Zarah Öberg svarar
Jag själv handlar så mycket ekologiskt som jag kan, oavsett om grödan är svårodlad eller inte. Detta främst för att främja de bönder som odlar ekologiskt, för att främja handeln av ekologiska varor överlag och för att jag inte vill ha onödiga gifter alls, även om de är mindre i vissa grödor. Sen är det klokt att tänka ur säsongsperspektiv om man vill äta giftfritt, då det krävs mer gifter för att odla något när det inte är dess naturliga säsong.
En annan viktig sak att ha i tankarna är att även om en gröda kan vara odlad med mindre gifter, så kan den konventionella odlingen innebära att de odlas i gödseltråg eller på mineralfattiga marker (kanske med rötslam och tungmetaller) istället för att de odlas på ett bra sätt, där man tar hand om marken, har träda eller skiftesodling och återmineraliserar på bra vis. Det handlar alltså inte bara om huruvida en viss gröda är odlad med gifter eller inte, utan det är mycket en fråga om hur man tar tillvara hela jordbruket, dess marker och hela vår värld och dess naturliga kretslopp. Min åsikt är att man ska skall stödja de som verkar för ekologiskt jordbruk, så mycket det bara går. Men denna moraliska fråga är nog upp till var och en att fundera över.