Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Det du beskriver är väldigt vanligt, det vill säga att långa eller frekventa behandlingar med protonpumpshämmare som omeprazol skapar oreda i matsmältningssystemet. Protonpumpshämmare har som uppgift att hämma magsyraproduktionen vilket bidrar till att matsmältningen blir sämre. Detta beror på flera saker.
1. Lägre magsyraproduktion gör att maten inte smälts lika bra, att man således inte tar upp energi- och näringsämnen på ett optimalt sätt och att osmält mat skapar problem nere i tarmen.
2. Lägre frisättning av magsyra gör att de enzymer som skall bryta ner protein, pepsin, inte heller frisätts i rätt mängd, då magsyra och pepsin frisätts tillsammans (även tillsammans med det ämne som tar upp B12).
Detta gör tyvärr att långvarig behandling med omeprazol inte är ett särskilt bra alternativ. Det är bättre att ta reda på vad som är orsaken till de symtom du haft. Som svar på din fråga så tänker jag att det bästa är att du tar hand om dig och ser över din kosthållning och livsstil, samt vad du dricker och om du stressar mycket. Att ta saltsyra som tillskott kan givetvis ge dig en ökad tillförsel av saltsyra under en viss tid, men du behöver se över så att du har rätt näringsämnen som behövs för att kroppen själv ska bilda saltsyra, och du behöver även balansera upp din enzymfrisättning (inte bara det pepsin som finns i betan HCL).
Eftersom du haft problem i snart 10 års tid, så är det inte så sannolikt att det endast är brist på saltsyra som är orsaken och därmed lösning på problemet. Du behöver ta reda på varför dina besvär uppstod från början och börja förändra din livsstil utifrån det. Om du ändå vill testa med saltsyra så är det viktigt att du börjar med väldigt låg dos, då många reagerar starkt på just HCL som tillskott. Du behöver även komplettera med ett enzymkomplex. Tänk gärna på hur du äter och vad du äter, samt att du behöver äta i lugn och ro.
Varma hälsningar
Zarah Öberg