Zarah Öberg svarar
Hej Christian och tack för ditt mail.
Det blir egentligen inte ökat näringsvärde på chiafrön när du mixar dem, MEN du kommer lättare åt näringen i fröna när de slås sönder i en mixer. I frön, som sesamfrön eller chiafrön, så finns stora delar av näringen inuti fröet, och då främst de hälsosamma fetterna som även binder de fettlösliga vitaminerna. När du äter dessa frön utan att de mixas eller krossas på andra sätt, så passerar de osmälta genom matsmältningssystemet vilket innebär att kroppen inte kommer åt näringsämnena.
Tänka på är att man skall äta mixade frön direkt, eftersom fetterna lätt härsknar. Vad gäller gojibär så är jag lite tveksam, de innehåller mycket gifter om de inte är ekologiska. Om du hittar ekologiska alternativ så borde det vara bra eftersom de är rika på antioxidanter. Det märke du nämner känner jag tyvärr inte till, så du får gärna kolla med dem om det är ekologiska gojibär. Ett tips är också att blötlägga lite längre. Jag brukar blötlägga över natten. Men om det påverkar näringen eller inte vet jag inte. Min erfarenhet är att de då är lättare att mixa. Att det skulle bli för mycket näring har jag svårt att tro men om du tar 10 msk gojibär så är det kanske bättre att ta mindre av dem och kombinera med andra bär, för att på så sätt få en mer varierad näringstillförsel 🙂 🙂
Varma hälsningar
Zarah Öberg