Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vad är skillnaden på ekologisk avokado och icke ekologisk?

2 september, 2013
Hej! Undrar hur jag ska tänka när jag köper avokado. Vilken är skillnad på ekologisk avokado och icke ekologisk? Hur påverkas jag, miljön, bönderna m.m? Och är fettet i ekologisk avokado av bättre kvalitet? Med vänlig hälsning, Josephine
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej Josephine och tack för ditt mail.
Det finns många grödor som är viktiga att köpa ekologiska, och en hel del grödor där det inte är så stor skillnad. Vad detta beror på är främst hur svårt det är att odla något. Att exempelvis odla tomater året om, kan innebära att man behöver extra mycket bekämpningsmedel under viss säsong (oktober-april) medan en annan säsong gör det mycket lättare och på så vis är det inte heller lika skadligt att äta. Vad gäller avokado så är det en gröda som är relativt enkel att odla utan bekämpningsmedel, så det är också därför den kategoriseras som en av de råvaror som inte är lika viktig. Det som dock känns viktigt att nämna i detta sammanhanget är att denna kompromiss främst gäller om man inte vill handla all sin mat och alla sina produkter ekologiskt.

Jag själv handlar så mycket ekologiskt som jag kan, oavsett om grödan är svårodlad eller inte. Detta främst för att främja de bönder som odlar ekologiskt, för att främja handeln av ekologiska varor överlag och för att jag inte vill ha onödiga gifter alls, även om de är mindre i vissa grödor. Sen är det klokt att tänka ur säsongsperspektiv om man vill äta giftfritt, då det krävs mer gifter för att odla något när det inte är dess naturliga säsong.

En annan viktig sak att ha i tankarna är att även om en gröda kan vara odlad med mindre gifter, så kan den konventionella odlingen innebära att de odlas i gödseltråg eller på mineralfattiga marker (kanske med rötslam och tungmetaller) istället för att de odlas på ett bra sätt, där man tar hand om marken, har träda eller skiftesodling och återmineraliserar på bra vis. Det handlar alltså inte bara om huruvida en viss gröda är odlad med gifter eller inte, utan det är mycket en fråga om hur man tar tillvara hela jordbruket, dess marker och hela vår värld och dess naturliga kretslopp. Min åsikt är att man ska skall stödja de som verkar för ekologiskt jordbruk, så mycket det bara går. Men denna moraliska fråga är nog upp till var och en att fundera över.

Varma hälsningar
Zarah Öberg
Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons