönsaker som grönkål, spenat, svartkål, med mera. Det finns otroligt mycket kalcium i just dessa produkter, och dessa källor innehåller dessutom stora mängder av annan näring som är viktig för dig. Tänk också på att du behöver magnesium för att ta upp kalcium och att du behöver D-vitamin för att kalcium skall tas upp i tarmen (för lågt D-vitamin minskar upptag i tarmen då det inte finns någon transportör i blodet). Om du äter av gröna grönsaker och frön, så finns alla mineraler som kroppen behöver, i den dosering som krävs för balans och bra upptag.
Om du trots detta känner dig orolig, så kan det vara klokt att komplettera ditt intag med kosttillskott under en tid, då gärna tillsammans med D-vitamin (som transportör av kalcium ut i blodet och ut i benstommen) och magnesium (för upptaget) och K2 (för inlagring av kalcium i ben/skelett). Alla dessa mineraler arbetar tillsammans för upptag och omsättning av kalcium, och finns som sagt i alla gröna grönsaker.
Varma hälsningar Zarah Öberg