Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vilken olja ska jag steka med?

6 september, 2013
Hej! Jag har gått vilse i stekningsdjungeln. Vi steker i rapsolja och i flytande Becel och när jag försöker hitta information om huruvida detta är bra eller inte så skiljer sig åsikterna åt. Överallt står det dock om kokosfett, att det ska vara kallpressat och om man inte vill att det ska smaka kokos så ska det vara deodoriserat. Men var hittar man ett som är både kallpressat och deodoriserat och hur mycket kokosfett ska man sen steka i? Hälsningar Anna
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej Anna och tack för ditt mail.
Problematiken med smörgåsmargarin är att de inte tål de temperaturer som vi använder i den svenska matlagningen. Oljor kommer från växtriket och är relativt temperaturkänsliga, lite beroende på vilken olja du använder. Rapsolja tål endast låga temperaturer, medan  olivolja tål högre temperaturer då oliver innehåller E-vitamin, som har en skyddande effekt (tokoferoler, E-vitamin används ofta som konservering i naturliga tillskott och livsmedel).

De oljor som tål låga temperaturer kan med fördel användas om man wokar maten eller tillagar den väldigt snabbt och/eller på låga temperaturer, men de bör inte användas i hög temperatur i ugn eller vid stekning. Med anledning till olivoljans höga halt av E-vitamin, så är det en vegetabilisk olja som är lämpad för mattillagning, men fortfarande så tål den inte temperaturer över 188-189 grader.

Kokosoljan är ett mättat fett som har många fördelar både hälsomässigt, viktmässigt och temperaturmässigt. Oljan innehåller fettsyror som kaprylsyra och laurinsyra som har goda effekter på vår hälsa. Kaprylsyra är en mellanlång fettkedja som fungerar som energi till hjärnan, vilket kan vara till god hjälp både vid Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom eller vid viktminskning och sockeravvänjning. Laurinsyra finns i bröstmjölk och främjar och stödjer ett välutvecklat och väl fungerande immunförsvar.

Kokosolja tål temperaturer över 200 grader och fördelen med just den oljan är att den inte härdar, vilket andra oljor gör redan i lägre temperaturer. I och med detta, så är kokosoljan väldigt bra just vid stekning, alternativt att du använder riktigt smör.

I vanliga fall är det otroligt viktigt att använda en olja som är kallpressad eftersom den annars är påverkad av temperaturer redan när du köper produkten. Av samma anledning är det viktigt att oljan är förpackad i en flaska med plastfilm som skyddar mot sol. När det gäller kokosoljan så är den ju rent generellt inte känslig mot temperaturer på samma vis, men alla seriösa producenter använder kallpressade oljor, så det är en fin indikation på att produkten är riktigt bra. Att man deodoriserar oljan är främst för att ta bort smaker, eftersom det är en del som inte uppskattar kokossmaken. Jag tycker i så fall att det är bättre att steka i kokosoljan och sedan använda de andra oljorna som smaksättare EFTER tillagningen är klar.

Tänk på att de silvriga paketen i butiken inte är bra kokosolja utan endast en slaggprodukt. Köp hellre en riktigt bra produkt, som är ekologisk och naturlig. Testa Kung markatta, Urtekram eller Holistics kokosolja. Alla dessa är bra och baserade på riktigt fin kokosolja.

Varma hälsningar

Zarah Öberg 
Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons