Annons
Annons

”Fettlever är vår nya folksjukdom”

Fettlever förknippas ofta med alkoholmissbruk, men problemet med icke alkoholorsakad fettlever är större – och det växer. För att minska problemet krävs främst en livsstilsförändring. Det finns inga effektiva läkemedel för att bota fettlever, men det finns ett näringstillskott med växtextrakt som kan påverka levern mycket positivt.

Redaktionen

15 maj, 2016
”Fettlever är vår nya folksjukdom”
Dela inlägget

Fettlever förknippas ofta med alkoholmissbruk, men problemet med icke alkoholorsakad fettlever är större – och det växer.
För att minska problemet krävs främst en livsstilsförändring.
Det finns inga effektiva läkemedel för att bota fettlever, men det finns ett näringstillskott med växtextrakt som kan påverka levern mycket positivt.

Tidigare ansåg man att fettlever var ett ofarligt tillstånd, men i dag vet vi att drabbade riskerar att få leverskador med risk för allvarliga komplikationer.
Fettlever är en sjukdom som av många kopplas ihop med alltför hög alkoholkonsumtion. Det är dock inte hela sanningen. Fenomenet är vanligare än så.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

Ett problem som drabbar allt fler unga
Fettinlagring i levern drabbar idag fler som inte överkonsumerar alkohol. Medicine Doktor Olle Haglund anser att detta är ett allvarligt problem som måste tas på allvar, främst eftersom det ökar bland unga.
– Icke alkoholorsakad fettlever uppstår då det lagras mer och mer fett i kroppens fettceller tills det rinner över. Då sker det en så kallad utomstående fettinlagring och fettet börjar då lagras i bukspottskörtel, muskulatur och lever istället, förklarar han.

Leverns fettprocent ofta högre vid insulinresistens
Den vanligaste orsaken till fettlever är övervikt. Enligt Olle Haglund är en viktig faktor i detta insulinresistens. Det är något som kan ske vid övervikt och innebär att effekten av insulinet i kroppen är sämre än vanligt. Leverns fettprocent är ofta avsevärt högre hos patienter med insulinresistens.
En annan viktig faktor bakom fettlever är intaget av fruktos, den energirika sockerart som finns i läsk, godis och skräpmat.
– Levern tillverkar fettsyror från fruktos. Då bildas fetter som kallas för triglycerider, som går ut i blodet och lagras i fettceller.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

”Öka intaget av kolin”
Tre till fem procent av de som är drabbade av icke alkoholorsakad fettlever får en inflammation i levercellerna. Det kan slutligen leda till skrumplever. Om man inte lyckas vända utvecklingen i tid kan man få leversvikt och levercellscancer. Därför gäller det att hitta problemet i tid och att främst lägga om sin livsstil.
Man kan gynna sin fettomsättning genom att inta kolin. Det är ett ämne som inte är vitaminklassat, men ofta benämns som en del av B-vitamingruppen.
– Kolin är synnerligen viktig för fettomsättningen. Bristsymtom på kolin är just fettlever. Man hittar det till exempel i äggula, lever, mjölk, nötter och baljväxter, beskriver Olle.
Även tarmen har en nyckelroll i fråga om fettlever. Ny forskning visar hur en rubbad tarmflora kan orsaka flera allvarliga sjukdomstillstånd. Olle förklarar att patienter med fettlever ofta uppvisar en försämrad uppsättning bakterier i sin tarmflora. Detta kan man försöka förebygga med exempelvis probiotika och fibrer.

Läs också: Läkarens bästa tips mot fettlever

Medicine doktor Olle Haglund.
Medicine doktor Olle Haglund.

Minskar fettansamlingen
Det finns inga läkemedel som kan bota fettlever. Men det finns ett näringstillskott som heter Active Liver. Det består av en sammansättning av flera växtextrakt och kolin.
– På ingredienserna kan man se att det är en oerhört genomtänkt produkt. Det innehåller extrakt som minskar fettansamling i levern, ökar fettoxidering och minskar inflammation. Produkten innehåller även kolin, vilket är oerhört viktigt för att motverka fettlever, förklarar Olle.

Läs också: Knepen för effektiv viktminskning

Åtgärd nummer ett: Viktminskning
Utöver Active Liver anser han att åtgärd nummer ett är viktminskning.
– Jag rekommenderar ökad fysisk aktivitet, både kondition och styrketräning. Man ska äta en kost rik på frukt, bär och grönt. Samt fibrer och probiotika i form av mjölksyrade grönsaker. Man måste också minska intaget av fruktos och transfetter.
Olle Haglund rekommenderar därtill ett ökat intag av omega-3-fettsyror och mineraler som selen och järn.

Läs också: Fruktos gör oss feta – och kan ge fettlever

Leverns funktioner är livsviktiga
Olle Haglund menar dock att tillståndet går att både förebygga – och reversera.
– Man kan förebygga denna typ av fettlever och även få tillståndet att gå tillbaka om man redan är drabbad. Det är oerhört viktigt att ta hand om sin lever, då den har en mängd viktiga funktioner i kroppen.

Läs också: Ann Fernholm: ”Så farligt kan socker vara”

Livsstilsrelaterad folksjukdom
Vi bör omdirigera trenden omedelbart, menar Olle Haglund.
– Det är hög tid att vi förstår hur många som är drabbade av den icke alkoholorsakade fettlevern och att vi gör något åt det. Detta är en allvarlig folksjukdom som är högst livsstilsrelaterad.

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Olle Haglund kommenterar ingredienserna i näringspreparatet Active Liver:

Parkslide: ”Ett slags ogräs med en bra antioxidant. Resveratrol, som bland annat finns i rött vin och i lingon, har en massa goda effekter, minskar fettansamling i levern, fettbildning i levern, ökar fettoxidering, minskar fri radikalbildning och inflammation.”

Gurkmejaextrakt och svartpeppar: ”Gurkmeja innehåller ju curcumin och det upptaget gynnas av svartpeppar. Curcumin minskar fria radikaler och skyddar mitokondrierna.”

Kronärtskocka: ”Det finns mycket ny forskning på kronärtskockans effekter. Det är en riktig höjdare. Generellt sett vet man att det har bra effekt vid leverproblem. Den innehåller ämnen som skyddar vid oxidativ stress och inflammation i levercellerna. Den hämmar de enzymer som driver på insulinresistens.”

Vindruvebladsextrakt: ”Innehåller gott om antioxidanter.”

Annons
Annons