Annons
Annons
Läs fler frågor till Eva Rusz
Stäng

Ställ din fråga till Eva Rusz

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ska jag stanna eller gå?

7 oktober, 2015
Jag befinner mig i ett 25 år långt förhållande med nu två vuxna barn. Jag går direkt på sak. Jag har vid tre tillfällen tagit upp att det inte är bra i vårat förhållande. Vi har då sagt att vi ska ändra på det som inte känns bra, båda två. Tyvärr är vi tillbaka på samma ruta igen. Problemen i vårt förhållande är att min sambo är mycket kontrollerande över pengar, var jag befinner mig, vad jag handlat och varför (jag slösar inte med pengar). Om jag vill åka någonstans frågar jag om det är okej, om jag vill köpa något frågar jag om det är okej, annars får jag ont i magen. Han har aldrig lagt en hand på mig men ifrågasätter allt på ett intensivt sätt. Vi berör inte varandra och har aldrig kysst varandra under 25 år, han vill inte. Vårt sexliv är inte på topp och har inte varit från start. Jag skulle ändra på att var mer sugen på sex.... låter knäppt men så var det och är det. Har nu sagt att jag inte vill vara sambo längre och han har tagit det mycket hårt och vill nu att vi ska förändra det som inte är bra. Jag är mycket tveksam till att återigen försöka. Ska även berätta att jag har fått upp ögonen för en annan man som jag känt i cirka 16 år. Vi har träffats och jag mår bra i hans sällskap. Vad ska jag göra? Lämna eller gå? Hjälp mig i mina tankar.
Annons

Eva Rusz svarar

Den relation du beskriver låter för mig som en ganska känslomässigt kall relation, att du har kunnat stå ut under så många är starkt gjort. Även om alla människor inte älskar att munkyssas så ingår fysisk beröring, känslomässig omvårdnad, ett aktivt sexliv och ett genuint intresse för varandra i det som vi sedan cirka 200 000 år sedan definierar som en kärleksfull parrelation. Det låter som om din man har ett känslomässigt undvikande knepigt sätt att fungera på eftersom han från början av er relation ogillar att komma dig nära. Ofta är vi mer generöst inställda till den andras tillkortakommanden under förälskelsefasen, men med tiden så utvecklas vi, får mer erfarenheter och kan tydligare sätta fingret på vad respektive part behöver.

Min terapeutiska erfarenhet med att hjälpa par som sedan länge fungerar känslomässigt olika, är att man kan förändra vissa beteendemönster men inte så att personerna blir som nya människor. Beteendemönstren utgår ifrån hur vi lärt oss agera på tankar och känslor kring närhet och de sitter ganska ”fast” inne i hjärnan. Men man vet också idag att om vi övar oss extra mycket på att förändra ett beteende eller en tanke så kommer det ske vissa förändringar även på hjärnnivå, men då måste man vara mycket motiverad och inse vitsen och vikten av att lägga manken till.

Min åsikt är att ett par som levt länge tillsammans är skyldiga varandra att se vad man göra innan man avslutar relationen. Kanske ni tillsammans skulle gå till en familjeterapeut och där få hjälp att uttrycka vad som behöver förändras. 25 år är en ganska lång tid där din mans och dina mönster är ganska låsta. Å andra sidan har du här till mig uttryckt vad du önskar få. Jag tror att sannolikheten är ganska liten att din mans beteenden skulle förändras så pass mycket så du blir nöjd efter så många år tillsammans.

Hälsningar
Eva Rusz

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons