Zarah Öberg svarar
Hej Jennie och tack för ditt mail,
Det stämmer att det finns livsmedel som räknas som hypoallergena, det vill säga ett livsmedel som är mindre, eller inte på något sätt, allergiframkallande. En av de mest kända av hypoallergena grödor är ris, som sällan skapar allergiska reaktioner. Det är med anledning av det som man använder riskurer på personer som lider av svåra inflammationer och/eller intoleranser och allergier. Framför allt handlar det om att det är proteiner i livsmedel som stör slemhinnorna och på så sätt skapar allergiska/överkänsliga reaktioner. En gröda som ris, som är fri från proteiner och/eller har lågt proteininnehåll påverkar således mycket mindre jämfört med till exempel soja eller mjölk som är kända allergener på grund av sojaprotein och vassle/kasein.
Det är otroligt olika från person till person, men det som främst brukar fungera är gröna grönsaker, ris och kålväxter. Däremot så kan rotfrukter, nötbesläktade livsmedel (quinoa till exempel) skapa intolerans.
Varma hälsningar Zarah Öberg