Annons
Annons

Fett bra med fett!

Omega-3-fettsyror är något många får i sig för lite av. Läs mer om fettets betydelse för olika åldersgrupper.

Redaktionen

14 september, 2012
Fett bra med fett!
Dela inlägget

Fett har gått ifrån att vara livsfarligt till livsnödvändigt. Särskilt omtalat idag är omega-3-fettsyror som många äter för lite av. Det är ett viktigt näringsämne från fosterstadiet enda fram till ålderdomen.

Historiskt har vår syn på fett förändrats. Sedan 1800-talet och fram till för bara ett par år sedan har fett haft en dålig klang i mångas öron. Fett har varit farligt, associationerna har varit att man insjuknar i hjärt- kärlsjukdomar samt att man blir tjock av fett. Idag är associationerna några helt andra. Fett är nyttigt. Det är nu bra för hjärta och kärl men även för hjärna, ögon, leder och det hjälper oss dessutom att hålla formen.
Vad är det då som har förändrats? Det är inte vi människor. Vår DNAs spontana mutationshastighet har beräknats vara 0,5 procent per miljon år, med andra ord så har inte våra gener förändrats avsevärt sedan vår genetiska profil etablerades för cirka 40 000 år sedan. De ärftliga faktorerna är därför i stort sätt de samma, vad som däremot har förändrats är den näring vi stoppar i oss samt den miljö vi lever i.
Vår kropp behöver rätt smörjmedel
Vi härstammar från en bakgrund där kosten bestod av magert kött, mycket fisk, skaldjur, grönsaker, frukter, bär och nötter. En kost betydligt mer rik på probiotika, antioxidanter och omega-3 än den kost vi äter idag. Ser man till västvärlden idag, så utöver den minskade konsumtionen av probiotika, antioxidanter och omega-3 konsumerar vi allt mer mättat fett, transfett och omega-6. Fett som i stora mängder varken gynnar vår hälsa eller figur och som dessutom har lett till fettets dåliga rykte. Detta håller på att förändras. Idag bygger hela dietprogram på högt intag av fett och protein samtidigt som man nu istället stryper intaget av kolhydrater. Det är bra, vi behöver fett. Våra kroppar är till stor del uppbyggt av fett, 35- 40 procent av kroppens torrvikt utgörs av fett medan hjärnans torrvikt utgörs av hela 60 procent fett. Det behöver underhållas, med intag av rätt sorts fett i rätt mängder. Behovet av fett ser dock lite olika ut beroende på var i livet vi befinner oss.

Graviditet
Vår hjärna börjar utvecklas under den femte till och med den tionde graviditetsveckan. Forskning visar att inlagring av fleromättade fettsyror är stor före den 25:e graviditetsveckan. Från och med den 28:e veckan växter barnets hjärna enormt och omfånget ökar kraftigt. Under den tillväxten sker en stor inlagring av omega-3 fettsyran DHA samt omega-6 fettsyran AA. Dessa fettsyror är de vanligast förekommande i våra hjärnor. DHA är även väldigt avgörande för utvecklingen av stavarna och tapparna i ögats näthinna. Omega-3 fettsyran EPA har även den en avgörande betydelse, detta då den reglerar omsättningen av fettsyror så som DHA och AA. Fettsyran DHA kan även relativt lätt bildas i kroppen från EPA, dock inte lika lätt innan två års ålder. Därför rekommenderas gravida, ammande och barn upp till två år att äta kosttillskott rikt på fettsyrorna DHA samt AA. Tillskottet får gärna innehålla EPA också, men större andel DHA.

Barn och ungdomar
Vår hjärna innehar flest hjärnceller precis efter födsel, ca 100 miljarder hjärnceller. Trots det är hjärnan långt ifrån färdigutvecklad. Hjärnans utveckling fortgår ända fram till slutet av puberteten vilket förklarar det otroliga behovet av tillförsel av rätt sorts fett under barn- och ungdomsåren.
Flera studier har visat att det finns en koppling mellan ett lågt intag av omega-3 fettsyror och tillstånd som dyslexi, dyspraxi, ADHD/DAMP och autism. Det är då främst intag av omega-3 fettsyran EPA som visats vara mest effektiv.
Oxford-Durham studien, en studie gjord på 117 barn med diagnosen DCD (utvecklingsstörning av koordinationsförmågan) samt symptom för dyslexi och ADHD bekräftar omega-3 fettsyrornas effekt. Den placebokontrollerade studien visade att de barn som intagit Eye Q i tre månader uppnått en förbättring i form av en minskning från 74,7 till 58,1 på en ADHD-skala, en skala som inkluderar 52 enskilda tester. De största effekterna sågs i tester gällande ouppmärksamhet, rastlöshet/impulsivitet, hyperaktivitet, koncentration samt läs- och skrivsvårigheter. De barnen som ingick i placebogruppen visade ingen förbättring.
Studien fortsatte i ytterligare tre månader, men under dessa månader intog samtliga barn Eye Q. De barn som tidigare ingått i placebogruppen visade efter tre månader med Eye Q samma utveckling som den grupp som från början intagit Eye Q. Den grupp med barn som ätit Eye Q i sammanlagt sex månader visade nu ytterligare förbättringar, nu från 58,1 till 52 på en ADHD-skala.
Utöver omega-3 fettsyrornas effekt vid tillstånd som dyslexi, dyspraxi, ADHD/DAMP och autism har de även visats sig betydelsefulla vid sjukdomar som fetma samt astma. Också små barn med sömnbesvär kan få en bättre sömn med ett omega-3 tillskott. Barn och ungdomar rekommenderas ett kosttillskott rikt på omega-3 fettsyran EPA, exempelvis Eye Q.

Vuxna
Vi behöver en ständig tillförsel av rätt sorts fett, även i vuxen ålder. När vi blir äldre spelar omega-3 fetssyrorna en avgörande roll för ett friskt hjärta och friska kärl. Fettsyrorna har en skyddande effekt mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka en hjärtinfarkt. Fettsyrorna bidrar även till ökad elasticitet i våra blodkärl och ett lägre blodtryck. Även kolesterolvärdena påverkas av vilket fett vi väljer. Vårt konsumerande av fel sorts fett har lett till att hjärt- och kärlsjukdom är den ledande dödsorsaken i hela västvärlden. I Sverige står hjärt- och kärlsjukdom för 40- 50 procent av alla dödsfall.
Omega-3 fettsyrorna har också en effekt på inflammatoriska tillstånd i kroppen, något man ofta får ta del av när man är lite äldre. De omega-6 fettsyror som vi svenskar är så bra på att konsumera bidrar till bildandet av inflammatoriska ämnen i kroppen. Detta samtidigt som omega-3 fettsyrorna som vi inte är lika bra på att konsumera bidrar till bildandet av antiinflammatoriska ämnen i kroppen. I Sverige äter vi oss med andra ord mer inflammationsbenägna. Detta spelar en avgörande roll vid inflammatoriska sjukdomar så som artros, reumatism, psoriasis, sjögrens syndrom och astma. Så för din egen skull, ät omega-3.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

DHA
Omega-3 fettsyran DHA är en strukturell fettsyra. Den ingår som byggsten i cellmembraner, framför allt i hjärnan. Tillgång till DHA är av speciell betydelse under fostrets utveckling och under barnets två första år.

EPA
Omega-3 fettsyran EPA är en funktionell fettsyra. Den är nödvändig för kommunikationen mellan celler. Kan omvandlas till DHA (efter två års ålder) och har antiinflammatorisk verkan.

AA
Omega-6 fettsyran GLA omvandlas lätt till AA som tillsammans med DHA har betydelse som komponenter i cellmembranerna, speciellt i hjärnans celler.

Annons
Annons