Annons
Annons

5 tillfällen du har nytta av gurkmeja

Med näringsämnen i vanliga livsmedel kan man både förhindra och uppkomsten och dämpa redan befintliga inflammationer i kroppen. Gurkmeja är ett sådant livsmedel. Här är fem gånger då du kan ha nytta av den gula kryddan.

Redaktionen

17 september, 2016
5 tillfällen du har nytta av gurkmeja
Dela inlägget

Med näringsämnen i vanliga livsmedel kan man både förhindra och uppkomsten och dämpa redan befintliga inflammationer i kroppen.
Gurkmeja är ett sådant livsmedel.
Här är fem gånger då du kan ha nytta av den gula kryddan.

Träningsvärk
I en studie gjord på Nya Zeeland deltog 17 män som tränade. Studien visade att männen fick mindre träningsvärk, bättre återhämtning och ökad prestation när de åt 2,5 gram kurkumin två gånger per dag. Läs mer här.

Läs också: 5 naturliga smärtlindrare

Alzheimers
Vid Alzheimers sjukdom bildas plack vid nervtrådarna vilket gör att kontakten mellan nervcellerna blockeras och så småningom förtvinar. Gurkmeja stärker makrofagernas effekt i hjärnan vars uppgift är att rensa bort plack. Läs mer om ny forskning som talar om gurkmeja som ett möjligt steg för bot mot Alzheimers.

Mage och tarm
Inflammatoriska sjukdomarna som Ulcerös colit och Crohns kan bli bättre med hjälp av gurkmeja.Gurkmeja stärker och underlättar matsmältningen och fettnedbrytning genom gallutsöndring.

Högt kolesterol
Gurkmeja sänker det inflammationsrelaterade ”onda” kolesterolet LDL och ökar det goda HDL-kolesterolet. Det stärker även hjärta och kärl genom dess blodförtunnande effekt.

Läs också: Sanna Ehdin: Därför ska du äta gurkmeja

Insulinkänslighet
En svensk studie med 14 friska försökspersoner, visar att tillskott på gurkmeja kan förbättra insulinkänsligheten. Gurkmeja kan även motarbeta utveckling av metaboliskt syndrom och diabetes.

Nyfiken på att lära dig mer om gurkmeja?
Läs mer om kryddan, dess historia och användningsområden här i Kureras Näringsguiden.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Visste du att gurkmeja även är perfekt som naturligt färgämne vid bakning och matlagning?
Se bara till att inte ta för mycket, eftersom smaken är ganska pikant.

Annons
Annons