Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Vid tarmsjukdom bör man undvika svårsmält mat såsom allt för mycket fibrer. Däremot så kan du till exempel äta grönsaker om du antingen tillagar dem lite extra, eller om du kompletterar med matsmältningsenzymer. Byt gärna frukt som är rik på fruktsocker mot grönsaker och bär som är mindre rika på socker, men har gott om näringsämnen som kroppen behöver. Både bröd och frukt hör till sockerrika produkter, och bör minimeras vid tarmsjukdom som Crohns, men om du istället fokuserar på bär till din frukost, så borde det fungera. Blanda gärna lite olika bär, så att det inte blir för mycket av de som är sura eller för söta. Till söta bär hör till exempel blåbär, medan lingon kan vara lite sura för tarmen. Att blanda upp dem med hallon och jordgubbar som är väldigt fruktosfattiga är ett bra alternativ. Tänk på att alltid använda ekologiska råvaror och således även ekologiska bär. Vid sjukdom har man inte råd att äta dålig mat och har inte heller samma kapacitet att ta hand om gifter. Du kan äta bären med lite avokado, lite nötter eller frön (ekologiska) och smaksätta med kokosflarn eller kokosolja om du vill ha lite bra fett.
Varma hälsningar Zarah Öberg