Annons
Annons

Flygrädd? Så här hittar du lugnet

På vintern flyr många till varmare breddgrader. Skönt. Men resan dit är inte alltid lika trevlig. I alla fall inte för dem som är flygrädda. Men för att komma ner i varv och få ner pulsen lite finns naturliga knep att ta till.

Redaktionen

21 december, 2015
Flygrädd? Så här hittar du lugnet
Dela inlägget

På vintern flyr många till varmare breddgrader. Skönt. Men resan dit är inte alltid lika trevlig. I alla fall inte för dem som är flygrädda.
Men för att komma ner i varv och få ner pulsen lite finns naturliga knep att ta till.

Att tänka på sin kost – och vilka vitaminer och mineraler man får i sig – är alltid en god idé. Inte minst för den som känner sig nedstämd, utmattad – eller orolig.
Kurera har tidigare skrivit om näringen du behöver mer av om du lider av, eller är nära att drabbas av, utmattningssyndrom. Läs artikeln här.
Saffran är en humörhöjare för den som känner sig nedstämd. Läs om det här.
Här får du veta mer om knepen du bör ta till om du är orolig och nervös – till exempel inför flygningen.

Läs också: Minska stressen – med extrakt från grönt te

5 knep som tar kontroll över rädslan

 

1. L-theanin
L-theanin är en naturlig substans, en aminosyra, som finns i grönt te och som orsakar små biokemiska förändringar i hjärnan: det gör att de så kallade alfavågorna ökar. Dessa hjärnvågor gör att vi blir avslappnade. Ju mer alfavågor man har, desto mer avslappning och fokus. Det krävs dock sex till åtta koppar te om dagen för att få i sig märkbara mängder theanin. Vill man inte dricka mängder av te finns det tillskott att köpa på hälsokosten, till exempel produkterna Cool Down och Procalmin.
L-theanin kan ätas enbart vid behov eller kontinuerligt. Är man redan avslappnad och fokuserad känner man ingen effekt av substansen.
Läs också: Så ökar du ditt lugn med grönt te

2. B-vitaminer
B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer som kollektivt kallas för B-komplex. B-vitamin behövs för många funktioner i kroppen.
B-vitaminer ingår i flera kosttillskott avsedda att tas vid stress och nedstämdhet. Vitamin B6 bidrar till att reglera hormonaktiviteten. Det är framför allt den vi behöver för att kroppen ska kunna bilda mer serotonin, som är en signalsubstans som balanserar kroppens stresshormoner. Även B1, B12 och folsyra har betydelse när det gäller att minska oro och stress.
Läs också: Liten guide till viktiga vitaminer

3. Magnesium
Kroppens förråd av magnesium minskar vid oro och stress. Av den anledningen kan vi behöva ta tillskott av magnesium när vi känner oss nedstämda, oroliga eller stressade.
Magnesium kallas ofta för det lugnande mineralet.
Läs också: Så köper du rätt sorts magnesium!

4. KBT-terapi
Kognitiv beteendeterapi, KBT, sägs vara den mest effektiva behandlingen mot flygrädsla och flygfobi. 90 procent av de som gått i KBT-behandling för sin flygfobi kan klara av att flyga igen.
Oftast krävs det ungefär 3-5 behandlingssessioner men väldigt många känner att de blir bättre bara efter ett samtal, skriver sidan flygrädd.se.
Läs också: Mindfulness lika bra som KBT

5. Rätt andning!
”Med rätt andning kan vi andas ut 80 procent av kroppens toxiner, där stresshormonet kortisol är en av de största”, har andningsexperten Pia Lahdenperä berättat i Kurera tidigare.
Vid oro och psykisk stress andas vi snabbare och ytligare än vi bör. När vi andas ytligt och snabbt genom munnen signaleras stress till kroppen, vilket ökar den sympatiska aktiviteten. Detta gör att kroppen ställer in sig på kamp/flykt, vilket i sin tur gör att vi får ökad puls och att ännu fler stresshormoner pumpas ut. Stress föder alltså stress – men det går att bryta den onda cirkeln med rätt andning.
Med en djupare andning genom näsan ökar den parasympatiska aktiviteten, det vill säga bromspedalen, igen. Detta leder till återhämtning och minskad stress.
Läs också: 3 andningsövningar för hälsan

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Tips som gör din flygresa enklare

Ta reda på orsaken. Vad är det med flygningen som gör dig rädd? Detta är ett första steg för att kunna behandla och förändra din rädsla.
Läs på om turbulens. Är du rädd för turbulens så läs på om vad det egentligen är. Att det är lika självklart att en båt gubbar på vågorna som ett plan gubbar på vindarna. Att det värsta som kan hända är att du spiller ut ditt kaffe.
Researcha olycksstatistik. Läs om hur (o)vanliga olyckor egentligen är. Det är faktiskt större risk att du är med om en olycka när du kliver ut i gatan eller när du sätter dig i bilen på morgonen.
Prata med en flygvärdinna. Om du känner dig rädd innan flygningen kan du tala om det för flygpersonalen, de kan då hjälpa till med att lugna dig.
Sov och ät ordentligt innan du ska flyga, det lugnar nerverna.
Fokusera på ditt semestermål, dit du är på väg. Fokusera på de positiva sakerna. Bara.
Skippa alkoholen. Många tänker att alkohol gör resan lättare, men det kan ha precis motsatt effekt. Känner du att alkoholen gör att du tappar kontrollen kan du bli mer rädd.
Våga fråga. Blir du rädd eller orolig över något konstigt ljud eller skakning under flygningen kan du fråga personalen.
Andas! Försök att koppla av och andas djupa andetag.
Distrahera dig själv med något hemtamt. Skingra gärna tankarna med något som får dig att känna dig som hemma. Som en bok du läser hemma eller en tv-serie som du följer hemma. Något som kopplar ihop känslan med ”hemma” kan göra dig mycket tryggare och lugnare.
Källa: Flygrädd.se

Annons
Annons