Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Magsäckens saltsyra skall hjälpa till att eliminera de bakterier som finns i maten, och om du har för lite magsyra, så har du också stor chans att bakterierna finns kvar. Detta kan visserligen bidra till att du får problem med magen, men min erfarenhet är att det oftast är störst problem i tarmen hos de som har dålig frisättning av magsyra. Det är också som så, att det enzym som bryter ner protein frisätts tillsammans med magsyran, vilket gör att du får försämrad spjälkning av protein, vilket i sin tur ger problematik i tarmen med till exempel produktion av endotoxiner (bakterier som bildar gifter). Samma sak är det med det ämne som tar upp B12 längre ner i tarmen, Intrinsic factor, som vid låg frisättning av magsyra även det frisätts i för låg mängd. Att se till att ha rätt produktion av magsyra, och framförallt de näringsämnen som hjälper till med produktionen, är således nödvändigt, inte bara för att eliminera bakterier utan även för att ha god matsmältning och tarmflora.
Kokosolja är bakteriedödande så visst kan det hjälpa mot att minska risk från bakterier i maten. Sen har kokosolja så oerhört mycket andra fördelar så jag rekommenderar det till både matlagning och utvärtes och invärtes. Om det sedan kan hjälpa dig vid till exempel vinterkräksjukans framfart, det är nog omöjligt att svara på, eftersom ditt motstånd mot mikrober beror så mycket på hur du mår för övrigt. Och som jag nämnde ovan så kan för lite saltsyra absolut inverka i dessa sammanhang, så oavsett om kokosoljan kan hjälpa, så är det viktigt att ha både saltsyra och resten av tarmsystemet i god balans.
Varma hälsningar
Zarah Öberg