Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Detta är oerhört svårt att besvara, då man behöver veta vad du äter, hur du sover, om du stressar, tränar/rör på dig eller inte, om du äter läkemedel eller ej. Men generellt så rekommenderar jag alltid högre mängd protein samt ett bra mineral- och vitaminkomplex i botten när man kommer över 60-strecket.
Det är viktigt att ha god tillförsel av omega-3 för att leder, senor med mera, skall smörjas på bra vis, samt för blodförtunnande effekt.
Att komplettera med mineraler är också viktigt, då det ingår i benstomme, är viktigt för alla konverteringar av fetter, hormoner, samt för att avgiftningen skall fungera optimalt. Det är också viktigt att äta bra mat, att ha god matsmältning så man verkligen bryter ner och tar upp den näring som man intar, samt att man kompletterar sin kost med D-vitamin, beroende på hur mycket eller lite man är inomhus.
När man blir äldre så är det också viktigt med intag av Q10, då Q10-produktionen minskar med åldern. Q10 tillverkas i levern i samma enzymatiska reaktion som kolesterol, vilket gör det extra viktigt om man äter kolesterolsänkande läkemedel. Utan Q10 i rätt mängd, så blir celldelningen sämre, samt att vi upplever en stigande demens, glömska, då det är viktigt för minnet och för hjärnans funktioner. Om du önskar en sammansatt plan utifrån just din situation, så behöver detta ske genom en konsultation där man går över ditt intag.
Tänk också på att tarmen blir lite sämre med åren, och att upptaget på så vis försämras. Att komplettera med en bra probiotika (bra bakterier för tarmen) är ett fint sätt för att förbättra upptag och immunförsvar. Man kan också tänka att försämrat upptag innebär att det man äter behöver vara extra näringsrikt och gärna att man dricker kompakt näring genom till exempel en bärsmoothie eller färskpressad grönsaksjuice per dag. Var lite restriktiv med saker som belastar dina njurar och din lever, då dessa renande organ behöver mer hjälp när man blir äldre. Njurarna hjälper du främst genom att minska ner på sockerrik kost, och levern skonas bäst genom minskat intag av alkohol, fruktsocker, läkemedel och liknande.
Varma hälsningar Zarah Öberg