Annons
Annons

Vilka lättprodukter ska jag välja?

7 november, 2012
Ibland rekommenderas lätt- och lightprodukter, andra gånger verkar de vara rent livsfarliga. Lättmjölk, lätt creme fraiche och magra charkuterier med mera. Vad ska jag välja i djungeln av alla produkter som finns?
Annons

Jamina och Anders Gatti svarar

Naturell lättyoghurt, mjölk, fil, kvarg och hård ost innehåller sällan några konstiga tillsatser. Däremot har de en högre proteinhalt vilket är en fördel för den som vill hålla formen. Fett är som bekant inte farligt men väljer du magra mejeriprodukter har du utrymmet att lägga till extra olivolja, nötter och avokado som innehåller fett som har betydligt större hälsoeffekter än mejerifetter.

Undvik
Det finns förstås undantag. Matlagningsgrädde och lätt-keso är två av dem. De innehåller tillsatser man gärna är utan. Varför man överhuvudtaget måste ha en magrare variant på keso kan man undra då den redan från början måste anses som mager och proteinrik. Matlagningsgrädden fixar du snabbt själv genom att helt enkelt använda en mindre mängd vanlig grädde och spä den med vatten eller mjölk.

Förtjockningsmedel
Tittar man däremot på lättprodukter med diverse tillsatta smaker så brukar innehållsförteckningen bli lång. Då dyker förtjockningsmedel, smältsalter, emulgeringsmedel och en lång rad av konserveringsmedel och aromer upp.
Ett snabbt och enkelt sätt att veta om lättprodukten är okej är att kontrollera om innehållsförteckningen är längre på lättvarianten än på fullfettsprodukten. Om så är fallet – välj den fetare och ta i så fall mindre mängd av den.

Charkuterier
När det handlar om charkuterier skulle jag absolut rekommendera lätt-varianterna. Mer kött och mindre av det animaliska fettet som kan kopplas till de flesta av våra välfärdssjukdomar. De är inte skadliga i måttliga mängder men det är lätt att få i sig för mycket av dem. Lagom är bäst.

/Carolin

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons