Jamina och Anders Gatti svarar
Hej!
Härligt att du tagit beslutet att ta dig ur sockerträsket 😉 Mitt första råd till dig är att du försöker ta dig ur begäret efter den söta smaken. Ta några veckor då du försöker att undvika allt som smakar sött, onyttigt eller nyttig spelar ingen roll. Det handlar om att bryta begäret efter det söta, tro det eller ej men det man aldrig äter blir man heller inte sugen på. Bryt sen söta vanan alltså.
Vill du söta på ett naturligt och nyttigt sätt finns det många bra alternativ. Honung är ett fantastiskt sötningsmedel som innehåller massor av näring och nyttigheter men också en hel del energi. Är ditt mål att gå ner i vikt bör du alltså använda honung med måtta.
Agavesirap utvinns ur roten från växten Agave och har lågt GI, innehåller 287 kcal per 100 gram (vanlig sirap 310 kcal) men är cirka 25 procent sötare än socker. Det innehåller alltså en hel del energi och ska alltså användas med måtta.
Stevia kommer ursprungligen från Paraguay och är 300 gånger sötare än socker. Det innehåller inga kalorier och kan därför vara ett bra alternativ om man vill gå ner i vikt. Stevia har en liten bismak av anis, kan vara bra att veta.
Sukrin smakar och ser ut som vanligt socker men är baserat på sockeralkoholet erythritol som finn naturligt i olika frukter och svamp. Innehåller inga kalorier alls.
Vilket som är det bästa sötningsmedlet är svårt att svara på då det beror syftet. Som jag skrev inledningsvis så är det allra bästa sättet att bryta sötbegäret. Söta sparsamt oavsett vilket alternativ du väljer.
Lycka till!