Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vilka livsmedel ger upphov till adhd/födoämnesöverkänslighet/allergi?

8 januari, 2013
Hej! Jag har nu läst ett flertal artiklar om adhd/födoämnesöverkänslighet/allergi och det skrivs ofta om tio livsmedel som är kända för att inte ge upphov till allergi och överkänslighetsreaktioner. Jag har förgäves försökt hitta vilka dessa livsmedel är. Det är lätt att hitta info om vilka livsmedel som kan ge upphov till besvär men jag är mer intresserad av vad man faktiskt kan äta. Vet du möjligen vilka de omnämnda livsmedlen är? Tack! Jennie
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej Jennie och tack för ditt mail,

Det stämmer att det finns livsmedel som räknas som hypoallergena, det vill säga ett livsmedel som är mindre, eller inte på något sätt, allergiframkallande. En av de mest kända av hypoallergena grödor är ris, som sällan skapar allergiska reaktioner. Det är med anledning av det som man använder riskurer på personer som lider av svåra inflammationer och/eller intoleranser och allergier. Framför allt handlar det om att det är proteiner i livsmedel som stör slemhinnorna och på så sätt skapar allergiska/överkänsliga reaktioner. En gröda som ris, som är fri från proteiner och/eller har lågt proteininnehåll påverkar således mycket mindre jämfört med till exempel soja eller mjölk som är kända allergener på grund av sojaprotein och vassle/kasein.

Det är otroligt olika från person till person, men det som främst brukar fungera är gröna grönsaker, ris och kålväxter. Däremot så kan rotfrukter, nötbesläktade livsmedel (quinoa till exempel) skapa intolerans.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons