Zarah Öberg svarar
Hej Malin och tack för ditt mail.
Oftast har man lågt zink när kopparvärdena ligger högt, eftersom koppar trycker ner zink. Höga kopparnivåer är vanliga hos de som har egen brunn eller hos de som stressar mycket (eftersom du då bränner zink) eller om du äter mycket kopparrik mat såsom tex avokado. Ofta har många vegetarianer lättare att få höga nivåer av koppar, kanske för att maten de äter innehåller väldigt mycket av just det mineralet. Du verkar medveten och du verkar äta väldigt bra. Läs gärna på vilka livsmedel som innehåller koppar och vilka som innehåller järn och zink (om du inte redan har gjort det vill säga).
Koppar i liten mängd behövs, speciellt för hjärtats funktioner, men det är givetvis bra att få ner de nivåer som är för höga. Varför dina värden har ökat kan jag inte svara på utan att göra en kostregistering och genomgång av hur du äter och lever. Det kan vara så att det är något som du äter som är väldigt rikt på just koppar, eller att du äter för lite av de andra mineralerna, vilket skapar obalans. För att få i dig mer zink så kan du välja mat som är rik på zink som tex kikärtor eller bönor, och du kan också ta tillskott under en tid. Koppar brukar ta ganska lång tid att få ner och vanligtvis så skall levern klara av att oxidera koppar, MEN ibland klarar man inte att oxidera så mycket som behövs av olika anledningar. Komplettera gärna med ett raw food-tillskott med zink så att det består av riktigt bra råvaror och på så vis ger ett bra upptag. Både järn och zink kan givetvis ökas genom att du äter kött igen, men om du inte vill det, så kan du testa att dricka gröna smoothies och mer zinkrika tillskott. Komplettera gärna med tex blutsaft för att öka dina järndepåer.
Varma hälsningar
Zarah Öberg